Mitä FIA:n ja Mercedeksen välillä oikein tapahtui? Toto Wolff otti kantaa F1-kohutapaukseen

F1:n kuljettajien maailmanmestaruustaisto sai dramaattisen lopun, kun Mercedeksen Lewis Hamilton ja Red Bullin Max Verstappen ratkaisivat MM-tittelin kohtalon Abu Dhabin GP:n viimeisellä kierroksella. Sitä ennen tehdyt turva-autopäätökset nostattivat ilmoille ison kohun. Mercedeksen tallipäällikkö Toto Wolff tyrmää, että Mercedes olisi tehnyt kansainvälisen autoliiton FIA:n kanssa niin sanotun ”takahuonesopimuksen”.

Mercedes hermostui Abu Dhabin GP:n loppuhetkien kyseenalaisista tapahtumista. Saksalaistalli ei sulattanut sitä, miten kilpailun johto päätti ottaa turva-auton pois radalta hetkellä, jolloin kaikkia kierroksella hitaampia kuljettajia ei oltu ajatettu joukon hännille.

Mercedes näki, että tilanteessa rikottiin lajin sääntöjä. FIA kuitenkin hylkäsi aiheesta jätetyn protestin. Näin ollen Abu Dhabin kisan lopputulokset eivät enää muuttuneet.

Turva-autokäänne johti siihen, että Red Bullin Max Verstappen pääsi hakemaan ohitusta kisaa johtaneesta Mercedeksen Lewis Hamiltonista. Verstappen teki ratkaisevan liikkeensä kisan viimeisellä kierroksella.

Ohituksen myötä Verstappen nappasi uransa ensimmäisen maailmanmestaruuden.

Mercedes ei lopulta vienyt asiaa korkeampien tuomioistuimien puitavaksi. Saksalaistalli vihjaili tiedotteessaan sillä, että asia olisi ”sovittu” FIA:n kanssa.

Tämä nostatti epäilykset siitä, että Mercedes ja FIA olisivat tehneet jonkinnäköisen takahuonesopimuksen.

Mercedeksen tallipäällikkö Toto Wolff tyrmää aiheeseen liittyvät vihjailut ja väitteet.

– Uskon, että tällä läpinäkyvyyden aikakaudella tuollaisia takahuonesopimuksia ei voi enää tehdä, Wolff totesi muun muassa GPFansin mukaan.

– Sen lisäksi uskon, että suurin osa lajiin liittyvistä sidosryhmistä ovat aivan yhtä turhautuneita nähtyihin päätöksiin kuin mekin olemme. Jokainen kuitenkin tietää, mitä kisassa tapahtui, Wolff jatkoi.

F1:ssä edellinen iso takahuonesopimuskohu nähtiin vuonna 2019, kun FIA teki Ferrarin kanssa hämäräksi jääneen diilin laittomiin moottoreihin liittyen. Aiheen käsittely herätti kovasti kritiikkiä, sillä moni näki ratkaisun tahraavan lajin mainetta.

– Luotan siihen, että vedämme kaikki yhtä köyttä samaan suuntaan, Mercedeksen tallipäällikkö Wolff sanoi tuoreeseen kohuun liittyen.

FIA ilmoitti tekevänsä kattavan selvityksen Abu Dhabin kisan turva-autopäätöksistä seuraavien viikkojen aikana.

Lue myös:

    Uusimmat