Allergiaoireiden aiheuttaja saattaa löytyä myös kotoa – nämä suomalaistenkin suosimat huonekasvit voivat saada nenän vuotamaan

Ota nämä asiat huomioon huonekasvien hoidossa ja onnistut! 1:56
Katso videolta vinkit huonekasvien hoitoon.

Hyvin tunnetut ja suositut huonekasvit voivat aiheuttaa allergia- ja iho-oireita. Asiantuntija kertoo, miten ilmiön voi tunnistaa ja mitkä huonekasvit ovat yleisimmin oireiden takana.

Siitepölyallergia piinaa keväisin useita suomalaisia, mutta pienelle osalle väestöstä edes koti ei ole pakopaikka allergian aiheuttajista.

Allergisia oireita saattavat nimittäin aiheuttaa myös useat suositut huonekasvit.

Allergia- ja astmaliiton asiantuntija Katariina Ijäs kertoo, että oireissa sekä todennäköisyydessä allergisoitua on eroa varsinkin siinä, kuinka paljon on kasvien kanssa tekemisissä: toimiiko esimerkiksi kukkakauppiaana tai työskentelee muuten kasvien kanssa vai sattuuko vain omistamaan viherkasveja.

Ijäksen mukaan erilaisten kyselyiden perusteella on arvioitu, että huonekasvit allergisoisivat noin 1,5–2 prosenttia suomalaisista, eli kyseessä on todellakin harvinainen ilmiö.

– Viherkasveista voi kuitenkin tulla myös ärsytysoireita ja kasveja on myös oikeasti myrkyllisiä. Esimerkiksi jonkin kasvin erittämä maitiaisneste voi olla ihoa ärsyttävää ja aiheuttaa oireita kenelle tahansa. Kyseessä on aika moninainen juttu, Ijäs selittää.

Ijäs veikkaa, että mahdollisuus huonekasviallergiaan ei ole mitenkään selkeästi enemmistön tiedossa. Jos taustalla on ollut muitakin allergioita tai esimerkiksi astmaa, niiden hoidon yhteydessä on saatettu jakaa suosituksia siitä, millaiset kasvit eivät välttämättä allergikon kotiin sovi tai pohdittu sitä, sopivatko oikeastaan mitkään. Myös multaa on pidetty jotenkin vaarallisena allergikoille.

– Kun tieto lisääntyy, vastaavanlaiset ajatukset ovat jääneet hieman taka-alalle.

Keväällä julkaistun, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja kansanvälisten kumppanien yhteistyönä syntyneen uuden tutkimuksen mukaan huonekasvit vaikuttavat nimenomaan suotuisasti kodin mikrobistoon

Millaisia oireet voivat olla?

Huonekasvien aiheuttamat allergiaoireet ovat usein hyvin samankaltaisia kuin siitepölyallergiasta kärsivillä keväisin: nuhaoireita, ihottumaa tai astmaattisia oireita, kuten limaneritystä, yskää, hengityksen vinkumista ja hengenahdistusta.

Maitiaisnesteen tai myrkyllisten kasvien fyysinen käsittely voi aiheuttaa iho-oireita, kuten nokkosihottumaa tai rakkuloita.

Kasvin kanssa ei tarvitse kuitenkaan välttämättä olla "lähikosketuksissa", jotta ne voisivat allergisoida.

– Oireita voivat aiheuttaa kasvin siitepöly tai huoneilmaan leviävät itiöt, joiden avulla tietyt kasvit, kuten saniaiset, lisääntyvät. Joillakin kasveilla maitiaisnestettä saattaa päästä kasvin pintaan ja jos se kuivahtaa siihen, voi se myös "pölistä" huoneilmaan muun ilmavirran mukana.

– Toki jos olet kovin tuoksuherkkä tai astmaatikko, jo pelkästään voimakkaasti tuoksuvat kasvit voivat olla ongelmallisia, esimerkiksi hyasintti voi tuottaa jouluisin hyvin hankalan olon.

Muita voimakkaasti tuoksuvien kasvien aiheuttamia oireita voivat olla nuhaoireiden, silmäoireiden ja iho-oireiden lisäksi myös päänsärky, pahoinvointi ja huimaus.

Miten tunnistaa allergia?

Jos epäilet, että jokin huonekasvi saattaisi aiheuttaa sinulle allergisia oireita, Ijäs kehottaa testaamaan asiaa esimerkiksi siirtämällä kasvin hetkellisesti johonkin sellaiseen tilaan, jossa et oleile niin paljoa.

– Jos epäilee, että oireet ilmenevät silloin kun kasveja käsittelee, kannattaa vetäistä kumihanskat käteen ennen käsittelyä ja pestä jälkeen päin kädet perusteellisesti.

Kasvin myrkyllisyyttä voi selvittää myös esimerkiksi myrkytystietokeskuksesta, jos oireet johtuisivat puhtaasti siitä.

Huonekasvien allergisoiva kausi voi Ijäksen mukaan olla periaatteessa ympärivuotista, mutta liittyy yleensä juuri siihen aikaan, kun kasvi kukkii.

Muista allergioista kärsivät voivat reagoida tiettyihin huonekasveihin siitepölyaikana myös selkeästi voimakkaammin.

– Esimerkiksi pujoallergiset voivat saada oireita tietyistä kasveista. Silloin kun pujo kukkii, voi olla myös herkempi huonekasveille. Pujoallergisten tapauksessa kyse on usein juuri asteri- tai sikurikasveista.

Katso myös:  Pitääkö allergialääkkeitä syödä hyvissä ajoin etukäteen? Asiantuntija kertoo säännön – ja sen yhden poikkeuksen. Juttu jatkuu videon alla.

Pitääkö allergialääkkeitä syödä hyvissä ajoin etukäteen? Asiantuntija vastaa 1:38

Yleisimmin allergiaoireita aiheuttavat huonekasvit

Kovin voimakkaasti tuoksuvat huonekasvit tuoksuyliherkille ja astmaatikoille:hyasintti, jasmiini, pelargonia.

Yleisimmin allergisoivat:limoviikuna, traakkipuut, saniaiset, kuten pesäraunioinen ja sulkasaniainen sekä vehkakasvit kuten köynnösvehka ja viirivehka.

Kasvin maitiaisnesteiden kautta:peikonlehti, tyräkit kuten pylvästyräkki ja joulutähti sekä viikunansukuiset kasvit kuten lyyraviikuna, varjoviikuna.

Jos allergisia oireita aiheuttavat ainoastaan kasvinesteet tai kasvien käsittely, oikeanlaisia huonekasveja on Ijäksen mukaan helpompi valita kuin siinä tapauksessa, että ne aiheuttaisivat oireita jo pelkästään samassa tilassa olemalla.

Oireita voivat aiheuttaa hyvin suositut ja yleisetkin huonekasvit.

– Nämä voivat olla aika yllättäviäkin, kuten esimerkiksi juuri peikonlehti, joka on hirveän helppohoitoinen ja kivannäköinen ja yhtäkkiä huomaakin, että kun sen kanssa puuhailee, niin iho alkaakin oireilla.

Mistään kasvista ei voi Ijäksen mukaan sanoa, että ne eivät taatusti allergisoisi tai aiheuttaisi mitään oireita.

– Kasvit, jotka eivät yleisesti ottaen aiheuta allergiaa, voivat olla kuitenkin toisaalta niitä myrkyllisiä kasveja. Voi olla hankalaa, jos joutuu miettimään sen puolesta, että perheessä on vaikka lapsia tai lemmikkejä.

"Turvallisimmat" vaihtoehdot allergianäkökulmasta ovat amatsoninlilja, erilaiset maijat, timanttiananas, muorinkukka, piilea, anopinkieli sekä palmuvehka.

Ijäksen mukaan myös huonekasvien mullasta tulee aika ajoin kyselyjä, varsinkin jos mullan päällä on näkyvää homekasvustoa. Jos mullan pinnassa kasvava home pelottaa, kannattaa turvautua altakasteluruukkuihin.

– "Kädet multaan" on kuitenkin tutkitusti enemmän hyvä juttu ja harvemmin ongelmien syy. Pääsääntöisesti huonekasvit tekevät ihmiselle todella hyvää, niistä saa paljon iloa, Ijäs summaa.

Katso myös: Kauhun hetket olohuoneessa: Suomalaisten suosima huonekasvi "ampui" kymmeniä piikkejä Sarin silmiin – "Tuntui kuin lasimurskaa olisi hierottu silmiä vasten"

Kauhun hetket olohuoneessa: Suomalaisten suosima huonekasvi"ampui"kymmeniä piikkejä Sarin silmiin –"Tuntui kuin lasimurskaa olisi hierottu silmiä vasten" 1:02

Lue myös:

    Uusimmat