MM-mitalisti Rami Hietaniemi lopetti vasta uransa – huhkii niska limassa: "Enemmän olen viettänyt molskilla aikaa nyt"

Rami Hietaniemi pisti menestyksekkään painiuransa pakettiin itsenäisyyspäivänä kukistamalla Ilmajoella ruotsalaisvastustaja Zakarias Bergin. Painimolskille ei ole sittemmin ehtinyt ikävä tulla, sillä MM-mitalisti on häärinyt siellä yhä aktiivisesti.

– Kyllä tässä joka päivä on saanut olla molskin ääressä. Olen sparraillut kavereita, ja meillä odottaa 50 tulevaa tähteä joka toinen ilta. Enemmän aikaa on mennyt molskilla nyt kuin uran aikana. Kun se on työllistänyt ja olen päivätöissäkin käynyt, aika on mennyt kuin siivillä, Hietaniemi, 37, heitti MTV Urheilulle Urheilugaalassa.

Vaikka työt ovat maistuneet ammattivalmentajatutkinnon suorittaneelle liikuntapaikkojen hoitajalle, Seinäjoella vaikuttava ex-painija myöntää kaivanneensa jo huippu-urheilijan askeettisuutta ja säntillisyyttä ruokavalioon sekä elämäntyyliin.

– Yksi ovi on laitettu kiinni, mutta tykkään aika kovasta harjoittelusta näköjään uran jälkeen. Kun poikia pitää vähän sparrata, siinä joutuu itsekin koville.

MM-pronssia ja EM-hopeaa urallaan saavuttaneen Hietaniemen alaisuudessa on sekä pieniä painijanalkuja että vanhempaa osastoa. 

– Olisi hienoa, jos saataisiin nuoria pikkuhiljaa nousemaan. Senioriryhmässä on vielä paljon hommia.

"Kun sydän syttyy, paloa ei voi sammuttaa"

Hietaniemi ottaa kiinni nykyajan houkutuksiin, kun "on niin paljon kaikkea muutakin tarjolla". Vaaditaan kovaa luonnetta, että jaksaa takoa pitkäjänteistä työtä painin kaltaisessa raa'assa, fyysisessä lajissa, jossa ei ole pikavoittoja tarjolla.

Tätä aikanaan Hietaniemelle itselleen terotti Euroopan mestari Juha "Nalle" Ahokas, joka toimi pitkään hänen valmentajanaan.

– Sain uskoa Ahokkaan Juhalta, että joku päivä se tulee, mutta siihen menee seitsemän–kahdeksan vuotta. Se on pitkä aika, siinä koetaan tappiot henkilökohtaisesti ja menestystä on erittäin harvoin tarjolla. Mutta silloin kun sydän siihen syttyy sisällä, sitä paloa ei voi sammuttaa ja tekee kaiken sen eteen.

– Olen yrittänyt toitottaa heille (valmennettaville), että joka päivä pitää tehdä hyvin töitä ja palkinto tulee vasta monen, monen vuoden päästä.

"Muistaa vain kääntyillä yöllä monta kertaa"

Hietaniemi taisteli itse urallaan läpi rajujen kipujen. Hän kärsi useista loukkaantumisista, minkä lisäksi vuoteen 2013 osui uran loppua vaikeuttanut lääkärin virhe: kyynärhermo katkesi oikean käden kyynärpään puhdistusleikkauksessa.

Korjausleikkauksetkaan eivät palauttaneet tämän jälkeen kättä ja sormien puristusvoimaa entiselleen.

Ovatko erinäiset kivut nyttemmin lievittyneet?

– Aika paljon tuossa olen tosiaan harrastanut. Muistaa vain kääntyillä yöllä monta kertaa, niin ihan hyvin on pärjännyt, Hietaniemi virnisti.

Lue myös:

    Uusimmat