MTV oikeudessa: Pekka Kataja kertoi kauhujen päivästä, jona hänen kimppuunsa hyökättiin – asianajaja kovisteli syytettyä: "Sinulla ei ole alibia"

11:56
Näin Pekka Kataja kuvailee kauhun hetkiä kotonaan, kun kaksi miestä hyökkäsi hänen kimppuunsa.

Perussuomalaisten vaalipäällikkö Pekka Kataja pahoinpideltiin vakavasti kotonaan Jämsän Jämsänkoskella 17. heinäkuuta 2020 aamupäivällä. Kataja on kertonut, että kaksi miestä tunkeutui hänen asuntoonsa ja häntä lyötiin useita kertoja päähän vasaralla tai vasaran kaltaisella esineellä. Kataja sai hengenvaaralliset vammat.

Murhan yrityksestä ja törkeästä kotirauhan rikkomisesta syytetään nyt yhtä 41-vuotiasta miestä. Ainakin yksi tekijä on varmuudella karkuteillä ja tavoittamatta, koska Kataja näki ovellaan kaksi miestä.

Katajan mukaan teon takana oli myös pääsuunnittelija, jota ei ole myöskään tavoitettu.

Keski-Suomen käräjäoikeudessa kuultiin tänään Pekka Katajaa itseään ja syytettyä 41-vuotiasta miestä. 

MTV Uutiset seurasi oikeudenkäyntiä tässä artikkelissa.

Klo 9.12 Oikeudenkäynnin toinen päivä on alkanut. Ensimmäisenä salissa kuullaan asianomistaja Pekka Katajaa. Yleisö ja media istuvat eri salissa kuin syytetty, asianomistaja ja oikeuden jäsenet. Oikeudessa on lisäksi paikalla runsaasti poliiseja. Teemu Torssonen on taas yleisössä paikalla.

Ensimmäisenä Kataja kertoo omasta roolistaan perussuomalaisissa. Hän on ollut mukana perussuomalaisissa vuodesta 2006 lähtien.

Nykyään hän toimii perussuomalaisten Keski-Suomen vaalipäällikkönä ja kansanedustaja Jouni Kotiahon eduskunta-avustajana. Kataja kertoi, että häntä kuunnellaan aika hyvin puolueessa.

"Torssosen torppaaminen oli valtava pettymys hänelle"

Klo 9.40  Kataja kertoo nyt oikeudelle Teemu Torssosen pyrkimisestä perussuomalaisten eduskuntavaaliehdokkaaksi vuoden 2019 vaaleissa ja hankkeen kariutumisesta.

Syyttäjän ja Katajan itsensäkin mielestä tämä Torssosen poliittisen uran kariutuminen on ollut motiivina Katajaan kohdistuneeseen väkivaltaiseen hyökkäykseen.

Katajan mukaan syksyllä 2018 puoluetoimistolle alkoi sadella yhteydenottoja Torssosen tukijoukoilta, joissa kannustettiin ottamaan Torssonen eduskuntavaaliehdokkaaksi. Myös Torssonen itse kampanjoi voimakkaasti asian puolesta.

– Siitä alkoi melkoinen puhelinrumba. Parjaaminen ja viestien lähettely yltyi. Kampanjointi oli erittäin voimakasta.

Katajan mukaan puolueessa sovittiin, että hän on ainoa, joka antaa kommentteja Torssoseen liittyen. Katajasta tuli kasvot sille, että Torssosen eduskuntavaaliehdokkuus torpattiin. Tästä seurasi kritiikkiä Katajaa kohtaan.

– Kukaan ei kuitenkaan uskonut, että tapahtuisi väkivaltaa.

Katajan mukaan puoluehallitukseen lähetettiin asiasta kaksi kirjelmää, joista toisessa esitettiin toimenpiteisiin ryhtymistä ja toisessa Torssosen erottamista.

2:07
Videolla: Pekka Katajan pahoinpitelyn motiivi liittyy Teemu Torssoseen 

Kataja ja Torssonen kutsuttiin puoluetoimistolle kuultaviksi marraskuussa 2018. Ensin kuultiin Torssosta puolitoista tuntia ja sitten Katajaa. Katajalta kysyttiin, sopiiko hänelle, jos Torssonen on kuuntelemassa hänen kuulemisestaan. Katajalle se sopi.

Torssonen toivoi, että puoluehallitus nostaisi hänet perussuomalaisten eduskuntavaaliehdokkaaksi.

Häntä ei kuitenkaan huolittu ehdokkaaksi. Katajan mukaan tästä rumba ja painostus vain kiihtyi.

– Touhu meni sairaaksi, Kataja kuvaili.

Torssosen tukijoukot alkoivat vaatia, että joku puolueen ehdokkaista luopuisi Torssosen hyväksi. Yksi näin tekikin ja vaati, että Torssonen asetetaan eduskuntavaaliehdokkaaksi hänen tilalleen.

–Asetimme kuitenkin hänen tilalleen toisen ehdokkaan. Torssosta emme harkinneet, Kataja kertoi.

Hyökkäys oli yllättävä

Klo 9.48 Nyt Kataja kertaa tapahtumia viime heinäkuun 17. päivän aamuna ennen kymmentä, kun hänen ovelleen Jämsänkoskelle tuli kaksi miestä.

Mies, joka oli ovella ja jonka Kataja näki, kertoi tuovansa postipakettia perussuomalaisten toimistolta. Kun Kataja lähti hakemaan henkilöllisyystodistusta, oven takana piileskellyt mies tuli esiin ja alkoi lyödä Katajaa takaapäin. 

– Se oli vasara tai sen tyyppinen esine. Iskuja alkoi vain sadella. Yritin suojata päätäni käsilläni. Yritin myös huutaa, mutta en saanut minkäänlaista ääntä aikaiseksi, Kataja kertoo.

Kataja kuuli yhtäkkiä kovan rusauksen.

– Muistan kun mietin siinä kohtaa, että nyt se oli tässä. Että nyt lähtee henki.

Kataja tajusi, että ääni kuului siitä, kun hänen kalloaan hakattiin.

Kataja menetti lyöntien aikana hetkeksi tajuntansa, mutta hän havahtui siihen, kun ovi kolahti ja miehet lähtivät asunnosta. Kataja sai otettua puhelimensa olohuoneen pöydältä ja soitettua itselleen apua.

Sitä hän ei muistanut, että hän soitti hätäkeskukseen kolme kertaa. Ensimmäisessä puhelussa hän ei pystynyt sanomaan sanaakaan.

Ambulanssi tuli nopeasti, ja vertavuotava Kataja pystyi itse kävelemään kerrostaloasunnostaan pihalle ambulanssiin. Poliisit tulivat myös paikalle tekemään tutkintaa. Katajaa paikkailtiin ensin ambulanssissta ja sitten hänet vietiin sairaalaan.

Kataja sai kallonmurtuman ja aivoverenvuodon, jolle ei voitu tehdä mitään, vaan sairaalassa piti vain odottaa, että vuoto tyrehtyy itsestään. Lisäksi hänen lannenikamansa murtui, mikä aiheuttaa edelleen sen, että hänen on vaikea seistä kovin pitkään.

Katajan pää oli myös täynnä ruhjeita ja haavoja. Hänen päähänsä ommeltiin 150 tikkiä.

Näki toisen miehen ovella

Klo 10.15 Kataja kertoo nyt oikeudelle havainnoistaan, mitä hän teki kahdesta miehestä hänen ovellaan.

Katajan mukaan paketin tuonut mies oli tummahipiäinen, suomalainen mies, joka puhui hyvää suomea. Miehellä ei ollut minkäänlaista maskia kasvojensa edessä.

Katajan mielestä pakettia kantanut mies muistutti täysin äärioikeistokytköksistään tunnettua Tero Ala-Tuuhosta. Ala-Tuuhonen myös otettiin teon jälkeen kiinni ja vangittiin murhan yrityksestä epäiltynä.

Hänet kuitenkin vapautettiin lokakuussa, koska esitutkinnan aikana vangitsemisperuste lieveni syytä epäillä -perusteeksi.

Kataja sanoi eilen MTV Uutisten haastattelussa, että pakettia pidellyt mies oli täysin Ala-Tuuhosen näköinen.

– Jos se ei ollut hän, niin hänellä on sitten kaksoisolento jossakin, Kataja totesi.

Poliisin tutkinnassa on kuitenkin pystytty aukottomasti toteamaan, että Ala-Tuuhosella on alibi eikä hän ole voinut olla Jämsänkoskella tapahtuman aikaan.

Kataja ei pystynyt kuvailemaan poliisille miestä, joka piileskeli oven takana ja joka aloitti lyönnit. Tämän miehen Kataja ehti nähdä vain vilaukselta.

– Minulla ei ole minkäänlaista mielikuvaa hänen päästään kaulasta ylöspäin. Muistan vain hänen vartalonsa. Hän oli minua pitempi ja rotevampi. Kasvojen osalta en pysty sanomaan mitään.

"En keksi muita kuin torssoslaiset"

Klo 10.30 Syyttäjä kysyi Katajalta, mitä hän itse arvelee hyökkäyksen motiiviksi ja tekijöiksi.

– Mitään muuta en keksi kuin torssoslaiset. Kenelläkään muulla ei ole mitään minua vastaan. Heillä on voimakas henkilökohtainen motiivi, kun Torssonen ei päässyt kansanedustajaehdokkaaksi, jota paikkaa hän kaikin keinoin himoitsi.

– En kerta kaikkiaan keksi, kenellä muulla olisi mitään minua vastaan. Torssoslaisilla oli kova katkeruus eduskuntavaaliehdokkuuden torppaamisesta, Kataja vastasi.

"Ainakin kaksi on vielä vapaana"

Klo 11.00 Kataja on itse täysin varma, että ainakin vielä kaksi epäiltyä on vapaalla jalalla ja tavoittamatta.

– Ovella ollut toinen mies on vapaana ja samoin on tämän teon pääsuunnittelijat, Kataja sanoi täysin varmana asiasta.

Katajan mukaan teko oli erittäin hyvin suunniteltu ja teossa oli mukana vähintään kolme ihmistä.

Katajalta kysyttiin myös hänen turvallisuudentunteestaan teon jälkeen.

– Aina olen tiennyt, että meillä on täällä jonkinlainen äärioikeistolainen liike, mutta en ole pitänyt sitä vaarallisena ja että se lähtisi tällaisia väkivallantekoja tekemään.

– Olen huolestunut tästä ilmiöstä, mtuta en osaa omalta kohdaltani pelätä.

Katajan mukaan syytetty mies sopii ulkonäöllisesti ja vartaloltaan siihen kuvailuun, mitä hän kertoi nähneensä oven takaa tulleesta tekijästä. Hän ei kuitenkaan nähnyt miehen kasvoja.

– En osaa sanoa oliko se hän, mutta toivon, että näyttö riittää ja oikea mies tulee tuomituksi. Tässä on ollut todella monia käänteitä tutkinnan aikana. On kuitenkin oikeuden käsissä arvioida näyttöä, Kataja sanoi. 

Klo 11.15 Katajan kuuleminen on päättynyt.

Syytetty: Poliittinen roolini on vain nimellinen

Klo 11.22 Nyt oikeudessa kuullaan murhan yrityksestä syytettyä 41-vuotiasta miestä.

Hän asui aiemmin Jyväskylässä ja muutti vuonna 2020 Tuusulaan. Jyväskylässä asuessaan hän toimi ammattikorkeakoulussa opettajana eikä ollut poliittisesti aktiivinen.

– Jos jollain tavalla olen ollut poliitiikassa mukana, niin olen ollut Teemu Torssosen tukiyhdistyksessä. Mutta roolini ei ole ollut niin iso kuin sitä on täällä ja julkisuudessa kuvattu.

Syytetyn mukaan hänen roolinsa Torssosen tukiryhmässä oli lähinnä sisällön tuottamista, ajatusten vaihtoa ja joidenkin lehdistötiedotteiden tekemistä. Mies tarjoutui auttamaan Torssosta, kun tämä oli halukas lähtemään eduskuntaan.

Miehellä ei oman kertomansa mukaan ole rikostaustaa. Hän ei myöskään tunne Pekka Katajaa.

Klo 11.36 Mies kertoi olleensa kotonaan Tuusulassa 17. heinäkuuta viime vuonna, kun väkivaltainen hyökkäys Pekka Katajan kotiin tapahtui. Mies kuvaili päivän olleen täysin normaali. Hän teki töitä, hoiti koiraa ja valmistautui viikonloppuun.

Mies tekee töitä henkilöstöpalvelualalla myyntipäällikkönä, ja hoitaa asiakkaiden hankintaa ja asiakkuuksien johtamista. Syytetyllä on kauppatieteellinen koulutus.

Paljon keskustelua autosta

Klo 11.50 Oikeudessa käydään nyt erityisen tarkasti läpi syytetyn autoa. Syyttäjän mukaan miehen Volkswagen Passat-henkilöauto nähtiin Katajan kerrostalon ulkopuolella tekopäivänä ja lisäksi auto tallentui Jämsänkoskella valvontakamerakuviin.

Puolustuksen mukaan vastaavanlaisia autoja on Suomessa tuhansia.

Syytetty kertoi oikeudelle, että hänen autonsa on jo vanha eikä hän koskaan pessyt sitä sisältä. Syyttäjän mukaan auto oli pesty väkivaltaisen hyökkäyksen jälkeen. Vastaajan mukaan autolla on ajettu jo 300 000 kilometriä, eikä hän ole koskaan vienyt sitä sisältä pestäväksi mihinkään.

– Se ei ole mikään edustusauto, vaan ihan tavallinen käyttöauto, mies kertoi.

Syytetty myönsi ottaneensa autostaan pohjahuovan pois, koska autossa oli ummehtunut haju.

Syytetty piti mahdollisena paketin käsittelyä

Klo 11.54 Nyt syyttäjä kyselee kysymyksiä syytetyltä. Syytetty kiistää olevansa äärioikeistolainen, mutta hänellä on kansallismielistä ajattelua.

Miehen sormenjäljet löytyivät teipistä sen paketin sisältä, jonka hyökkääjät veivät Katajalle. Syytetyn mukaan on täysin mahdollista, että hänen sormenjälkensä löytyivät paketista, koska hän pakkaa useampia kymmeniä paketteja vuosittain. Mies kiistää kuitenkaan olleensa viemässä pakettia Katajalle.

– Oletteko lähettäneet poliittiseen toimintaan liittyen poliittisia paketteja? syyttäjä kysyi mieheltä.

– En ole.

Syyttäjä kuvasi tilannetta niin, että syytetty on siis paketoinut täysin random-paketin, ja sitten se on kulkeutunut hyökkääjille.

– Se on mahdollista. Se voi olla esimerkiksi Tori.fi-paketti, jonka olen lähettänyt Jyväskylään. Siinä on muutamia eri vaihtoehtoja. On täysin normaalia, että teippaan paketit maalarinteipillä.

Syytetyn mukaan hänen autonsa oli yleensä aina hänen omassa käytössään.

Klo 12.15 Syytetyn kuuleminen jatkuu lounaan jälkeen iltapäivällä. Nyt väliin kuullaan puhelimitse yksi todistajista.

Lääkäri kertoo Katajan vammoista

Klo 12.21 Todistajana kuullaan puhelimitse kirurgia, joka toimii myös erikoislääkärinä Tampereen yliopistollisessa sairaalassa. Kyseinen lääkäri tutki Pekka Katajaa 17. heinäkuuta viime vuonna.

– Hänellä oli useita haavoja pään alueella, aivoruhjeita ja kallonmurtuma. Näistä pään vammoista merkittävin oli akuutti kovakalvonalainen verenpurkauma. Siihen liittyy kymmenien prosenttien kuolleisuus, mutta Katajalla vamma oli sen verran pieni, että hänelle ei koitunut hengenvaaraa, todistaja kertoi.

Lääkärin mukaan Katajan vammat olisivat voineet olla vakavammat, jos aivoruhje olisi ollut toisella alueella päässä.

Katajaa lyötiin vasaralla tai vastaavalla astalolla päähän yli 20 kertaa. Syyttäjä kysyi lääkäriltä, kävikö Katajalla tuuri, että hän selvisi näin vähin vammoin, ja oliko tällä myös konkreettinen hengenvaara.

– Hänellä ei ole ollut konkreettista hengenvaaraa, koska verenvuoto aivoissa oli pieni. Näin pieneen verenvuotoon liittyy potentiaalinen hengenvaara, mutta ei konkreettista. Jos sellainen olisi ollut, olisi turvauduttu leikkaushoitoon.

Lääkärin mukaan iskujen voi päätellä olleen voimakkaita, jotta kallon luu murtuu.

Klo 12.35 Nyt oikeus pitää lounastauon

Syyttäjä haluaa tietää syytetyn laitteista

Klo 13.38 Syytetyn kuuleminen jatkuu. Syyttäjä haluaa tietää syytetyltä tämän käytössä tekoaikaan olleista puhelimesta ja tietokoneesta.

Teon jälkeen mies oli hävittänyt tietokoneensa. Syytetyn mukaan kone ei toiminut kunnolla ja se oli syy koneen hävittämiseen. Hän kertoo vieneensä sen oikeanlaiseen hävityspisteeseen.

Syytetty muistaa nyt huonosti näiden laitteiden hävittämisiä, vaikka syyttäjä kysyy niistä useilla eri tavoilla.

Syyttäjä halusi tietää myös syyn Teemu Torssosen ja syytetyn viestittelyyn prepaid-liittymästä vain päivää ennen Katajaan kohdistunutta hyökkäystä. Syytetyn mukaan viesteissä sovittiin vain tulevasta tapahtumasta.

Katajan asianajaja kovisteli syytettyä

Klo 13.58 Syytetty kertoo kuulleensa Katajaan kohdistuneesta hyökkäyksestä samana tai seuraavana päivänä median kautta.

– Toki se yllätti, hän kuvaili.

Katajan asianajaja huomautti, että syytetyllä ei ole varsinaista alibia tekopäivälle.

– Onko mielestänne sattumaa, että paketista löytyi sinun sormenjälkesi, tapahtumapaikalla on nähty sinun omistamasi kaltainen auto ja jälkikäteen autostasi on poistettu sivukilpiä ja valot, jotka näkyvät valvontakameroissa? Katajan asianajaja kysyi syytetyltä.

– Ei minulla ole tuohon mitään sanottavaa, syytetty sanoi ja selittää kaikkea sattumalla.

Syyttäjä kysyi vielä syytetyltä, että ymmärtääkö tämä, että sormenjäljet paketissa kytkevät hänet rikokseen ja lisäksi samankaltainen auto kuin hänellä on nähty Jämsänkoskella.

Syytetty kiistää kuitenkin olleensa tapahtuman aikaan paikkakunnalla, vaan hän väittää olleensa kotonaan Tuusulassa.

Klo 14.21 Vastaajan kuuleminen on päättynyt.

Naapuri näki paketin tuojan ovella

Klo 14.30 Oikeudessa kuullaan nyt todistajana Pekka Katajan naapurissa asuvaa miestä, joka näki aamupäivällä 17. heinäkuuta 2020, kun joku oli tuomassa pakettia Katajalle.

Todistajan mukaan paketintuoja oli pukeutunut tummiin vaatteisiin. Hän ei muista miehen kasvoja.

– En kiinnittänyt huomiota muuhun kuin tähän yhteen henkilöön, joka piteli pakettia.

Jonkin aikaa myöhemmin mies näki kerrostalon pihalla ambulanssin.

Klo 14.50 Toinen naapuri näki kaksi miestä poistumassa autoon, mutta hän ei nähnyt miehiä selvästi.

Naisystävä ei voi uskoa miehen syyllistyneen rikokseen

Klo 15.38 Oikeudessa kuullaan päivän viimeisenä todistajana syytetyn naisystävää. Nainen tapasi syytetyn iltapäivällä 17. heinäkuuta Tuusulassa. Väkivallanteko Katajaa kohtaan tapahtui aamulla ennen kello kymmentä, joten syyttäjän mukaan on täysin mahdollista, että mies on ehtinyt Jämsästä Tuusulaan iltapäiväksi.

Naiselta kysyttiin, viettikö hän edellisen yön, eli perjantain vastaisen yön miehen kanssa, mutta tätä nainen ei muistanut.

Nainen ei voi mitenkään uskoa, että 41-vuotias mies olisi syyllinen Katajan murhan yritykseen.

– Hän on todella rauhallinen, suora ja rehellinen. Jos häntä vaivaa jokin, hän sanoo sen, mutta hänen kanssaan ei tarvitse arvailla mitään. Hän ei ole arvaamaton, nainen luonnehti syytettyä.

Naisystävä on nähnyt miehen käsittelevän usein paketteja.

Naisen mukaan mies ei ollut tuonut tuttavuuden aikana esille mitenkään erityisesti perussuomalaisia.

Naiselta kysyttiin, onko mies tuonut esiin kansallismielisiä ajatuksia, mutta tähän nainen ei vastannut.

Naisen lähtiessä salista, syytetty moikkasi hänelle.

Klo 15.53 MTV Uutisten seuranta päättyy tältä päivältä, koska kaikki todistajat on kuultu. Oikeudenkäynti jatkuu vielä yhden päivän ajan. Tuomio asiassa annetaan myöhemmin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja