MTV:n MM-sivallus: Norjalaisveljesten kukkoilu menee liiallisuuksiin – Silja Kosonen "seisoo olympiakultaa kaulassa"

Finaaliin edennyt Oliver Helander tylynä heitoistaan MM-karsinnassa – "Huonoja ne oli" 1:19
Oliver Helander ei ollut tyytyväinen keihäskarsintaan, vaikka hän etenikin finaaliin.

MTV Urheilun toimittaja Jari Porttila, asiantuntija Mika Järvinen ja toimittaja Eren Gürler käyvät läpi yleisurheilun MM-kisojen suorituksia. Kolmannessa sivalluksessa puidaan Budapestin viime päivien tapahtumia.

Pääkuvan videolta voit katsoa Oliver Helanderin kommentit keihään karsinnan jälkeen.

Tästä pidin

Jari Porttila: Noah Lyles on nyt ottamassa Usain Boltin paikan yleisurheilukenttien nopeimpana miehenä. Tuplamestaruus huippuajoilla antaa uskoa siihen, etteivät Boltin ME-ajat ole ikuisia.

Yulimar Rojas oli loikkakisassa selkä seinää vasten. Hän oli finaalissa suurissa ongelmissa askelmerkkinsä kanssa. Viimeiseen hyppyyn hän lähti kahdeksannelta sijalta, mutta kesti paineet ja otti voiton.

Oliver Helander ja Ella Junnila kestivät paineet ja ottivat finaalipaikat. Siellä lähdetään taas nollilta ja kummallakin on mahdollisuus yllätykseen, Oliverilla jopa mitaliin.

Mika Järvinen: Silja Kososen sijoitus ja tuloskin olivat hyviä, vaikka urheilija itse odotti jopa kovempaa tulosta. Nuori urheilija urheilee tällä hetkellä niin vakuuttavasti, että vuonna 2028 hän seisoo olympiakultaa kaulassa.

200 metrillä Shericka Jackson ja aika 21,41 oli semmoista menoa, että huh huh. Toivon mukaan tästä seuraa, että saadaan pyyhittyä yksi maailmanennätys historiankirjoihin (Florence Griffith-Joynerin 21,34). Tuohon Jacksonin juoksuun kun lyödään myötätuulta, on uusi ME siinä. 

Eren Gürler: Eveliina Määttäsen ennakkoluulottomat juoksut näissä kisoissa ovat olleet fantastista katsottavaa. Määttänen kiisi jo kolmannen kerran urallaan 800 metriä alle kahteen minuuttiin, kun välierissä syntyi oma ennätys ajalla 1.59,81.

Finaaliin Määttäsen aika ei vielä riittänyt, mutta kaikesta päätellen Sara Lappalaisen SE-aika 1.59,41 alittuu tulevaisuudessa, kenties vielä tällä kaudella. Ainakin ensi vuoden EM-kisoihin Suomella on Määttäsessä yksi vahva menestysehdokas.

Tästä en pitänyt

Jari Porttila: Suomen keihäsmiehiä arvosteltiin, kun he ”uhosivat” ennen karsintaa. Ei pidä kuulemma puhua liian suuria. Miksi ei? Eikö niitä ”teen parhaani, katsotaan mihin se riittää” -puheita ole kuultu jo tarpeeksi. Kynttilää on turha pitää vakan alla, kun tietää omat mahdollisuutensa. Kun karsinta meni sitten Toni Kuuselalta penkin alle, hän myönsi reilusti, että suoritus oli ”paska”.

Mika Järvinen: Pituushypyn lankku on epäkelpo tekele, kun vahaa ei ole enää. Pitääkö johonkin sattua ennen kuin tämä asia ratkaistaan?

Suurin ongelma on, että jalka mahtuu kokonaan lankulle ja pääsee liukumaan. Jos se lankun etuosa olisi esimerkiksi mondoa, niin se ei luistaisi. Meillä on Suomessakin monella mennyt jalka rikki. Liukastumisia tapahtuu todella paljon.

Eren Gürler: Norjassa kohisee taas. Jakob Ingebrigtsenin veli Henrik hyökkäsi rajusti Norjan maajoukkuetta vastaan kommenteilla, että maajoukkue ei ole pitänyt huolta tähtiurheilijastaan, eli Jakobista.

Henrikin kommentit ovat naurettavia ja kertovat, mikä Ingebrigtsenien veljesten ajatusmaailmassa on vialla. Syytä haetaan muista, eikä ymmärretä katsoa peiliin. Jakob on jo näissä kisoissa aiheuttanut kohua ylimielisillä teoillaan radalla, ja nyt Henrik liittyi samaan kerhoon.

Muistan erittäin hyvin, kun Henrik nousi veljeskatraasta ensimmäisenä huipulle. Jo silloin elkeet olivat niin polleat, että stadionille ei sen egon kanssa tuntunut mahtuvan muita. Näiden kisojen suorituksen osoittavat, että Henrik voisi enemmän keskittyä harjoitteluun kuin suunsoittoon, sillä hän jäi 5000 metrin alkuerissä valovuosien päähän finaalipaikasta. 

Tätä odotan

Jari Porttila: Armand Duplantis hakee finaalista kultaa ja uransa 67:tta kuuden metrin ylitystä. Maailmanmestaruutta puolustava ruotsalainen jäi viimeisessä kisassaan Monacossa vasta neljänneksi, joten nyt miehellä riittää näyttöhaluja.

Vaikka Oliver Helanderin karsinta oli vaisu, niin kroppa on valmis pitkiin heittoihin. Kun juoksuun saadaan ryhtiä ja tukijalka, ”pönkkä”, pitämään, niin keihäs lentää 86-88 metriä. Sillä otetaan mitali.

Mika Järvinen: Odotan miesten keihäänheiton finaalissa eeppistä taistelua ja senttipeliä himmeämmistä mitaleista. Veikkaisin, että voittaja on niin sanotusti selvä tilanne, mutta hopea- ja pronssimitalista käydään  toivon mukaan samanlaista draamaa kuin naisten keihäässä.

Odotan, että Helanderin pää kestää ja homma lähtee käyntiin nousujohteisesti. Odotan, että hän taistelee vähintään paremmista pistesijoista, eli sijoista 4-6. Ei oteta kuitenkaan häntä pois mitalitaistelustakaan.

Eren Gürler: Eihän tässä voi suomalaisena odottaa muuta kuin keihäsfinaalia. Oliver Helander selvitti karsinnassa sen vaikeimman paikan, ja finaalissa kaikki on mahdollista. Intian Neeraj Chopra vakuutti hirmuheitollaan 88,77, mutta hänen takanaan on pelkkiä kysymysmerkkejä. Pakistanin Arshad Nadeem kiskoo keppiä milloin 70 metriin ja milloin 90 metrin viivan tuntumaan. Jakub Vadlejch ja Julian Weber ovat vaarallisia, mutta Helanderilta tarvitaan vain yksi piikkiheitto kauden parhaisiin lukemiin. Se riittänee.

Lue myös:

    Uusimmat