Mistä tunnistaa ripsiäisen ja miten niistä pääsee eroon? Asiantuntijan vinkit tuholaisten käsittelemiseen

Mistä tunnistaa ripsiäisen ja miten niistä pääsee eroon? Asiantuntijan vinkit tuholaisten käsittelemiseen 1:13
Miten eroon kasvituholaisista? Näin tunnistat ripsiäiset.

Jos aiemmin hyväkuntoinen kasvi vaikuttaa apealta, lehdet käpristyvät, ovat laikukkaita tai kellastuvat, kyseessä saattaa olla ötökkäinvaasio. Näin tunnistat ripsiäiset!

Aiemmin hyväkuntoinen kasvi vaikuttaa apealta; uusia lehtiäkään ei tule, ja vanhat vaikuttavat huonovointisilta. Mikäli kasvin vointi rullaa alamäkeen, se kannattaa ottaa lähempään syyniin – viherkasvin lehdet nimittäin voivat käpristyä tai kellastua ripsiäisten vaikutuksesta.

"Lisääntyy ja tekee lehdistöön tuhojaan"

Ripsiäinen on muutaman millin mittainen tumma tai ruskea hyönteinen.Sen toukat ovat vaaleankellertäviä "pisteitä" lehdellä. Ötökkä leviää kotona helposti kasvista toiseen.

– Ripsiäinen lisääntyy ja tekee lehdistöön tuhojaan. Se ei ole hyvä asia kasville. Ne kannattaa hoitaa pois, floristi Katja Kalander kukkakauppa Rose Vendelasta kuvaa.

Ripsiäisiä on lukuisia lajeja. Myös ostettaessa kasvit kannattaa tarkastaa huolella salamatkustajien varalta.

– Kyllä ne hyvin kannattaa katsoa. Riippuu tietenkin, mistä ostaa kasvit, mutta ainahan niissä voi olla ötököitä. Mullasta voi tulla mukana sellaisiakin, mitä ei silmällä edes näe.

Jos kasvissa huomaa ripsiäisiä, se kannattaa erottaa muista ja laittaa karanteeniin vaikkapa vessaan. Ripsiäisiä voi häätää kasvista mäntysuopaliuoksella. Katso ohjeita yllä olevalta videolta!

Lue myös:

    Uusimmat