Mitä tehdä, jos työkaveri ärsyttää? Tähän virheeseen moni suomalainen sortuu työpaikallaan: "Yleensä paisuttaa asioita"

Miten välttää konfliktit työpaikalla? 7:36
Anna Perho ja Kati Järvinen kertovat Huomenta Suomessa vinkkinsä työpaikan konflikteihin.

Kesälomien jälkeen työpaikalle paluu voi tuntua raskaalta, jos työpaikalla on paljon ratkaisemattomia, pinnan alla kyteviä jännitteitä. Niiden kanssa ei tarvitse kuitenkaan jäädä yksin – mitäpä jos  niin sanotusti nostaisit kissan pöydälle?

Toimittaja ja tietokirjailija Anna Perho sekä tietokirjailija ja johdon valmentaja Kati Järvinen paljastivat Huomenta Suomessa parhaat vinkkinsä siihen, miten selviää hankalista ristiriitatilanteista töissä.

– Välttely yleensä paisuttaa asioita, Perho kertoo konfiltien luonteesta. 

Kun ärsytystä herättäviä asioita ei käsittele, ongelma vain pahenee. Tärkeintä onkin se, että ongelmat kohdataan. 

Miten vaikeat asiat voi nostaa esiin? 

Anna Perho ei lähtisi syyttelemään työkaveria tilanteesta, vaan pyytäisi häntä keskustelemaan aiheesta.

– Lähtisin siitä liikenteeseen, että lähestyisin (työkaveria) ihan neutraalisti ja kysyisin, että "mulla olisi yksi juttu, koska sulla olisi aikaa puhua?".

Huomenta Suomen juontaja Ivan Puopolo toimii Perhon kuvitteellisena työkaverina esimerkkitilanteessa:

– Luuletko Ivan, että olis mahdollista, että tulisit tänne varttia aikaisemmin, etkä aina tulisi vartin myöhässä? Perho ehdottaa.

Siihen tapaan voi esimerkiksi ehdottaa keskustelua kiireisen työkaverin kanssa. 

Pohjimmiltaan on usein kyse tunteista ja tuen tarpeista 

– Se on tärkeää ymmärtää, että ei toinen ole tahallaan hankala. Kiinnostu siis toisen näkökulmasta ja ajatuksista. Jos joku toinen tarvii tukea ja apua, ja jos se tarve jää täyttämättä, jo siinä on konfliktin osatekijöitä, Järvinen puolestaan sanoo. 

Tunteiden sanottaminen voi olla hankalaa, ja moni saattaa pelätä loukkaavansa työkaverin tunteita nostamalla esiin epäkohdat. Järvisen mukaan työkaverille kannattaakin tässä tapauksessa sanoa ääneen, että tilanne tuntuu myös epäkohdan esiintuojasta hankalalta. 

– Kun tuo tunteet pintaan ja kertoo ne ääneen, sekin auttaa jo.

Kenelle konfliktit yleensä työpaikalla kasaantuvat ja miksi työpaikalla on niin paljon vaikeampi tuoda esiim epäkohdat kuin kotona? Katso videolta asiantuntijoiden vastaus. 

Lue myös:

    Uusimmat