Nyt puhuu Pekka Katajan murhan yrityksestä aiemmin epäilty Teemu Torssonen – näin vankeus ja tiukka eristys vaikutti häneen: "Elämäni rankin kokemus"

Nyt puhuu Pekka Katajan murhan yrityksen takia pitkään vangittuna ollut Teemu Torssonen 9:24
Pitkään murhan yrityksestä vangituna ollut Teemu Torssonen kommentoi MTV Uutiset Livelle, miten vankeus vaikutti elämäänsä – katso Torssosen kommentit sanasta sanaan tästä.

Perussuomalaisten vaalipäällikkö Pekka Kataja pahoinpideltiin vakavasti kotonaan Jämsän Jämsänkoskella 17. heinäkuuta 2020 aamupäivällä. Teosta epäiltiin pitkään Jyväskylän kaupunginvaltuutettua Teemu Torssosta, joka oli vangittuna viisi kuukautta tapauksen vuoksi. Häntä ei kuitenkaan syytetä rikoksesta, koska näyttöä ei ollut riittävästi.

Kataja on kertonut, että kaksi miestä tunkeutui hänen asuntoonsa ja häntä lyötiin ainakin 20 kertaa päähän vasaralla tai vasaran kaltaisella esineellä. Kataja sai hengenvaaralliset vammat.

Katajan selviytymistä pidetään ihmeenä, sillä lääkäreiden mukaan normaalisti tällaisiin iskuihin kuolee tai niistä jää ainakin pysyviä aivovammoja.

Kataja uskoo iskun suuntautuneen juuri häntä vastaan ja motiivin olleen poliittinen. Kataja pitää tekoa poliittisena myös sen suunnitelmallisuuden takia. Hän uskoo äärioikeistolaisten olevan teon taustalla.

Nyt murhan yrityksestä syytetään yhtä 41-vuotiasta miestä, mutta varmuudella ainakin toinen, ovella seissyt mies on karkuteillä. Lisäksi Katajan mukaan teon pääsuunnittelija on vapaalla jalalla.

Kataja pettyi, kun Torssonen välttyi syytteiltä.

Poliittinen motiivi

Syyttäjän ja Katajan mukaan väkivallanteon motiivi liittyy kuitenkin Teemu Torssoseen, jota aiemmin epäiltiin osalliseksi murhan yritykseen.

– Väkivallanteko oli suunnitelmallinen ja sillä oli poliittinen, henkilökohtainen motiivi, joka liittyy Torssosen poliittiseen uraan. Ainakin Torssoselle tapahtuneet asiat politiikassa liittyvät tähän juttuun, valtionsyyttäjä Mika Appelsin luonnehtii.

Kataja oli aiemmin torppaamassa Torssosen eduskuntavaaliehdokkuutta. Nyt murhan yrityksestä syytettynä oleva 41-vuotias mies on toiminut Torssosen tukiyhdistyksen puheenjohtajana ja ollut tiiviisti tekemisissä hänen kanssaan.

Torssonen oli itse vangittuna viisi kuukautta, kunnes hänet vapautettiin helmikuun alkupuolella. Samalla syyttäjä teki syyttämättäjättämispäätöksen hänen kohdallaan. Torssonen on kiistänyt teon.

Poliisi rynnäköi kotiin

Torssonen otettiin kiinni 3. syyskuuta viime vuonna. Hän oli kotona vasta heräilemässä, kun poliisi tuli massiivisella voimalla hänen kotiinsa.

– Se tuli täytenä yllätyksenä. Olin menossa töihin sinä päivänä, kun minut otettiin punkasta kiinni. Poliiseilla oli luotiliivit ja järeät aseet, kun he tulivat. Kotiini tuli varmaan kymmenen poliisia, Torssonen kertoo MTV Uutisille.

Hänet otettiin kiinni ja vangittiin. Hän oli vangittuna viisi kuukautta ja valtaosan tuosta ajasta eristettynä Kylmäkosken vankilassa.

– Vankeus oli rankkaa, elämäni rankin kokemus. Minulla oli tiukat yhteydenpitorajoitukset suljetun vankilan suljetulla osastolla. Alussa sain tavata kolme tuntia kahdessa viikossa pieniä lapsiani, mutta joulukuun alussa vankiloiden rajoitukset kiristyivät koronan takia ja perhetapaamiset loppuivat, Torssonen kertoo.

Vankeuden aikana Torssonen vaati vapauttamistaan seitsemän kertaa, mutta oikeus ei siihen suostunut.

– Luotin siihen, että keskusrikospoliisi tutkii asian kunnolla ja ennemmin tai myöhemmin pääsen vapaaksi. Yllätys oli, että tutkintavankeus kesti niin pitkään. Tiesin kuitenkin, etten liity tapaukseen, joten olin varma, että minua ei syytetä mistään, hän sanoo.

Torssosella on alibi

Torssonen on kertonut olleensa Katajaan kohdistuneen väkivaltaisen hyökkäyksen aikaan aurinkolasiostoksilla Jyväskylässä, noin 57 kilometrin päässä rikospaikalta. Hänen asunnoltaan löytyi käteiskuitti, jonka mukaan lasit on ostettu kello 10.16 eli alle puoli tuntia Katajan pahoinpitelyn jälkeen.

Torssosella on siis alibi.

Torssonen sanoo, ettei hänellä ole mitään tekemistä Katajaan kohdistuneen hyökkäyksen kanssa.

– Pyrin edistämään tutkintaa ja selvittämään omaa osuuttani asiassa. Oli yllättävää, että poliisilta kesti niin kauan sen selvittämiseen.

– Koko minuun kohdistunut rikosepäily näyttäytyy aika sekavalta ulospäin.

Menetti paljon vankeusaikana

Torssonen kertoo menettäneensä paljon tutkintavankeuden ja rikosepäilyn takia.

– Sain potkut henkilökohtaisen avustajan työstäni, minut erotettiin suurimmasta osasta luottamustoimiani, kalastuksenvalvojankorttini on jäissä, yritystoimintani on käytännössä kuollut vankeusaikana enkä päässyt pelastusopiston pääsykokeisiin, jonne minut oli jo karsinnasta hyväksytty, hän luettelee.

– Olen ollut aika toimeton nyt vankeuden jälkeen.

Torssonen oli aiemmin Jyväskylän kaupunginhallituksessa, mutta hänen rikosepäilynsä takia koko kaupunginhallitus erotettiin ja tilalle nimitettiin uusi hallitus. Uusi kaupunginhallitus pysyi kokoonpanoltaan samana Torssosta lukuun ottamatta.

– Minua ei saanut juridisesti erottaa, mutta he kiersivät lakia sillä, että koko kaupunginhallitus erotettiin ja tilalle valittiin heti uusi.

Rikosepäily vaikutti maineeseen

Torssonen ei ole vielä laskenut taloudellisia menetyksiään vankeuden aikana, mutta ne ovat mittavat.

Hän uskoo rikosepäilyllä olevan vaikutusta myös hänen maineeseensa.

– Mikä merkitys tällä on työllistymiseeni ja toimimiseeni politiikassa, sitä on vaikea arvioida, mutta suuri se on.

– Osa naapureista ei enää moikkaa minua ja kotiini oli tullut valtava määrä vihapostia. Perhe oli ainoa, mitä minulla oli jäljellä vankeuden jälkeen.

Eri linjoilla politiikassa

Katajan mukaan hänen välinsä Torssoseen ovat kylmät. Kataja uskoo yhä, että Torssosella oli osuutta hyökkäykseen, edes suunnittelijatasolla. Torssonen kiistää kaiken osallisuutensa.

Torssonen kieltää tuntevansa Katajaa henkilökohtaisesti, mutta miehet ovat tuttuja toisilleen poliittisista ympyröistä.

– Hänellä on erilainen tapa tehdä politiikkaa ja järjestötoimintaa kuin minulla, mutta ei minulla ole mitään henkilökohtaista häntä vastaan, Torssonen vakuuttaa.

Kataja oli aikanaan torppaamassa Torssosen eduskuntavaaliehdokkuutta. Torssonen on yhä pettynyt siitä, että häntä ei huolittu perussuomalaisten ehdokkaaksi. Torssonen myös erotettiin perussuomalaisten jäsenyydestä vuonna 2019.

– En ole siitä vihainen enkä ole jäänyt siihen rypemään. Olin tietenkin harmissani niistä tapahtumista perussuomalaisten sisällä ja siitä, etten voinut vaikuttaa itselleni tärkeisiin asioihin ja minua ei huolittu eduskuntavaaliehdokkaaksi. Mutta en kanna kaunaa, hän vakuuttaa.

Ei usko syytetyn syyllisyyteen

Torssosen mukaan Katajaan kohdistunut hyökkäys vaikuttaa karulta.

– Se kuulostaa rajulta ja ikävältä asialta. Tunnen myötätuntoa uhria kohtaan.

– Mutta toisaalta minusta tuntuu pahalta myös tuttuni puolesta, joka on nyt syytettynä jutussa ja vankilassa. Tiedän nyt, miten kauheaa vankilassa on. Tuntuisi uskomattomalta, jos hän on oikeasti syyllinen. En usko hänen syyllisyyteensä.

Torssonen ei pelkää enää joutuvansa uudestaan epäillyksi samassa rikosjutussa.

Hän halusi tulla paikan päälle seuraamaan oikeudenkäyntiä, koska tapaus on vaikuttanut hänen elämäänsä niin paljon.

Lue myös:

    Uusimmat