Esapekka Lappi mukana voittotaistelussa, kuljettajat kauhuissaan tulevasta – näin MM-rallin perjantai eteni

1:47
Kooste Monzan MM-rallin perjantaiaamun tapahtumista.

Rallin MM-tittelit ratkaisevassa Monzan osakilpailussa Italiassa ajettiin perjantaina viisi erikoiskoetta. MTV Urheilu seurasi kisapäivän tapahtumia tässä artikkelissa.

Kauden päätöskisassa on valtavat panokset. Toyotan Elfyn Evans ja Sebastien Ogier taistelevat tiukasti MM-tittelistä, ja myös Hyundain Thierry Neuvillella ja Ott Tänakillä oli vielä ennen rallia teorissa mahdollisuus maailmanmestaruuteen. Valmistajien puolella Hyundai johtaa Toyotaa pistein 208–201. 

Monzan MM-rallin tilanne, 6/16 ek:ta

1. Dani Sordo    Hyundai 35:30,9
2. Esapekka Lappi  M-Sport  +1,0
3. Sebastien Ogier  Toyota  +12,0
4. Elfyn Evans    Toyota  +17,1
5. Ott Tänak     Hyundai  +17,7
6. Kalle Rovanperä  Toyota  +24,8

Keskeyttäneet:
Teemu Suninen, M-Sport
Thierry Neuville, Hyundai

Perjantain kisapäivän seuranta:

EK 6

Kello 19.02: Toyotan Takamoto Katsuta väläyttää taas ja tempaisee peräti toiseksi nopeimman ek-ajan.

Kello 18.58: Rallia johtanut Esapekka Lappi teki muista poikkeavan rengasvalinnan ja lähti päivän viimeiselle pätkälle vesikelin renkaita. Muilla kärkimiehillä oli lumirenkaat, joilla Lappi yllätti muut rallin kolmannella ek:lla.

– Halusin säästää lumirenkaita huomiselle, mutta en ole enää vakuuttunut siitä, että valinta oli oikea. Oli aika paljon vesiliirtoa.

Kuljettajilla on viikonlopulle käytössä vain kahdeksan lumirengasta. Kaikki kärkimiehet ovat käyttäneet niitä läpi perjantai-iltapäivän erikoiskokeiden.

Dani Sordo tulee Lapin perässä ja tekee lumirenkailla pohja-ajan. Lappi häviää 3,8 sekuntia ja menettää rallin kärkipaikan 1,0 sekunnin erolla Sordolle.

Kello 18.56: Kalle Rovanperä kellottaa Toyota-kolmikosta parhaan ajan ja häviää Tänakille 1,7 sekuntia.

–  Jos olisimme tehneet kolmospätkällä paremman ajan, tämä olisi ollut erittäin hyvä päivä. Se oli ainoa pätkä, jolla hävisimme enemmän aikaa. Tämä oli ehkä päivän vaikein. Oli pimeää ja vesilätäköitä. Tein muutamia virheitä.

Rovanperä jatkaa kokonaistilanteessa kuudennella sijalla, kunhan Lappi ja Sordo saadaan maaliin.

Klo 18.51: Ott Tänak on Toyota-kaksikkoa nopeampi. Ogierin pohja-aika alittuu 2,4 sekunnilla. Virolaistakin naurattaa jo se, mikä lauantaina odottaa.

– Oli puhdas veto. Todella vaativaa: paljon vauhtia ja paljon vettä. Mutta virheitä ei tullut. Luulen, että huomisesta voi tulla vielä tätäkin mielenkiintoisempaa. Ja jos joku on vielä tätäkin mielenkiintoisempaa, haluaisin kyllä nähdä, mitä se sellainen on.

Klo 18.47: Sébastien Ogier häviää Evansille sekunnin, mutta kokonaistilanteessa hän on vielä 5,1 sekuntia tallikaverinsa edellä. Se ei kuitenkaan ole mitään, kun huomenna hyökätään lumisille vuoristoteille.

– Oli vaikeaa olla tekemättä virheitä. Pito muuttui kokoajan. Lauantai tuskin on ainakaan tätä helpompi, Ogier virnisti.

Klo 18.44: Evans ja kartanlukija Scott Martin voivat huokaista helpoituksesta. Yksi päivä ohi, kaksi jäljellä.

– Ei täydellinen veto, mutta päivä on ollut vaikea ja ainakaan emme ole tehneet virheitä.

14 pisteen johtomarginaalissa tämä on ainoa oikea tapa.

Klo 18.38: Perjantain viimeinen erikoiskoe on vauhdissa, kun Elfyn Evans starttaa matkaan. Vettä sataa, ja pimeää on. Tämä voi olla kuljettajille hyvin, hyvin vaikeaa.

EK 5

Klo 16.39: Takamoto Katsuta väläyttää osaamistaan. Neljänneksi nopein aika, ja ek:n neljä ensimmäistä sijaa ovat näin Toyota-kuljettajien nimissä. 

Klo 16.36: Sordo maalissa. Eroa Ogierin pohjiin 9,1 sekuntia, ja Lappi saa näin pitää kärkisijansa. Kärkikaksikon ero on 2,8 sekuntia suomalaisen hyväksi.

Klo 16.33: Rallia neljän ek:n jälkeen johtava Esapekka Lappi häviää Ogierille 9,6 sekuntia. Lappi jatkaa rallissa vähintään toisella sijalla riippuen siitä, miten Dani Sordo tulee perässä.

– Mikään ei ole pielessä. Kaikki on hyvin, on vain todella vaikeaa.

Klo 16.30: Kalle Rovanperä kiilaa tallikavereidensa väliin toiseksi. Eroa Ogierin pohja-aikaan 3,0 sekuntia.

– Yleensä on kiva tunne, kun näkee maalilinjan ja ylittää sen. Tämä on todella vaativaa näissä olosuhteissa. Täytyy olla erittäin varovainen melkein joka paikassa. Ei voi oikeastaan levätä missään vaiheessa, edes suoralla osuudella, kun on vettä, Rovanperä kertasi.

Klo 16.27: Tänak häviää Ogierille 5,7 sekuntia. Edellä mainitun lipsahduksen lisäksi Tänak oli myös sammuttanut autonsa kertaalleen pätkän varrella.

Klo 16.23: Ogier maalissa. Hän lyö tallikaverinsa 3,1 sekunnilla.

– Vettä on todella paljon. Näissä olosuhteissa saa olla tyytyväinen aina, kun pääsee maalilinjan yli.

Samaan aikaan Tänak luisuu vasemmalle kääntyvässä mutkassa leveäksi ja menettää muutaman sekunnin Toyota-kaksikolle.

Klo 16.20: Evans ek:n maalissa.

– On edelleen vaikeaa. Olosuhteet eivät ole juuri muuttuneet.

Siinäpä se olennaisin.

Klo 16.11: M-Sport ei saanut korjattua Teemu Sunisen autossa ollutta moottorivikaa, ja suomalaiskuljettaja joutui näin keskeyttämään 11. sijalta.

Klo 16.08: Päivän toiseksi viimeinen erikoiskoe on käynnissä!

EK 4

Klo 16.05: Rovanperä, Suninen, Lappi ja Sordo saivat neljänneltä ek:lta lopulta saman ajan kuin Tänak, joka oli viimeinen kuljettaja, joka ajoi pätkän läpi ennen sen keskeytystä.

Eroa pohja-ajan tehneeseen Evansiin tuli näin 3,3 sekuntia.

Klo 14.54: Neljännen ek:n keskeyttämisellä saattaa olla merkittävät vaikutukset lauantain ajopäivään.

Lauantain reitti nousee Pohjois-Italian vuoristoon, jossa on hyvin talviset olosuhteet. Kuljettajilla on koko ralliin käytössään vain kahdeksan talvirengasta, ja kaikki WRC-kuljettajat käyttivät niitä jo neljännellä ek:lla. Rovanperä, Suninen, Lappi ja Sordo pystyivät kuitenkin säästelemään omia renkaitaan toisin kuin aiemmin ajaneet Evans, Ogier ja Tänak.

Klo 14.46: Rovanperä, Suninen, Lappi ja Sordo saavat laskennallisen ajan neljänneltä ek:lta. Heidän jälkeensä startannut Toyotan Takamoto Katsuta ajaa pätkää jo normaalisti läpi.

Klo 14.27: Sunisen ongelmat jatkuvat.

– Ei ole tehoa. Meidän rallimme saattoi olla tässä. Moottori käy todella huonosti. Jos sitä ei saada korjattua, meidän täytyy keskeyttää, Suninen sanoi.

Klo 14.24: Ek keskeytettiin, kun Neuvillen autoa siirretään pois reitiltä. Loput WRC-autot vain kruisailevat pätkän läpi. Heille annetaan sama aika kuin viimeksi ek:n "normaalisti" läpi ajaneelle kuljettajalle eli tässä tapauksessa mitä ilmeisimmin Ogierille, sillä Tänak joutui väistämään Neuvillen autoa...

Rallin kokonaistilanne vahvistuu vasta siinä vaiheessa, kun kaikille kuljettajille saadaan ajat tauluun. Varmaa kuitenkin on, että Esapekka Lappi jatkaa rallin kärjessä ennen Dani Sordoa. Kaksikon ero on 3,3 sekuntia suomalaisen hyväksi.

Klo 14.17: Tänak maalissa. Tappiota Evansille 3,3 sekuntia. Evans nousee kokonaistilanteessa 0,4 sekunnilla Tänakin edelle.

– Olosuhteet ovat todella vaikeat. Thierry oli jumissa keskellä tietä, hävisimme siinä aika paljon, Tänak sanoi.

Klo 14.11: Ogier maalissa. Tappiota Evansille 1,0 sekuntia, mutta kokonaistilanteessa Ogier on yhä 3,0 sekuntia edellä.

– Valitettavasti menin yhden risteyksen suoraksi ja sammutin auton. Hävisin aikaa, Ogier sanoi.

Klo 14.08: Evans maalissa. Hän ja kaikki muut vaihtoivat sadekelin renkaat Esapekka Lapin esimerkin innostamana talvirenkaisiin. 

– Nämä olivat paremmat mutkaisilla osuuksilla. Olin liian varovainen, Evans kertasi.

Olosuhteet Monzassa ovat niin vaikeat, että turha varovaisuus ei ole ollenkaan niin huono juttu kuin monissa muissa ralleissa.

Ja kuin osoitukseksi tästä, Neuvillen auto hyytyy reitin varteen.

Klo 14.04: Thierry Neuville ahnehtii liikaa ja leikkaa betoniporsaaseen. Virhe on belgialaiselle jo rallin toinen, ja tämä tuhoaa lopullisesti hänen mestaruusunelmansa. 

Klo 14:02: Ogier on ensimmäisessä väliajassa muutaman sekunnin Evansia edellä, mutta menettää etumatkansa vedettyään oikealle kääntyvän mutkan leveäksi.

Klo 13.54: Nyt mennään! Elfyn Evans on reitillä.

Klo 13.53: Neljännen ek:n alku viivästyy, koska 16,22 kilometrin mittainen reitti kiemurtelee samoilla teillä, joilla ajettiin jo aamulla, ja pikkuluokkien autot ovat yhä reitillä.

Klo 13.45: Aamupäivällä teknisistä ongelmista kärsineen Teemu Sunisen ongelmat jatkuvat. M-Sportin mekaanikot yrittävät saada Sunisen autoa korjatuksi iltapäivän erikoiskokeille. 

Klo 13.43: Rallin neljännen erikoiskokeen alku viivästyy. Tässä vaiheessa on hyvä päivittää rallin kokonaistilannetta siltä osin, että yksityiskuljettajien WRC3-luokassa R5-autolla ajava Andreas Mikkelsen on kolmen ek:n jälkeen rallissa hämmästyttävästi kolmannella sijalla. Urallaan kolme MM-rallivoittoa saavuttanut norjalainen on 22,2 sekunnin päässä kärjestä.

EK 3

Klo 12.18: Perjantain kisapäivä jatkuu 4. erikoiskokeella klo 13.38. Palataan tuolloin seurannan pariin!

Klo 12.17: MM-sarjan johtaja Evans on avannut perjantain virheittä ja on sijalla 5. Suomalaisittain Teemu Sunisen tilanne näyttää huolestuttavalta: moottoriongelmat näyttäisivät pilaavan Sunisen kisan. 

Klo 12.06: Rallin kokonaistilanne 3. erikoiskokeen jälkeen WRC-kuskien osalta päivitetty ylle. Esapekka Lappi johtoon! 

Klo 12.03: Greensmith pois lukien muut WRC-kuskit ovat maalissa: 3. erikoiskokeen tulokset WRC-kuskien osalta:

1. Lappi 9.56,8
2. Sordo +7,9
3. Neuville +9,7
4. Tänak +13,0
5. Ogier +19,9
6. Evans +20,7
7. Veiby +24,6
8. Rovanperä +28,3
9. Suninen +42,1

Klo 12.00: Greensmith ei ole vieläkään maalissa, joten hän on hävinnyt jo minuuttikaupalla. Voi olla, että Fordin brittikuski joutuu keskeyttämään. 

Klo 11.52: Esapekka Lappi valitsi autoonsa talvirenkaat ja se kannatti: "Iso riski. Pitää katsoa paljonko renkaat kuluivat, mutta valinta näytti toimivan", Lappi kommentoi kärkiaikaansa. 

Klo 11.51: Ulosajo! Gus Greensmith on päätynyt Fordillaan tien syrjään. Vielä ei ole tieto siitä, pystyykö hän jatkamaan. 

Klo 11.48: Vahvistusta Sunisen ongelmille: "Teimme kaikkemme huollossa, mutta pitää katsoa pystymmekö jatkamaan. Moottori on rikki", Suninen voivotteli maalissa. 

Klo 11.46: Esapekka Lappi ek:n kärkeen lähes 10 sekunnin erolla! Moottorihuolet näyttäisivät puolestaan häiritsevän Teemu Sunista edelleen. Fordin suomalaiskuski maalissa peräti 42 sekuntia Lappia hitaampana. 

Klo 11.44: Kalle Rovanperältä vaisu ek: Toyotan suomalaisässä jää 18,6 sekuntia Neuvillesta ja on viidestä maaliin tulleesta kuskista hitain. "Hankalaa oli. Paljon seisovaa vettä. Yritin ajaa puhtaasti, mutta en ymmärrä, miten aika on noin huono", Rovanperä hämmästeli maalissa.  

Klo 11.37: Thierry Neuville on sisuuntunut 2. pätkän ongelmista: 10 sekunnin kaulalla kärkeen! "Meidän oli puskettava kovaa aamun epäonnistumisen jälkeen. Näissä olosuhteissa virheen tekeminen on todella helppoa", Neuville kommentoi. 

Klo 11.34: Ogier kärkeen Toyotan huuruisista laseista huolimatta. Eroa Evansiin vain 0,8 sekuntia. 

Klo 11.32: MM-johdossa oleva Evans maalissa ilman suurempia huolia. "Pätkällä oli paljon seisovaa vettä. Auto oli vaikea pitää suoralla linjalla", Evans kommentoi. 

Klo 11.29: Ogierilla pieniä näkyvyysongelmia: ranskalaiskuskin Toyotan lasit ovat huurtuneet, mikä aiheuttaa lisähankaluuksia. 

Klo 11.18: Erikoiskoe vihdoin vauhtiin. 

Klo 11.12: Erikoiskokeen startti on viivästynyt hieman kisapaikalla ilmenneen pienen ongelman takia. Kohta mennään!

Klo 11.08: WRC-autot hyrähtelevät taas käyntiin, sillä kolmas erikoiskoe on alkamassa. Evans tuttuun tapaan ensimmäisenä matkaan. 

EK2

Klo 10.07: Palataan rallin pariin tunnin päästä, kun kisan 3. erikoiskoe alkaa. 

Klo 10.07: Suomalaisittain 3. pätkän yksi kiinnostavimmista asioista on Sunisen vauhti: saavatko Fordin mekaanikot moottoriongelman korjattua lyhyellä tauolla? Suninen sanoi 2. pätkän maalissa, että "autossa toimii ehkä kaksi tai kolme sylinteriä, ja tehoja ei ole".

Klo 9.51: Kisan kolmas ek starttaa klo 11.08. Silloin ajetaan sama erikoiskoepätkä uudestaan. 

Klo 9.50: Rallin kokonaistilanne 2. erikoiskokeen jälkeen on päivitetty ylle. Sordo pomppasi huippuajalla kärkeen, Lappi ja Rovanperä suomalaisista hyvissä asemissa. 

Klo 9.42: WRC-autot maalissa. 2. erikoiskokeen tulokset WRC-kuskien osalta:

1. Sordo
2. Lappi +4,6
3. Rovanperä +8,6
4. Ogier +10,8
5. Evans +11,3
6. Suninen +12,8
7. Tänak +16,8
8. Veiby +16,9
9. Greensmith +22,2
10. Neuville +32,8 

Klo 9.32: Fordin Esapekka Lapilta huima aika! Suomalainen nokittaa Rovanperän 4 sekunnilla, mutta heti perään Dani Sordo tulee keulaan 4 sekunnin erolla Lappiin. Pätkän ajettavuus paranee selvästi kärkipään takana tulevien hyödyksi. 

Klo 9.30: Lisätieto Sunisen tilanteesta: "Autossa toimii ehkä kaksi tai kolme sylinteriä. Tehoja ei ole", Suninen sanoi. Sunisen onneksi pätkän maalissa on 15 minuutin huoltotauko ennen seuraavaa erikoiskoetta. 

Klo 9.27: Teemu Suninen oli huippuvauhdissa, mutta menetti aikaa pätkän lopussa. Sunisen auton moottori kuulosti raporttien mukaan oudolta erikoiskokeen maalissa. Ero Rovanperään 4,2 sekuntia. 

Klo 9.21: Kalle Rovanperä pyyhältää kärkiaikaan! Suomalainen on 2,2 sekuntia nopeampi kuin Ogier. Tänakilla oli ollut erikoinen vaiva: virolaisen auton ovi oli auennut kesken erikoiskokeen. Tänak yli kahdeksan sekuntia Rovanperää hitaampi. 

Klo 9.16: Ogier on pienistä huolista huolimatta maalissa 0,5 sekuntia Evansia nopeampi. Neuville jäi kärjestä peräti 22 sekuntia. Evans luonnehti märkiä ja mutaisia olosuhteita "erittäin haastaviksi". 

Klo 9.11: Ja heti tapahtuu! Ogier tekee pienen spinnin liukkaissa olosuhteissa, Neuville menettää noin 15 sekuntia ajaessaan penkkaan. 

Klo 8.58: EK 2 käynnistyi. Toyotan Elfyn Evans ensimmäisenä matkaan, sillä perjantaina ajetaan MM-sarjan järjestyksessä. 

Ennakko

Klo 8.15: Toyotan tallipomo Tommi Mäkinen ennakoi Monzan MM-ralli MTV Urheilulle torstaina. Ja kuten avaus-ek:lla nähtiin, olosuhteet olivat haastavat

Klo 8.15: Tervetuloa ralliseurantaan! WRC-autot starttaavat kisan toiselle ek:lle noin 45 minuutin päästä. Ennen perjantain rallitapahtumia on hyvää aikaa lukea toimittaja Mikko Hyytiän juttu Elfyn Evansista, joka on yllättäen erittäin lähellä uransa ensimmäistä MM-titteliä. Jutun pääset lukemaan tästä.   

Lue myös:

  Uusimmat

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja