Mitä hiilinielu oikeasti tarkoittaa? Ota vaikeat termit haltuun – tässä on suomi–hiilinielu-sanakirja

7:40
Hiilinieluista puhutaan kaikkialla – ympäristötoimittajamme kertoo, mistä hiilinielussa on kyse

Mikä on hiilinielu?

Hiilinieluja ovat meri, metsä ja maaperä. Ne sitovat hiilidioksidia ilmakehästä. Puut sitovat hiilidioksidia, kun ne yhteyttävät eli tuottavat hiilidioksidista ja vedestä auringon valon avulla happea ja sokeria.

Myös luonnontilainen maaperä nielee hiilidioksidia, mutta kun se otetaan esimerkiksi maatalouden käyttöön, siitä tuleekin hiilipäästöjen lähde. Meressä esimerkiksi planktonlevät, eläimet kuten hetulavalaat ja pohjakasvillisuus sitovat hiilidioksidia. Nämä kaikki kuitenkin voivat muuttua päästölähteiksi ihmisen toiminnan takia.

Mikä on maankäyttösektori?

Se tarkoittaa maa- ja metsätaloutta ja muuta maankäyttöä. Niillä kaikilla on merkitystä, kun puhutaan maaperän hiilinieluista.

Mitä tarkoittaa hiilineutraali?

Se tarkoittaa, että hiilidioksidipäästöjä tuotetaan korkeintaan sen verran kuin niitä voidaan sitoa ilmakehästä hiilinieluihin. Eli hiilinielujen ja päästöjen pitäisi olla yhtä suuret. Suomi tavoittelee hiilineutraaliutta vuonna 2035.

Mikä on päästövähennys?

Hiilidioksidipäästöjen määrää pitää vähentää, jotta ilmaston lämpenemistä voitaisiin hillitä. Päästöt vähenevät esimerkiksi luopumalla fossiilisista polttoaineista kuten hiilestä, öljystä ja maakaasusta. Tavallinen ihminen voi vähentää päästöjään esimerkiksi vähentämällä autoilua tai vaihtamalla sähköautoon, hankkimalla aurinkopaneelit tai maalämmön kotiinsa tai vähentämällä lihansyöntiä. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja