Ministeriöltä uusi suositus jodista säteilyvaaratilanteessa: 3–40-vuotiaiden kodeissa pitäisi olla joditabletteja

STM suosittelee hankkimaan lääkejodia kotiin – tässä on syy 6:04
Miksi ohjeistus uudistettiin juuri nyt ja miksi osa ikäryhmistä on rajattu pois? STM vastaa kysymyksiin

Sosiaali- ja terveysministeriö kehottaa, että 3–40-vuotiaiden tulisi varautua hankkimalla kotiinsa joditabletteja. Ministeriö on vasta päivittänyt ohjeensa lääkejodin käytöstä säteilyvaaratilanteessa, sillä vanha ohje vuodelta 2002.

Ministeriön tiedotteessa kerrotaan, että ydinvoimalaonnettomuuden aikana ympäristöön voi levitä radioaktiivista jodia, joka voi aiheuttaa kilpirauhaseen kohdistuvaa säteilyaltistusta.

Säteilyaltistus on haitallisinta kasvuvaiheessa oleville henkilöille, sillä suuri säteilyannos voi lisätä kilpirauhassyövän riskiä.

Aikuisilla samanlaista riskiä ei ole, jonka takia sitä ei jatkossa suositella enää yli 40-vuotiaille säteilyvaaratilanteessa.

Viranomainen kertoo, jos jodia on syytä ottaa

Säteliyvaaratilanteessa ihmisten tulee ensisijaisesti suojautua sisälle vähentääkseen säteilyaltistusta ja vasta toissijaisesti ottaa joditabletteja, jos ovat enintään 40-vuotiaita tai raskaana. Pelastusviranomainen kertoo, jos ihmisen pitää suojautua sisälle tai käyttää joditabletteja.

STM:n ohjeessa suositellaan, että 3–40-vuotiaat henkilöt hankkivat apteekista kotiinsa varastoon joditabletteja. Yksi kerta-annos on tiedotteen mukaan yleensä riittävä määrä. 

Alle 3-vuotilaille sopivaa valmistetta etsitään

Tiedotteessa kerrotaan, että Suomessa ei ole tällä hetkellä myynnissä tai saatavissa jodivalmistetta, joka sopisi alle 3-vuotiaille.

Julkinen terveydenhuolto hankkii tiedotteen mukaan alle 3-vuotiaille soveltuvia joditabletteja ja selvittää parhaan mahdollisen tavan jakaa niitä lasten vanhemmille ja raskaana oleville. Alueelliset terveydenhuollon toimijat tiedottavat, kun jodivalmistetta on saatavilla.

Tiedotteessa kerrotaan, että lääkejodin haittavaikutukset ovat hyvin harvinaisia, mutta varovaisuutta on kuitenkin noudatettava kilpirauhassairauksia sairastavien kohdalla.

Miksi Suomen säteilymittarit ovat sijoitettu itärajalle? STUK:n labotariojohtaja vastaa 1:36
Miksi Suomen säteilymittarit on sijoitettu itärajalle? Säteilyturvakeskus kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat