MTV oikeudessa: 41-vuotiasta miestä syytetään Pekka Katajan murhan yrityksestä – syyttäjä vaatii vähintään 8 vuoden vankeutta, mies kiistää

8:27
Perussuomalaisten vaalipäällikkö Pekka Kataja MTV:n haastattelussa – murhan yritystä käsitellään oikeudessa, MTV paikalla.

Keski-Suomen käräjäoikeudessa alkaa tänään oikeudenkäynti perussuomalaisten vaalipäällikköön Pekka Katajaan kohdistuneesta väkivallanteosta. 41-vuotiasta miestä syytetään murhan yrityksestä ja törkeästä kotirauhan rikkomisesta.

Pekka Kataja pahoinpideltiin kotonaan Jämsän Jämsänkoskella 17. heinäkuuta aamupäivällä. Kataja on kertonut, että kaksi miestä tunkeutui hänen asuntoonsa ja häntä lyötiin useita kertoja päähän vasaralla tai vasaran kaltaisella esineellä.

MTV Uutiset seurasi oikeudenkäyntiä tässä jutussa. 

Klo 9.05 Pekka Kataja saapui oikeuteen hyvävointisena. Hän kertoi MTV Uutisille, että hän on toipunut vakavasta väkivallanteosta poikkeuksellisen hyvin.

Syyttäjä: Toinen tekijä on jäänyt tuntemattomaksi

Klo 9.20 Oikeudenkäynti alkoi myöhässä, koska alun kuvaus kesti kauan. Yleisö ja tiedotusvälineen edustajat seuraavat oikeudenkäyntiä kahdessa salissa, joista on videoyhteys pääsaliin.

Syyttäjä vaatii 41-vuotiaalle miehelle ensisijaisesti rangaistusta murhan yrityksestä ja törkeästä kotirauhan rikkomisesta.

Syytteen mukaan mies yksin tai yhdessä toisen henkilön kanssa valmisti sisällöltään ja osoitekentältään tyhjän postipaketin toimitettavaksi Katajalle tämän kotiin Jämsänkoskella. Syyttäjän mukaan ilmeinen tarkoitus oli päästä sisälle Katajan kerrostaloasuntoon.

Syytteen mukaan syytetty 41-vuotias mies meni Katajan luo omistamallaan henkilöautolla. Kaksi miestä soitti Katajan ovikelloa ja kertoi hänelle, että tälle on paketti ja tarvitsisi nähdä Katajan henkilöllisyystodistus.

Kun Kataja kääntyi, ovi riuhtaistiin auki ja tuohon asti Katajan näkymättömissä ollut toinen mies hyökkäsi Katajan kimppuun. Katajaa lyötiin useita kertoja pään alueelle vasaralla tai muulla vastaavalla astalolla. Kataja kaatui lattialle, mutta lyönnit jatkuivat.

Vasaralla lyömisen lisäksi miehet potkivat Katajaa pään ja ylävartalon alueelle useita kertoja, ja Kataja menetti tajuntansa.

Tekijät poistuivat paikalta syytetyn autolla. Tekijöiden hallussa ollut postipaketti jäi Katajan asuntoon. Postipaketissa oli syytetyn miehen sormenjäljet.

Kataja sai itse soitettua hetken päästä hätäkeskukseen, mutta hän sai vain vaivoin puhuttua.

Ambulanssi tuli paikalle ja vei vakavasti loukkaantuneen Katajan sairaalaan. Hän sai hengenvaaralliset vammat.

Katajalle aiheutui lyönneistä kallonmurtuma, pään sisäinen verenvuoto, lannenikaman murtuma, kylkiluumurtumia, leikkaushoitoa vaatinut sormen murtuma, sekä yli 20 haavaa päähän ja yksi polveen.

Syyttäjän mukaan verijälkiä oli Katajan asunnossa asti ja veriroiskeita on hyvin todennäköisesti päätynyt myös tekijöiden vaatteisiin.

Syyttäjän mukaan teko tehtiin vakaasti harkiten ja erityisen raa'alla ja julmalla tavalla. Syyttäjän mukaan teko oli suunnitelmallinen.

Vaihtoehtoisesti miestä syytetään avunannosta murhan yritykseen. Syytteen mukaan vaihtoehtoisen tapahtumakulun mukaan syytetty edisti tahallaan toisen, tuntemattomaksi jääneen miehen tekemää murhan yritystä.

Murhan yrityksen lisäksi 41-vuotiasta miestä syytetään törkeästä kotirauhan rikkomisesta. Syytteen mukaan mies tunkeutui yhdessä toisen, tuntemattomaksi jääneen henkilön kanssa Katajan asuntoon viime heinäkuussa.

Syyttäjä vaatii miehelle 8-10 vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta.

Vaatii kymmenien tuhansien korvauksia

Klo 9.31 Pekka Kataja yhtyy syyttäjän rangaistusvaatimukseen.

Kataja vaatii syytetyltä 10 000 euroa korvauksia kärsimyksestä, sekä kivusta, särystä ja tilapäisestä haitasta 22 500 euroa. Pysyvästä kosmeettisesta haitasta hän vaatii 7000 euroa ja sairaanhoito- ja siivouskuluista yli 1100 euroa.

Katajalle jäi iskuista pysyvä lommo kalloon, joka on jatkuvasti näkyvillä. Lisäksi hänen hiuksensa eivät tule todennäköisesti kasvamaan haavojen arpien paikoille takaisin.

Syytetty kiistää

Klo 9.36 Syytetty mies kiistää syytteen. Hän ei ole oman kertomansa mukaan ollut Jämsässä tapahtumahetkellä 17. heinäkuuta 2020, vaan Tuusulassa kotonaan.

Syytetty, keski-ikäinen kalju mies ei peitellyt oikeudenkäynnin alussa kasvojaan kuvaajilta. Hän on pukeutunut vaaleaan paitaan ja kasvoillaan hänellä on maski. 

Helsingin Sanomien mukaan mies on aiemmin opettanut ammattikorkeakoulussa vastuullista yritystoimintaa ja julkaissut puhesisältöä ruotsalaisella äärioikeistokanavalla.

Miehen puolustuksen mukaan mies on saattanut aiemmin käsitellä pakettia, jota oltiin viemässä Katajalle, ja sen vuoksi siinä on ollut hänen sormenjälkensä.

Pitkään epäiltynä ollut Teemu Torssonen itsekin paikalla oikeudessa

Klo 10.09 Syyttäjä käy nyt läpi tarkemmin tekoa. Syyttäjän mukaan syytetyn miehen auto, hopeanvärinen Volkswagen Passat nähtiin Katajan asunnon ulkopuolella tekopäivänä. Autosta on valvontakamerakuvia Jämsänkoskelta. Auto poistui vauhdilla paikalta.

Puolustuksen mukaan vastaavanlaisia autoja on runsaasti Suomessa.

Syyttäjän mukaan syytetyn autoa on siivottu niiltä paikoilta, joille hyökkääjien on nähty nousseen. Verhoilua on poistettu ja kynnyksiä puhdistettu perusteellisesti. Syyttäjän mukaan myös kumimatto on hävitetty.

Tämä kertoo syyttäjän mukaan siitä, että tekijöiden vaatteisiin on jäänyt verta teosta ja että sitä on päätynyt myös autoon.

Syytetty 41-vuotias mies toimi Jyväskylän kaupunginvaltuutetun Teemu Torssosen kampanjapäällikkönä ja tukijoukoissa sekä tukiyhdistyksen puheenjohtajana. Syytetty ja Torssonen viestittelivät toisilleen väkivallantekoa edeltävänä päivänä.

Teemu Torssosta epäiltiin pitkään toisena tekijänä Katajan murhan yrityksestä ja hän oli vangittuna useita kuukausia teon vuoksi. Katajan mukaan Torssosella on motiivi hyökätä hänen kimppuunsa, koska Kataja oli estämässä Torssosen eduskuntavaaliehdokkuutta.

Syyttäjä ei kuitenkaan syytä Torssosta mistään rikoksesta, koska näyttöä hänen syyllisyydestään ei ole riittävästi. Torssonen oli tekopäivän aamupäivänä ostoksilla Jyväskylässä, joten hänellä on alibi. Tästä kaupassakäynnistä on olemassa kuitti.

Syyttäjä käy nyt oikeudessa melko laajasti läpi Torssosen osuutta Katajan tapaukseen ja mistä miehet tuntevat toisensa. Torssonen on itse paikalla yleisösalissa seuraamassa oikeudenkäyntiä. Hän seuraa istuntoa ja itseään koskevia puheita ilmeenkään värähtämättä.

Torssonen kertoi MTV Uutisille halunneensa tulla paikalle oikeudenkäyntiä seuraamaan, koska tapaus on vaikuttanut hänen elämäänsä niin vahvasti viimeisen runsaan puolen vuoden aikana.

Syyttäjän mukaan selvyyttä siitä, miten Torssonen on vaikuttanut tai valmistellut hyökkäystä Katajaa kohtaan, ei ole saatu. Syyttämättäjättämispäätöksessä todetaan kuitenkin, että Torssosella on ollut motiivi haluta vahingoittaa Katajaa.

Syyttäjä: Teolla poliittinen motiivi

Klo 10.12 Syyttäjän mukaan väkivallanteko oli suunnitelmallinen ja sillä on ollut poliittinen, henkilökohtainen motiivi. Syyttäjä toteaa, että taustalla on Torssosen eduskuntavaalikampanjan kariutuminen.

Myös Kataja itse kertoi ennen oikeudenkäynnin alkua MTV Uutisille, että hänen kimppuunsa hyökättiin poliittisista syistä.

Sivulliset näkivät miehet ovella

Klo 10.16 Syyttäjän mukaan oikeudessa kuullaan silminnäkijätodistajina Katajan naapureita, jotka näkivät miehet perussuomalaisten vaalipäällikön ovella viime heinäkuun 17. päivänä.

Syytetty on kertonut olleensa koko tekopäivän Tuusulassa, mutta syyttäjän mukaan hän on ehtinyt käydä aamupäivällä Jämsässä ja ajaa sitten Tuusulaan.

Klo 11.20 Oikeudessa käydään nyt läpi kirjallisia todisteita. Syyttäjä esittelee valokuvia Pekka Katajan kodin ulkopuolelta Jämsänkoskelta ja kerrostalon ympäristössä olevia paikkoja ja reitin mitä pitkin tekijät poistuivat paikalta. Syytetyn miehen auto oli parkissa kerrostalon lähistöllä.

Klo 12.05 Oikeus pitää tunnin lounastauon.

Kataja sai vain vaivoin soitettua apua

Klo 13.15 Oikeudessa kuultiin hätäpuhelut, jotka Pekka Kataja soitti hätäkeskukseen hyökkääjien lähdettyä hänen asunnostaan. Ensimmäisessä puhelussa Kataja ei kyennyt sanomaan mitään, mutta seuraavassa puhelussa hän sai soperrettua, että hänen kimppuunsa oli käyty.

Klo 14.17 Oikeudessa puidaan yhä erittäin paljon syytetyn autoa, joka syyttäjän mukaan nähtiin Pekka Katajan asunnon lähistöllä Jämsänkoskella tekopäivänä. Puolustus on tuonut esiin, että samankaltaisia hopeanvärisiä Volkswagen Passat-henkilöautoja on Suomessa useampia tuhansia.

"Teon motiivi liittyy Torssosen poliittiseen uraan"

Kello 16.03 Oikeussalissa on käyty koko iltapäivä läpi kirjallisia todisteita. Syyttäjä tuo todistelua siitä, miten syytetty 41-vuotias mies liittyy ja tuntee Teemu Torssosen. Todisteena on muun muassa miesten välisiä viestejä ja sähköposteja.

Miehillä on syyttäjän mukaan samanlaiset poliittiset näkemykset ja syytetty on ollut luomassa Torssosella uuskansallismielistä politiikkaa. Syytetty on myös toiminut Torssosen tukiyhdistyksen puheenjohtajana ja hän on tehnyt Torssoselle eduskuntavaalistrategiaa.

Valtionsyyttäjä Mika Appelsin kommentoi tauolla MTV Uutisille, että teon motiivi on poliittinen ja se liittyy Teemu Torssoseen, vaikka Torssosta itseään ei syytetäkään mistään. Syyttäjän mukaan teon taustalla on myös ollut joku suunnittelija.

– Ei ole mitään selvitystä tai näyttöä siitä, että Torssonen olisi itse osallistunut tähän valmistelutoimintaan tai tekoon, mutta teon motiivi on poliittinen ja se liittyy Torssosen poliittiseen uraan. Torssoselle tapahtuneet asiat politiikassa vaikuttavat liittyvän tähän tekoon, Appelsin sanoi.

Syytetty mies on syyttäjän mukaan kytköksissä Torssoseen.

– Torssosen taustalta löytyy kansallismielistä porukkaa ja henkilöitä, jotka saattaisivat tällaiseenkin tekoon ryhtyä, Appelsin muotoili.

Syyttäjän mukaan kyse on harvinaisesta rikoksesta, koska teolla on poliittinen motiivi.

– On se Suomen itsenäisessä historiassa hyvinkin harvinainen rikos, ei niitä paljon ole. Poliittisia murhia ei taida olla kuin yksi ja murhan yrityksiä ehkä vähän enemmän, mutta hyvin harvinaisia nämä ovat.

Klo 16.25 Syytteiden kirjalliset todisteet on nyt käyty läpi. Huomenna oikeudessa kuullaan Pekka Katajaa ja syytettyä miestä. Lisäksi alkaa todistajien kuuleminen.

MTV Uutiset seuraa oikeudenkäyntiä myös keskiviikkona.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja