Mitä leipoa joulumyyjäisiin? Tässä joulun hittiherkut!

Joulumyyjäisiin ja muihin joulun rientoihin sopivia leivonnaisia ovat esimerkiksi piparkakkutalot ja taatelikakut. Kokeile, kumpi herkuista saavuttaa myyjäisissä – tai kotona – suuremman suosion!

Joulun aikana syöminen on sallittua öisinkin, eikä herkkujen hotkimista vahdita samalla tavalla kuin ennen rantakautta. Joulupöydästä löytyy jos jonkinlaista leivonnaista, mutta piparkakkutalon roolia herkkujen keskiössä ei käy kiistäminen.

Näyttävän piparkakkutalon salaisuus on niin maltti ja varovaisuus kuuman sokerin kanssa kuin ennalta suunnitellut koristeetkin. Usein talon palaset kannattaakin koristella ennen kuin ne liitetään toisiinsa.

Taatelikakku on maistuva valinta kahvihetkeen ja taattu menestys myyjäisissä. Herkullinen kuivakakku saa makunsa massaksi keitetyistä taateleista, mutta esimerkiksi rommi ja liköörit sopivat hienosti kakun sävyttäjiksi.

Piparitalo

2 pkt Myllyn Paras Perinteinen Piparkakkutaikinaa (500 g) tai

Laktoositon Piparitaikinaa (500 g) tai

1 pkt Myllyn Paras Laktoositon Piparitaikinaa (1 kg)

Sokerikuorrutus:

noin 3 dl tomusokeria (200 g)

1 munanvalkuainen

(noin 6 tippaa sitruunamehua)

tai

1–2 tuubia sokerikuorrutetta

Koristeluun:

esimerkiksi ranskanpastilleja ja muita karkkeja

pikkupipareita

tomusokeria

Kiinnitys:

noin 1 dl sokeria

Sulata taikinalevy/-levyt pakkauksen ohjeen mukaan. Kauli levy leivinpaperin päällä ohuemmaksi noin 3–4 mm paksuiseksi levyksi. Älä kauli piparitalon osia liian ohuiksi!

Leikkaa talon osat kaavojen reunoja myöten irti taikinasta, ota pienet osat (savupiipun osat, ikkunaluukut ja ovi) erikseen omalle pellille. Voit myös tehdä lisäksi omilla muoteilla piparkakkutonttuja, -puita, -eläimiä jne. koristelua varten. Kaaviloi lopusta taikinasta suoraan leivinpaperin päälle talolle aluslevy (noin 20 x 30 cm).

Paista talon osat hyvin irrallaan toisistaan 200-asteisen uunin keskitasolla 5–8 min. Paista pieniä osia lyhyemmän aikaa. Tarkkaile, että ne eivät pääse palamaan. Isommat osat, esim. aluslevy, vaativat pidemmän paistoajan. Anna osien jäähtyä kunnolla ennen koristelua ja kokoamista, mieluiten seuraavaan päivään.

Koristelu ja kokoaminen:

Valmista sokerikuorrutus sekoittamalla munanvalkuainen tomusokeriin hyvin. Seokseen voi lopuksi lisätä sitruunamehua, se kovettaa kuorrutusta. Munattoman kuorrutteen saat käyttämällä pelkästään sitruunamehua (2–3 rkl/3 dl tomusokeria). Sokerikuorrutus tulee olla helposti pursotettavaa, mutta aika paksuhkoa massaa, jotta se kuivuu nopeammin. Kaupasta saa myös valmista sokerikuorrutetta.

Koristele piparkakkutalon osat pursottamalla niille ohuena nauhana sokerikuorrutetta. Voit painella kuorrutteeseen kiinni karkkeja tai pikkupipareita. Tee se heti, sillä kuorrute kovettuu nopeasti. Koristele myös piparkakkutontut, -puut ja -eläimet.

Kuumenna kiinnitysaineeksi sokeria paistinpannulla sekoittaen sen verran, että se sulaa. Älä polta sokeria. Ole hyvin varovainen polttavan kuuman sokerin kanssa!

Kasta talon liitoskohdat sokeriin yksi osa kerrallaan ja paina nopeasti kiinni toisiinsa ja alustaan. Mikäli sokeri kovettuu paistinpannulla, kuumenna sitä hetki uudelleen. Kiinnitä viimeiseksi tontut, puut ja eläimet alustaan.

Koristele piha ja sihtaa halutessasi lopuksi tomusokeria lumeksi talon päälle.

Käytä koristelussa reilusti mielikuvitusta!

VINKKI: Halutessasi voit myös kasata piparkakkutalon ennen koristelua. Kokoaminen on näin helpompaa, mutta koristeilla on riski valua.

Talon kaavat:

Tulosta piparitalon kaavat paperille ja leikkaa ne irti. Leikkaa ovi ja ikkunat irti seinistä erilleen.

Arjan taatelikakku

1½–2 l kakkuvuoka

noin 2 dl vettä

1 pkt taateleita (n. 250 g)

200 g laktoositonta voita

3 munaa

2 dl tummaa sokeria

½ dl laktoositonta kermaa tai maitoa

noin 4½ dl Myllyn Paras Karkea Vehnäjauhoja tai Erikoisvehnäjauhoja

1 tl ruokasoodaa

1 tl leivinjauhetta

2 tl vaniljasokeria

Leivitykseen:

laktoositonta voisulaa tai margariinia

Myllyn Paras Korppujauhoja

Kiehauta vesi ja taatelit isossa teräskattilassa pehmeäksi massaksi, lisää tarvittaessa hiukan vettä. Lisää voi ja anna sen sulaa kuumaan taateliseokseen, anna jäähtyä. Vatkaa jäähtyneen seoksen joukkoon munat yksitellen, mieluiten sähkövatkaimella. Vatkaa taikinaan vuorotellen sokeria ja kermaa, johon on sekoitettu sooda. Sekoita joukkoon myös vehnäjauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe ja vaniljasokeri. Kaada tasainen taikina korppujauhoilla leivitettyyn kakkuvuokaan. Paista 175-asteisen uunin alatasolla 45 min – 1 tunti.

VINKKI: Voit lisätä taateliseokseen rommia tai kahvilikööriä, jos haluat vaihtelua kakun makuun.


Reseptit: Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy

(MTV LIFESTYLE – DESKI)

Lue myös:

    Uusimmat