Näin sijoitat autokameran oikein – "Näkee usein hämmentävissä paikoissa"

Jarin autokamera tallensi, kuinka lähes sokkona ajanut kuski aiheutti nokkakolarin Riihimäellä 0:49
KATSO MYÖS: Jarin autokamera tallensi, kuinka lähes sokkona ajanut kuski aiheutti nokkakolarin.

Autoilua avittamaan on tarjolla kattava valikoima lisätarvikkeita, kuten esimerkiksi kameroita. 

Joka neljäs suomalainen on joskus saanut hyötyä auton tuulilasissa tai kojelaudassa kiinni olleesta autokamerasta, selviää vahinkokorjaamo Autoklinikan kyselystä.

Eniten autokameroista on ollut hyötyä läheltä piti -tilanteissa (15 prosenttia) ja onnettomuustilanteissa (7 prosenttia).

Autokamerat on koettu hyödyllisiksi myös varkaustapauksissa (4 prosenttia).

– Dashcam voi tosiaan olla erittäin hyödyllinen apuväline. Olemme esimerkiksi kuulleet monilta asiakkailtamme, miten kamera on auttanut onnettomuustilanteen ja korvausvastuullisten selvittämisessä. Osalla autoilijoista on jopa kaksi kameraa, joista toinen on suunnattu taaksepäin peräänajojen varalta, Autoklinikalla tuulilaseihin liittyvästä koulutuksesta vastaava Ken Silvander kertoo tiedotteessa.

Sijoita laite oikein

Mallista riippuen autokamera voidaan kiinnittää esimerkiksi kojelautaan tai tuulilasin sisäpuolelle. Kannattaa pitää mielessä, että väärin sijoitettu lisätarvike voi aiheuttaa merkittävän turvallisuusriskin.

– Varsinkin puhelintelineitä näkee usein hämmentävissä paikoissa, kuten keskellä tuulilasia keskikonsolin yläpuolella. Näin sijoitettu teline on vaarallinen, sillä se peittää huomattavan osan kuljettajan näkökentästä. Mikäli erillisen puhelintelineen tarvitsee, helpoin ja näkyvyyden kannalta parempi paikka on esimerkiksi tuuletusritilään kiinnittyvä teline, Silvander sanoo.

Silvander muistuttaa, että lain mukaan tuulilasiin saa kiinnittää lähinnä tiettyjä viranomaisten vaatimia merkkejä sekä esimerkiksi elektronisen parkkikiekon, jonka suositeltu paikka on tuulilasin oikea alakulma. 

– Kaikista muista tuulilasikiinnityksistä on mahdollista saada korjauskehotus katsastuksessa, mikäli esineen koetaan rajoittavan kuljettajan näkökenttää. Dashcamin yleisesti suositeltu paikka on tuulilasin ylälaidassa taustapeilin oikealla puolella, jolloin sen ei pitäisi häiritä näkyvyyttä, Silvander toteaa.

Kyselyyn vastasi verkossa 1 000 yli 18-vuotiasta suomalaista.

Katso myös: Tällainen on sivupeilin ja kameran ero

Näin auton sivupeilin ja kameran näkymät voivat erota toisistaan 0:22
Siinä, missä perinteisen sivupeilin näyttämää pystyy laajentamaan kurottautumalla ja katsomiskulmaa muuttamalla, on kameralla toteutetun järjestelmän näkymä koko ajan sama.

Lähde: Autoklinikka

Lue myös:

    Uusimmat