Motoristi, tarkista nämä asiat ennen tielle lähtemistä!

Tänä vuonna moni moottoripyöräilijä kaivaa pyörän tallistaan hieman normaalia aiemmin. Maalis-huhtikuussa liukkaus saattaa kuitenkin yllättää niin pyöräilijän kuin motoristin perässä ajavan autoilijankin.

Lumettomat tiet ja lämmin sää ovat innostaneet monet motoristit liikenteeseen jo maaliskuussa. Varsinkin Etelä-Suomessa motoristeja näkyy liikenteessä vuodenaikaan nähden tavallista enemmän.

Moottoripyöräilijän kannattaa huomioida erityisesti keväisten teiden kunto, kun hän palaa talven jälkeen liikenteeseen.

– Kun ulkona on muutamia lämpöasteita, aurinko sulattaa tehokkaasti jään ja lumen tienpientareelta. Märkä tien pinta voi kuitenkin jäätyä petollisesti, jos se joutuu uudestaan varjoon. Lisäksi routavauriot, hiekoitussora ja kylmä asfaltti tuovat haasteita ajamiseen. Ajokausi kannattaa aloittaa maltilla, korvauspäällikkö Sami Salonen Ifistä kertoo.

Erotu liikenteessä

Liikenteessä erottuminen on keväällä erityisen tärkeää, sillä autoilijat eivät ole talven jälkeen tottuneet teillä liikkuviin moottoripyöriin.

Parhaiten liikenteessä erottuu käyttämällä värikkäitä ajovarusteita. Myös valkoinen väri erottuu hyvin harmaasta ympäristöstä.

Tarkista nämä asiat

• Varmista, että pyöräsi on moitteettomassa kunnossa. Kiinnitä erityistä huomiota jarrujen toimintaan ja valoihin. Tarkista myös renkaiden kunto, rengaspaineet ja urasyvyys (suositus vähintään 2 mm).

• Aloita ajokausi maltillisesti ja testaa samalla, että pyöräsi toimii kuten pitääkin. Jos et ole kokenut kuski, ota tarvittaessa muutama ajotunti, jotta saat jälleen tuntuman pyörääsi.

• Huomioi teiden kunto ajovauhdissasi. Keväällä riskejä lisäävät teiden epätasainen sulaminen ja jäätyminen, routavauriot, hiekoitussora ja kylmä asfaltti.

• Kiinnitä normaalia enemmän huomiota ennakoivaan ajotapaan ja ajolinjoihin erityisesti risteysalueilla. Moni autoilija ei muista talven jälkeen, että motoristeja on taas liikenteessä.

• Värikkäät ajoasusteet parantavat näkyvyyttäsi liikenteessä. Myös valkoinen on hyvä erottautumisväri. Nykyään motoristeille on tarjolla tyylikkäitä, liikenteessä erottuvia ajoasuja ja kypäriä.

Viimeisen kolmen vuoden aikana liikenteessä on kuollut keskimäärin 24 ja loukkaantunut 550 moottoripyöräilijää vuodessa. Kaikista tieliikenteessä menehtyneistä yhdeksän ja loukkaantuneista kahdeksan prosenttia on ollut moottoripyöräilijöitä. Motoristi ja vastapuoli ovat likimain yhtä usein syyllisiä kolariin.

Lähteet: Deski, Liikenneturva, Liikennevakuutuskeskus

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat