Tämän verran jodia kotoa tulisi oikeasti löytyä: "Tullut vähän hengissä selviytymisen symboli, ja sitähän se ei ole"

Sota sai suomalaiset hamstraamaan apteekit tyhjiksi joditableteista, vaikka jo vuosia on suositeltu, että kotoa tulisi löytyä lääkejodia. Yksi 10 tabletin paketti riittää tavalliselle perheelle.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan sai suomalaiset hamstraamaan koteihinsa joditabletteja. Suositusta kotivarasta oli selvästi laiminlyöty ja kansalaiset yllätettiin housut kintuissa.

– Alku oli aika hysteerinen. Tämähän ei millään lailla ole mikään uusi suositus eikä liity pelkästään käynnissä olevaan Ukrainan tilanteeseen vaan jo vuosia on suositeltu, että kotona ja väestönsuojissa olisi joditabletteja valmiina, Apteekkariliiton viestintäfarmaseutti Taru Vanhala sanoo.

Isoin jodipaniikki on hieman lientynyt, mutta paikoitellen apteekkien hyllyt ovat yhtäkkisestä myyntipiikistä johtuen edelleen tyhjillään. Vanhala vakuuttaa, että ensi viikolla varastot saadaan täytettyä. Se ei kuitenkaan tarkoita, että jodia olisi syytä hamstrata lisää.

Katso videolta, mitä ruokia hyvä kotivara pitää sisällään. Juttu jatkuu videon alla.

Löytyykö kaapistasi tällaisia ruokia? Katso, miltä hyvä kotivara näyttää 0:47
Löytyykö kaapistasi tällaisia ruokia? Katso, miltä hyvä kotivara näyttää.

10 tabletin pakkaus riittää useimmille

Osa suomalaisista on ostanut lääkejoditabletteja (Jodix) suuria määriä, vaikka tavallisessa ydinperheessä yksi 10 tabletin paketti riittää mainiosti. Sadan kappaleen paketit on tarkoitettu väestönsuojien tyyppisiin yleisiin tiloihin.

Jos ydinvoimalaonnettomuus sattuisi, yli 12-vuotiaille riittää yksi tabletti kerta-annoksena ja 3–12-vuotiaille lapsille puolikas tabletti. Suurin hyöty joditableteista on lapsille ja raskaana oleville. Yli 40-vuotiaiden kohdalla tablettien hyöty on vähäinen. Joditabletteja ei suositella esimerkiksi kilpirauhasen sairauksista kärsiville eikä jodiyliherkille.

Annoksen suoja kestää noin päivän eli paljon pidempään kuin todennäköisesti vain päästöpilven muutaman tunnin ajan aiheuttama hengitysaltistus.

Mikäli kotiin on tullut viime aikoina hamstrattua lääkejodia enemmän kuin oma tarve vaatii, voi ylimääräiset lahjoittaa ilman jääneille tutuille. Rahaa niistä ei tule pyytää, sillä lääkkeiden jälleenmyynti on kielletty.

Näin käytät joditabletteja oikein

Lääkejoditabletti otetaan vain viranomaisen niin suositellessa, sillä sen tehokkuus riippuu oikeasta ajoituksesta. Liian aikaisin tai myöhään otettuna tabletin suojavaikutus heikkenee. Hätätilanteessa viranomaiset laskisivat sääolosuhteiden perusteella, milloin säteilypilvi saavuttaisi Suomen.

Varmuuden varalta lääkejodia ei tule syödä, sillä turha käyttö altistaa kilpirauhasen toimintahäiriöille.

Sota on nostanut myös ravintolisäksi tarkoitetun jodin myyntiä. Vanhala muistuttaa, että kyseessä on kaksi eri valmistetta. Lääkejodia ei tule käyttää puutteellista ravitsemusta täydentämään eikä ravintolisäjodista ole mitään hyötyä ydinlaskeuman uhatessa.

– Niiden vahvuudessa on tuhatkertainen ero eli ravintolisäjodia pitäisi ottaa tuhat tablettia [vaaratilanteessa], Vanhala sanoo.

On lisäksi hyvä huomata, että lääkejoditabletti suojaa ainoastaan yhtä osaa kehosta, kilpirauhasta, radioaktiivisen jodin säteilyltä. Lääke ei suojaa elimistöä muilta radioaktiivisilta aineilta.

– Keskustelu suojautumisesta mahdollisen ydinvoimalaonnettomuuden sattuessa on pyörinyt viime aikoina lähes yksinään joditablettien ympärillä. Niistä on tullut vähän hengissä selviytymisen symboli, ja sitähän se ei ole. Joditabletit ovat vain yksi osa suojautumista, Vanhala sanoo.

Vaaratilanteessa tulee suojautua sisätiloihin. Ovet, ikkunat ja ilmanvaihtoaukot tulee sulkea sekä ilmanvaihto sammuttaa. Toimintaohjeista joditablettien suhteen tiedotetaan radion välityksellä. Hyvään kotivaraan kuuluukin myös paristoilla toimiva radio ja paristoja.

Katso alla olevalta videolta, miten ruokaa valmistetaan sähkökatkon aikana.

Miten ruokaa voi valmistaa sähkökatkon aikana? 0:58
Katso video: Miten ruokaa voi valmistaa sähkökatkon aikana?

Lue myös:

    Uusimmat