Mitä kunta-alan palkkasovusta jäi käteen? Pöllöraati: "Tässä ei hyvin käy"

Pöllöraati: Mitä kunta-alan palkkasovusta seuraa? 10:41
Mitä kunta-alan palkkasovusta seuraa? Kuuntele Pöllöraadin koko keskustelu yllä olevalta videolta.

Kunta-alan pitkä työkiista päättyi keskiviikkona, kun Julkisten ja hyvinvointialojen liitto hyväksyi kunta-alan neuvottelutuloksen.

MTV Uutisten Pöllöraadissa pureuduttiin viikon isoimpaan puheenaiheeseen eli kunta-alan palkkasopuun.

– Naisvaltaisilla aloilla, hoitajia lukuun ottamatta, samppanjapullot todennäköisesti avautuivat. Pakko sanoa, että saivat itselleen erittäin edullisen sopimuksen, hyvä ratkaisu heille, kommentoi kunta-alan neuvottelutulosta MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki.

Politiikan toimittaja Jari Korkki ja Maaseudun Tulevaisuuden päätoimittaja Jouni Kemppainen olivat sitä mieltä, että neuvottelutulos on tulevaa ajatellen huono palkkojen yhdenvertaisuutta ajatellen.

– Yleensä sopimukset, joihin sisältyy indeksiehtoja tai muita ehtoja tulevaa ajatellen, ovat hieman vaarallisia. Tulevaa tilannetta on vaikea ennakoida, Korkki sanoi.

– Samaa mieltä kuin Jari eli pienipalkkaisetkin varmasti saavat, mutta niin saavat suuripalkkaisetkin, kuten lääkärit ja nekin, jotka eivät ole mitään vaatineet. Tässä ei hyvin käy, Kemppainen komppasi.

Kemppaisen mukaan inflaatio on muutenkin ennätysmäisissä lukemissa ja palkkaneuvottelun tulos valuu todennäköisesti palkkoihin myös yksityispuolelle.

– Tämä on kuin ikiliikkuja, joka toimii väärään suuntaan.

Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12. 

Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

Kiky avuksi sekavaan tilanteeseen?

Jari Korkin mielestä jos hoitajien palkkoja haluttaisiin korottaa, se olisi pitänyt tehdä silloin, kun kilpailukykysopimuksessa annettiin muille nolla.

– Jos kilpailukykysopimusta joskus tarvittaisiin, niin juuri nyt, kun on sotatilanne Euroopassa, inflaatio on ennätysmäinen ja ollaan vielä koronan jälkitunnelmissa. Nyt työmarkkinoita ei johda kukaan. Sitä saa, mitä tilaa, Kemppainen sanoo.

Lehtimäen mukaan inflaatio laukkaa ja vaarana on kova palkkakilpailu.

– Raamatun vitsaukset ja vedenpaisumukset ovat nyt mielessä. Lopputulos oli sekavampi kuin osattiin ennustaa.

Pöllöraadin mukaan hallitus on nyt kovassa paineessa. Kenties vaalit tekevät sen, että käsi menee taskuun ja kukkaronnyörit löystyvät.

Lue myös:

    Uusimmat