Moni autoilija kokee kaksipyöräisten havainnoinnin hankalaksi liikenteessä – ota oleellinen keino avuksi

Näin rankka koeosuus tulee läpäistä päästäkseen moottoripyöräpoliisiksi 2:07
KATSO MYÖS: Näin rankka koeosuus tulee läpäistä päästäkseen moottoripyöräpoliisiksi.

Lämmin vuodenaika tuo taas moottoripyörät ja mopot teille. Autoilijoiden kannattaa se huomioida.

Autoilijoista yli seitsemän kymmenestä kokee mopoilijan tai moottoripyöräilijän huomaamisen liikenteessä joskus hankalaksi. Asia ilmenee Liikenneturvan kyselystä.

Tästä huolimatta 14 prosenttia autoilijoista kertoo pitävänsä lyhyempää turvaväliä moottoripyörään tai mopoon, kuin mitä he pitäisivät toiseen autoon.

– Pikemminkin pitäisi toimia päinvastoin ja pitää erityisen pitkää turvaväliä mopoilijaan ja moottoripyöräilijään. Pitkällä turvavälillä kaksipyöräinen on helpommin havaittavissa. Kun pidät kunnon turvaväliä, sinulle jää myös aikaa ja tilaa toimia, Liikenneturvan koulutusohjaaja Erkka Savolainen sanoo tiedotteessa.

Liikennetilanteita ja muiden aikeita on helpompi ennakoida, kun pitää tarpeeksi välimatkaa edellä ajavaan. Aikomuksistaan liikenteessä kannattaa kertoa käyttämällä vilkkua.

– Autoilijan on ehdottomasti katsottava olan yli esimerkiksi kaistaa vaihtaessa. Kaksipyöräinen jää katveeseen helpommin kuin auto, Savolainen kertoo.

Kirkasvärinen vaatetus hyvästä

Kaksipyöräisen kuljettajan on hyvä pitää huolta, että hänet huomataan liikenteessä. Kokomustaa ajoasua parempi vaihtoehto ovat kirkkaissa väreissä olevat vaatteet tai kypärä.

Riittävistä turvaväleistä ja sopivasta tilannenopeudesta on pidettävä kiinni myös kaksipyöräisen selässä. Risteystä lähestyessä on hidastettava vauhtia, muistuttaa Liikenneturva.

– Omalla ajonopeudella teet ennakoinnista muille joko helppoa tai todella vaikeaa. Esimerkiksi risteyksissä on sitä vaikeampi arvioida etäisyyksiä ja nopeuksia mitä pienempi lähestyvä kohde on. Moni autoilija tekee arviot nopeusrajoituksen perusteella. Noudata niitä, Savolainen painottaa.

Liikenneturva teetti kyselyn touko-kesäkuussa 2023. Kyselyyn vastasi 1000 ihmistä, joista autoilevia vastaajia oli 763.

Lue myös:

    Uusimmat