Pekka Katajan mukaan ainakin kaksi miestä on vapaalla häneen kohdistuneesta murhan yrityksestä: "Pääsuunnittelijalla on psykopaattinen, sairas luonne"

8:27
Katso perussuomalaisten pahoinpidellyn vaalipäällikön Pekka Katajan koko haastattelu.

Perussuomalaisten vaalipäällikkö Pekka Kataja pahoinpideltiin vakavasti kotonaan Jämsän Jämsänkoskella 17. heinäkuuta 2020 aamupäivällä. Kataja on kertonut, että kaksi miestä tunkeutui hänen asuntoonsa ja häntä lyötiin useita kertoja päähän vasaralla tai vasaran kaltaisella esineellä. Kataja sai hengenvaaralliset vammat.

Miehet pyrkivät Pekka Katajan puheille pakettitoimituksen varjolla. Toinen miehistä sanoi Katajalle paketin olevan perussuomalaisten toimistolta ja pyysi tältä henkilöllisyystodistusta.

Katajan avattua oven toinen, piilossa ollut mies kävi hänen kimppuunsa. Rikos ajoittui poliisitutkinnan perusteella kello 9.45 ja 9.57 välille.

– Siinä oli parikymmentä vasaran tai jonkun metalliesineen iskua päähän. Yksi tai kaksi niistä aiheutti kallonmurtuman ja aivoverenvuodon. Peukalo ei toimi vieläkään täysin. Kolme kylkiluuta ja jännenikama murtuivat. Päähän tuli 150 tikkiä, Kataja luettelee vammojaan MTV Uutisille.

Kataja kertoo olevansa nyt hyvässä, olosuhteisiin nähden erinomaisessa kunnossa.

– Lääkärit sanoivat, että normaalisti tähän olisi pitänyt kuolla tai ainakin jäädä pysyviä aivovaurioita. Tutkimuksissa kuitenkin todettiin, ettei ole havaittavissa pysyviä vammoja. En itsekään huomaa mitään. Ehkä lähimuistissa saattaa olla vähän ongelmia, mutta on minulla edelleenkin lähimuisti olemassa.

"Suuri pettymys"

Väkivallanteosta epäiltiin esitutkinnassa Jyväskylän kaupunginvaltuutettua Teemu Torssosta. Syyttäjät jättivät kuitenkin syytteen hänen osaltaan nostamatta, koska hänen osallisuutensa tekoon jäi selvittämättä. Torssonen on kiistänyt teon.

Katajalla on selvä mielipide Torssosen syyttämättä jättämisestä.

– Kyllä oli suuri pettymys, Kataja myöntää.

Nyt syytteet on nostettu yhtä henkilöä vastaan. Katajan mukaan kateissa on vielä ainakin kaksi tekijää.

– Paketin tuoja on tavoittamatta. Olen 100-prosenttisen varma, että pääsuunnittelija on edelleen myös kateissa ja omasta mielestäni tiedän 100-varmasti kuka hän on, mutta en voi sitä tietenkään sanoa, kun en pysty todistamaan.

– Sanonpahan vain, että sillä pääsuunnittelijalla on pikkuisen keskimääräistä suurempi älykkyys, mutta psykopaattinen, sairas luonne. Ei kukaan muu voi tällaistä suunnitella.

"Tämähän on se pääsyy"

Tekijän tai tekijöiden motiivi on Katajan mukaan hänellä tiedossa. "Kaunaan" ja "katkeruuteen" sekoittuu politiikkaa.

– Kyllä se olisi se, että Teemu Torssonen aikanaan eduskuntavaaleihin kaikin keinoin pyrki. Olin keskeinen henkilö torppaamassa hänen ehdokkuuttaan. Tämähän on se pääsyy. Täysin poliittinen motiivi henkilökohtaisen motiivin lisäksi.

Ennen tekoa Katajaa ei oltu uhkailtu väkivallalla. "Solvauksia ja panettelua" riitti, mutta niiden luonne oli ollut kirjallinen tai suullinen.

– Olen aikalailla kriittisesti suhtautunut äärioikeistolaisiin, jotka ovat Keski-Suomessakin pyrkineet perussuomalaisiin soluttautumaan. Olen ollut estämässä soluttautumisyrityksiä ja vieläpä edesauttanut tiettyjen henkilöiden erottamista puolueesta.

Kataja todistaa oikeudessa huomenna keskiviikkona. Hän ehti nähdä toisen miehistä ovellaan viime heinäkuussa.

– Paketin tuojan näin erittäin hyvin, mutta iskujen antajaa en pystynyt tunnistamaan. Hän tuli katveesta kun oven avasin. Heti alkoi tulla vasaraniskuja. 

"Vaihtelin olinpaikkaa kotona käymättä"

Heinäkuussa tapahtuneen pahoinpitelyn jälkeen Kataja vältteli kotiaan.

– Vaihtelin olinpaikkaa kotona käymättä. Hain vain postit. Palasin marraskuussa normaaliin elämään. Sitä ennen vaihtelin olinpaikkaa käymättä kotona. Pakko on normaalia elämää koittaa jatkaa, eihän tästä muuten mitään tule.

Traumoja hänelle ei ole ainakaan vielä tullut.

– Ei toistaiseksi, tosin lääkärit sanovat, että niitä voi tulla kuukausien, jopa vuosien päästä. Toivottavasti ei tule.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja