Kommentti: MM-kisojen aivopieru pakottaa urheilijat suureen vaaraan – tähän pitää reagoida välittömästi

Finaaliin edennyt Oliver Helander tylynä heitoistaan MM-karsinnassa – "Huonoja ne oli" 1:19
Oliver Helander ei ollut tyytyväinen heittoihinsa keihään karsinnassa, vaikka eteni finaaliin.

Yleisurheilussa tehty pituussuuntaisten hyppyjen lankkumuutos pitää perua välittömästi, jotta urheilijoiden terveys ei enää vaarannu, kirjoittaa MTV Urheilun Eren Gürler.

Budapestin yleisurheilun MM-kisoissa on nähty poikkeuksellisen paljon loukkaantumisia pituussuuntaisissa hyppylajeissa.

Viimeisin kauhunhetki nähtiin torstaina miesten pituusfinaalissa, kun Jamaikan Carey McLeodin hyppy lähti hurjalle ilmalennolle. Hänen jalkansa luisti ponnistusvaiheessa lankulla ja lopputulos oli holtiton lento hiekkaan naama ja kylki edellä. Vaikka hän ei loukkaantunut, oli kisa hänen osaltaan taputeltu, sillä mies ei enää tilanteen jälkeen uskaltanut ponnistaa kunnolla.

Videon McLeodin hypystä voit katsoa tästä linkistä.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Aikaisemmin kisoissa on nähty monta samanlaista tilannetta. Ponnistustilanteessa urheilijan jalka on luistanut liukkaalla lankulla, ja pahimmillaan tilanne on johtanut loukkaantumiseen. Näin kävi esimerkiksi Bahaman LaQuan Nairnille pituuskarsinnassa. Ponnistuksessa Nairnin jalka luisti, nilkka vääntyi lähes 90 astetta sivusuunnassa ja miehen kisat olivat siinä.

Pituushypyn ja kolmiloikan lankkua muutettiin viime vuoden Eugenen arvokisoihin. Sitä edellisissä arvokilpailuissa yliastuminen arvioitiin elävän ihmisen toimesta, ja apuna lankun etuosassa oli korkeammalla oleva vahapinta. Nyt lankku on koko matkalta maalattua puuta, ja varsinkin näissä kisoissa se on osoittautunut todella liukkaaksi, sillä lankut ovat lähes käyttämättömiä.

 Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Muutos on merkittävä, sillä ennen uudistusta maalattua puupintaa lankussa oli noin parikymmentä senttiä, eikä vahapinta luistanut. Nyt liukasta puupintaa on koko lankun matkalta. 

Nykyisille lankuille pitää tehdä jotain, sillä ennen muutosta ei todistettu lähellekään näin paljon vaaratilanteita kuin nykyään. On joko palattava vanhaan tai muokattava nykyisen lankun etuosa sellaiseksi, että se ei luista. Loukkaantumisia ja vaaratilanteita on nähty tarpeeksi.

Lue myös:

    Uusimmat