Moottori: Tämä tekijä voi lähes nelinkertaistaa moottoripyörän vakuutusmaksun

Näin moottoripyörä kuuluu pysäköidä 0:44
Tarvitseeko moottoripyörässä käyttää parkkikiekkoa? Mihin parkkilipuke laitetaan? Katso videolta vinkit moottoripyörän pysäköintiin.

Myös moottoripyörän vakuutusten kilpailuttaminen kannattaa, muistuttaa Moottori.

Autoliiton kustantama Moottori-lehti selvitti, miten kuljettajan ikä ja moottoripyörän malli vaikuttavat vakuutusten hintoihin. Se vertaili yhdeksää eri moottoripyörää kolmessa kuutioluokassa sekä neljää eri vakuutusyhtiötä. Erot osoittautuivat yllättävänkin suuriksi.

Vakuutuksensa kilpailuttava motoristi voi säästää vuodessa Moottorin mukaan jopa 2 500 euroa, mikä oli vertailun halvimman ja kalleimman tarjouksen ero. Kaikkiin vakuutuksen hintaa nostaviin tekijöihin ei kuitenkaan voi itse vaikuttaa.

– Ensimmäinen huomio oli se, että vakuutuksenottajan ikä vaikuttaa hintoihin merkittävästi. Nuorin eli 28-vuotias kuljettaja maksoi kaikista vakuutuksista aina kalleimman hinnan, Moottorin päätoimittaja Eila Parviainen toteaa tiedotteessa.

Kahden muun vakuutuksenottajan iät olivat 42 ja 52 vuotta. Heidän välillä hintaerot olivat pienet, eikä halvin tarjous osunut aina samalle kuljettajalle. Nuorimman ja kokeneemman vakuutuksenottajan saaman tarjouksen hintaero oli korkeimmillaan 3,7-kertainen.

Tarkan markan motoristi valitsee niin prätkänsä kuin vakuutusyhtiönsäkin harkiten

Omaa ikäänsä ei voi kukaan valita, mutta vakuutuksen hintaan voi vaikuttaa myös valitsemalla sekä pyörän että vakuutusyhtiön oikein. 

Moottorin mukaan saman moottoripyörän vakuutusten hintaerot nousivat todella suuriksi vakuutusyhtiöstä riippuen, mutta samat mallit olivat halvimpien ja kalleimpien joukossa jokaisen kuljettajan kohdalla.

Esimerkiksi 28-vuotias esimerkkihenkilö sai Honda Monkey -kevytmoottoripyörään liikennevakuutuksen halvimmillaan Ifistä 635 eurolla ja edullisimman täyskaskon liikennevakuutuksineen tarjosi OP noin 940 eurolla.

Kalleimmat vakuutukset olivat puolestaan Pop Vakuutuksella, josta pelkkä liikennevakuutus olisi kustantanut 2 166 euroa ja liikennevakuutuksen sisältävä täyskasko 3 443 euroa. Hintaeroa halvimmalle ja kalleimmalla liikennevakuutukselle kertyi yli 1 500 euroa ja koko vakuutuspaketille 2 500 euroa.

– Samalle moottoripyörälle liikennevakuutuksen hinnat vaihtelivat 42-vuotiaalla esimerkkihenkilöllä 231 eurosta 646 euroon. Liikennevakuutuksen sisältävän täyskaskon hintojen vaihteluväli oli 429–1 368 euroa, joten kilpailuttaminen kyllä kannattaa iästä riippumatta, Parviainen huomauttaa.

Artikkeli jatkuu videon alla.

Onko moottoripyöräily turvallinen harrastus? 6:42
KATSO MYÖS: Onko moottoripyöräily turvallinen harrastus?

Kiinnitä huomiota myös vakuutuksen laajuuteen

Moottorin vertailussa yksikään yhtiö ei noussut selkeäksi voittajaksi, mikä kertoo Parviaisen mukaan kovasta kilpailusta. Kolmen edellä mainitun yhtiön lisäksi mukana vertailussa oli myös Turva.

– Jopa saman yhtiön liikennevakuutuksella ja täyskaskolla voi olla merkittäviä hintaeroja. Siinä missä liikennevakuutus voi olla edullisin, saattaa kasko nostaa kokonaisuuden kilpailijaa kalliimmaksi. Tästä syystä kannattaa miettiä myös oman vakuutuksen laajuutta, kun kilpailuttaa vakuutusyhtiöitä, hän neuvoo.

Vakuutusvertailu on luettavissa kokonaisuudessaan Moottorin tänään keskiviikkona ilmestyvästä numerosta 7/2022. Lisää tietoa vertailusta löydät myös Moottorin artikkelista.

Lähde: Moottori

Lue myös:

    Uusimmat