Modernin savusaunan lämmitys onnistuu uusavuttomaltakin – kiuas lämpiää tekstiviestillä

Suomen paras savusauna löytyy tänä vuonna Loimaalta. Ikaalisten saunafestivaaleilla voittajaksi kruunattu savusauna on modernisoitu, ja nykyaikaan sopivasti sen voi lämmittää nappia painamalla. Saunoja saa tekstiviestin, kun löylyihin voi hypätä.

Konsta Heinonen rakensi yhteistyössä Mellilän Hirsityön kanssa perheelleen savusaunan pihalle, ettei omakotitalo olisi aina saunan lämmityksen jälkeen kuuma.

Saunaa rakennettaessa kehitettiin Auvo, pelletillä toimiva kiuas, jonka voi lämmittää joko nappia painamalla, ajastamalla tai tekstiviestillä. Saunoja voi siis lähteä vaikka viikon lomamatkalle, ja laittaa paluupäivälle ajastuksen. Kotiin saapuessa sauna on lämmin.

– Kiukaan voi ajastaa, tai sitten sille voi laittaa etäkäyttöluvan ja käynnistää sen, kun lähdet ajamaan sukulaisilta takaisin kotiin, Kojonkulman hakkeen yrittäjä Konsta Heinonen selittää.

Uusavuttomille tai savusaunan pitkään lämmitysprosessiin kyllästyneille kiuas tuo helpotuksen. 

– No voi tätä mahdollisesti sanoa uusavuttomien saunaksi sikäli, että lämmitys onnistuu myös heiltä, Heinonen nauraa. 

Tuomaristo bongaillut savusaunoja yli 50 vuotta

Parhaita saunoja eivät valitse ketkä tahansa. Tuomaristoon kuuluva, Kansainvälisen saunaklubin puheenjohtaja Seppo Leskinen on bongaillut savusaunoja jo yli 50 vuotta.

– Nyt olen saunonut 585 savusaunassa. Tärkeintä hyvässä savusaunassa on se, että siinä on hyvä löylytasku. Eli saunoja on kokonaan oven yläpuolella. Kun saunasta kuljetaan ulos, se ei vaikuta löylyyn. Hartian ja jalan lämpötilaero on hyvin pieni, ja ihminen on tasaisessa lämmössä koko ajan, Leskinen kertoo.

Tuomareiden mielestä saunassa tulee olla hiljaa ja kuunnella saunan omia ääniä.

– Kaikista paras on, kun ollaan ihan hiljaa. Tietysti löylyn ja vihdan ääniä saa kuulua, mutta keskustellaan sitten mieluummin ulkopuolella, Löylynlyöjät ry:n kunniapuheenjohtaja Pentti Hakala kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja