Mistä Pandoran paperit -tietovuodossa on kyse ja minkälaisia seurauksia sillä voi olla?

Mistä Pandoran paperit -tietovuodossa on kyse ja minkälaisia seurauksia sillä voi olla? 2:22
Katso videolta, mitä tietovuodosta tiedetään!

Kansainvälisen toimittajajärjestö ICIJ julkaisi sunnuntaina yli 11,9 miljoonaan asiakirjaan pohjautuva tietovuoto paljastaa poliittisten eliittien veroparatiisikytköksiä. Kyseessä on tiettävästi maailman suurin tietovuoto.

Kansainvälisen toimittajajärjestön ICIJ:n Pandoran paperit -tietovuoto sisältää tietoja yli 330:stä poliitikosta tai virkamiehestä. 

Joukossa on 35 nykyistä tai entistä valtionjohtajaa, kuten kiinteistöjä veroparatiisiyhtiöiden kautta hankkineet Tshekin pääministeri Andrej Babiš ja Britannian entinen pääministeri Tony Blair.

Myös pop-tähti Shakiralta löytyi omistuksia veroparatiisiyhtiöistä. Ylen tietojen mukaan tietovuodossa on mukana yli 200 suomalaista, joiden joukossa ei ole poliitikkoja.

”He varmasti kohtaavat tästä poliittisia seurauksia”

Maailma ja kotimaa -toimituksen päällikkö Mirja Kivimäen mukaan suomalaisten joukossa on todennäköisesti talouselämässä aktiivisesti mukana olevia ihmisiä. Hän nostaa esiin joukossa olevia suomalaisvenäläisiä, kuten Gennadi Timtšenkon.

– Hän on Putinin henkilökohtainen lähiystävä ja häntä kutsutaan Putinin omaisuuden järjestelijäksi. Hän on toiselta kansallisuudeltaan suomalainen ja omistaa muun muassa Hartwall Arenasta osuuden, Kivimäki avaa.

Kivimäen mukaan vuoto tulee koskettamaan Eurooppaa, sillä listalla ovat muun muassa Tshekin pääministeri ja Britannian entinen pääministeri. 

– He varmasti kohtaavat tästä poliittisia seurauksia. Toinen asia on se, miten tilanne muuttaa järjestelmälliseen yhteiskunnan muuttumiseen, että tehdään näitä asioita näkyväksi ja esimerkiksi lisätään resursseja korruptionvastaiseen työhön.

Veroparatiisiyhtiön omistaminen tai niistä hyötyminen ei ole laitonta, mutta yhtiöitä käytetään usein laittomaan veronkiertoon, petoksiin ja rahanpesuun. 

Lue myös:

    Uusimmat