Morsiusneidot

Yhdysvallat 2011. Ohjaus: Paul Feig. Käsikirjoitus: Kristen Wiig, Annie Mumolo. Tuotanto: Judd Apatow, Clayton Townsend. Kuvaus: Robert D. Yeoman. Leikkaus: William Kerr, Mike Sale. Musiikki: Michael Andrews. Pääosissa: Kristen Wiig, Maya Rudolph, Rose Byrne, Melissa McCarthy, Jon Hamm. Kesto: 92 min.

Kun lahjakkaat naiskoomikot iskevät kekseliäät päänsä yhteen, syntyy parhaimmillaan loistavaa jälkeä. Morsiusneidot (Bridesmaids, 2011) on mainio osoitus silkkihansikkaat romukoppaan viskaavien naisten terävästä silmästä ja rankasta huumorintajusta.

Kristen Wiig ja Annie Mumolo vastaavat Paul Feigin elokuvan käsikirjoituksesta, jonka keskushenkilö Annie (Wiig itse) on luisumassa ojasta allikkoon. Epäonnea on sekä työssä että rakkaudessa, eikä saamaton nainen osaa auttaa itseään. Satunnainen seksisuhde ei riitä oman tilanteensa tiedostavalle Annielle.

Kun paras ystävä Lillian (Maya Rudolph) kertoo aikovansa avioon, on kaasoksi lupautuvan sinkun syöksykierre viittä vaille valmis. Häävalmistelut maksavat maltaita, minkä leipomobisneksensä tyrinyt Annie saa karvaasti kokea.

Stressaavinta on silti kohdata riemunkirjavan kaasojengin nuorimman ja kauneimman jäsenen, Helenin (Rose Byrne), kohtaaminen. Raivostuttavan täydellinen Helen haluaa Lillianin bestikseksi ja koko hääshown puikkoihin.

Morsiusneitojen tuottajana on toiminut Judd Apatow, hilpeän humoristisella myötähäpeällä porskuttava mies, jonka meriittilistalta löytyvät muun muassa elokuvat Paksuna, Forgetting Sarah Marshall ja 40 v. ja neitsyt. Vaikka Apatow on epäilemättä antanut Feigin ohjaustyölle oman panoksensa (eritehuumorin muodossa?), löytyy avain Morsiusneitojen menestykseen ennen muuta Wiigin hulvattomasta tekstistä ja heittäytyvästä roolisuorituksesta.

Kristen Wiig taitaa oikean ajoituksen, mikä on etenkin komedialle elämän ja kuoleman kysymys. Etevä komedienne ymmärtää, miten ilmaisua on kulloinkin säädettävä: Wiigin skaala venyy kadehdittavalla tavalla hienovaraisista nyansseista aina räävittömään kohellukseen asti. Vegasin lento on kerrassaan briljantti näyte hänen kyvyistään.

Eikä näyttelijätär ole todellakaan yksin. Kaasojengin rivit eivät rakoile ainakaan ammattitaidon puutteesta. Viimeksi X-Men: First Classissa nähty Rose Byrne on suorastaan jymymenestys jetset-prinsessana. Härskein osa on langennut hurjalle Melissa McCarthylle, joka saa ampua yli koko suuren sydämensä – ja kroppansa! – halusta.

Morsiusneitojen rakenne on sketsimäinen, mutta hupaisien yksittäistilanteiden vyöry ei riko kokonaisuuden eheyttä. Käsikirjoitus ei missään vaiheessa kadota punaista lankaansa. Hääkatastrofi muhii tapahtumien painekattilassa. Ei ihme, että keitos on kipakassa katkeruudessaan kutkuttavan herkullinen.

Morsiusneidot risteyttää chick flick -genren onnistuneesti kreisikomedian kanssa. Mitä rehevään sekoiluun tulee, nämä typykät eivät häviä tippaakaan kauheita kankkusia tavoitteleville miehisille vastinpareilleen.

Ja mikä parasta, alatyyliseksi yltyvien vitsien viljely ei tarkoita sitä, etteikö elokuvalla olisi oikeaa sykkivää sydäntä. Sen ääntä seurataan loppuun asti, vaikkei tarinan sulkeuma ehkä kaikkein kapinallisinta katsojaa miellytäkään.

Teksti: Outi Heiskanen

Lue myös:

    Uusimmat