Miten toipua juhannuksen herkuttelusta ja juopottelusta? Lääkäri Pippa Laukka antaa vinkit juhlapyhistä palautumiseen: "Kyllä pari kertaa vuodessa voi elää niin kuin Ellun kanat"

9:53

Moni herkuttelee juhannuksena grilliruoan ja kuplivan juoman merkeissä niin kuin juhlapyhiin kuuluukin. Pyhien jälkeen arkeen paluu voi tuntua kuitenkin raskaalta ja olo olla turvonnut myös valvottujen öiden vuoksi.

Lääkäri Pippa Laukka muistuttaa, että koko hyvinvointi ei rakennu parin päivän varaan, vaan enemmän merkitystä on vuoden muilla 360 päivällä.

– Kyllä pari kertaa vuodessa voi elää kuin Ellun kanat ilman, että romuttaa terveytensä, Laukka muistuttaa.

"Ei ole pakko juoda alkoholia useana päivänä"

Laukka kehottaa juhlijoiden myös muistamaan omat periaatteet ja pysymän niiden takana.

– Jo ennen kuin juhannus kolahtaa kohdalle, kannatta tehdä itselleen selväksi mitä haluaa tai ei halua tehdä. Ei ole pakko juoda alkoholia useana päivänä tai valvoa koko juhannusta putkeen, Laukka kommentoi. 

Juhlimisen lomaan on helppo ujuttaa terveellisempiä vaihtoehtoja. Grilliin voi näppärästi nakata makkaroiden ja lihan viereen esimerkiksi kalaa ja vihanneksia.

Veden juomisesta täytyy myös pitää huolta, sillä suolainen ruoka, lämmin sää ja saunominen edesauttavat nestehukkaa, jolla voi olla vakavempiakin seurauksia. 

Jos vippaskonsteista huolimatta henkinen tai fyysinen krapula iskee kerran tai pari vuodessa, kannattaa muistaa ettei sillä ole merkitystä hyvinvoinnin kokonaisuuden kannalta.

"Tissuttelu ja kalsarikännit ovat huolestuttavia ilmiöitä"

Suomen kesässä on paljon hyviä vaihtoehtoja viettää terveellistä elämää.

Suomalaiset eivät Laukan mukaan kuitenkaan ota kovin tehokkaasti erilaisia vaihtoehtoja käyttöön, vaan tilastot paljastavat suomalaisten alkoholin kulutuksen kasvavan kesäisin.

– Tissuttelu ja kalsarikännit ovat huolestuttavia ilmiöitä. Pistämme itsemme ja oman hyvinvointimme syrjään kiireisen arjen keskellä ja turvaudumme ns. pikavalintoihin, Laukka toteaa. 

– Toivoisin suomalaisten ottavan vitosvaihteen silmään vihannesten syömisessä, Laukka lisää.

Mökkiolosuhteet ovat kesäisin yksi parhaista tavoista keskittyä omaan hyvinvointiin ja miettiä omia valintojaan. Kesästä kannattaa siis ottaa kaikki ilo irti ja esimerkiksi liikkua paljon luonnossa vaikkapa marjastaen tai sienestäen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja