Mission: Impossible – Ghost Protocol

USA 2012. Ohjaus: Brad Bird. Käsikirjoitus: J.J. Abrams, John Appelbaum. Tuotanto: Tom Cruise, J.J. Abrams. Kuvaus: Dan Mindel. Leikkaus: Maryann Brandon, Mary Jo Markey. Musiikki: Michael Giacchino, Lalo Schifrin (tunnusteema). Pääosissa: Tom Cruise, Paula Patton, Jeremy Renner, Simon Pegg, Josh Holloway, Michael Nyqvist, Vladimir Mashkov, Samuli Edelmann. Kesto: 126 min.

Pakko se on myöntää. Mission: Impossible – Ghost Protocol on komea action-helmi. Lost-nikkari J.J. Abramsin ja Tom Cruisen tuottama neljäs Ethan Hunt -seikkailu tekee paljon paremmin myös kaiken sen, mikä kahdessa edellisessä tehtiin kohtuullisesti. Toiminta vyöryy korkealta ja kovaa, vauhdista tippaakaan tinkimättä.

Kremlissä räjähtää pommi, mikä kärjistää Venäjän ja Yhdysvaltojen suhteet äärimmilleen. Epäilykset kohdistuvat paikan päällä omaa tehtäväänsä suorittaneeseen Ethan Huntiin (Cruise), jonka agenttiosasto saa saman tien kenkää. Hunt ja hänen kollegansa muuttuvat saman tien lainsuojattomiksi.

Yhdessä työtovereidensa kanssa Ethan pääsee koko maapallon tulevaisuutta uhkaavan salaisuuden jäljille. Tiimin on tehtävä tyhjäksi terroristi Kurt Hendricksin (Michael Nyqvist) ja hänen kätyrinsä (Samuli Edelmann) suunnitelmat ilman taustatukea ja apuvälineitä. Kuten arvata saattaa, näissä olosuhteissa kaikki ei mene ihan sovitun suunnitelman mukaisesti.

Ghost Protocol merkitsee paluuta Vaarallisen tehtävän alkuperäiseen konseptiin, saumattomasti yhteen pelaavaan agenttitiimiin. Abramsin ja John Appelbaumin käsikirjoitus on oivaltanut ryhmätyön viehätyksen, joka oli vielä vahvasti mukana Brian De Palman vuoden 1996 elokuvaversiossa.

Cruise on elokuvan ehdoton tähti, sitä ei käy kiistäminen, mutta laatuluokan taustatuesta on hänenkin suoritukselleen vain hyötyä. Paula Pattonin kostonhimoinen kollega, Simon Peggin vitsaileva nörtti ja Jeremy Rennerin arvoituksellinen apumies ovat hahmoina kieltämättä jopa kliseisiä, mutta tähän cocktailiin tutut terästykset sopivat. Tämän porukan koreografioita katselisi kyllä uudemmankin kerran.

Entäs sitten meidän oma Samulimme? Miten pärjää Suomi-poika maailmanluokan menossa mukana? Oikein hyvin, Edelmannin sivurooli ruotsalaisnäyttelijä Michael Nyqvistin rinnalla on näkyvä ja toimiva. Voisi esiintymiselle ihan hyvin jatkoakin povata.

Edelmann totesi tapaamisestaan Tom Cruisen kanssa, että supertähden kohtaaminen tuntui jokseenkin epätodelliselta. Onhan Cruise sentään pesunkestävä Hollywood-legenda, jonka on onnistunut pysyä pinnalla aina 1980-luvun alusta lähtien.

Tämän vuoden heinäkuussa tähti täyttää 50 vuotta, mitä ei kyllä Mission: Impossible – Ghost Protocol -leffaa katsoessa uskoisi. Kundi kun näyttää helposti ikäistään parikymmentä vuotta nuoremmalta. Eikä kovin monesta kolmikymppisestä olisi Cruisen temppujen tekijäksi – Tomppa on nimittäin tehnyt jo pitkään omat stunttinsa.

Kiipeilykohtaus 162-kerroksisen Burj Khalifan lasiseinämällä saa kämmenet hikoamaan kutkuttavalla tavalla. Jo se yksin riittää syyksi jälleen kerran uppoutua Ethan Huntin päätähuimaavaan varjojen maailmaan.

Teksti: Outi Heiskanen

Lue myös:

    Uusimmat