Miksi jodisuositusta muutettiin juuri nyt eikä jodia enää suositella yli 40-vuotiaille? Näin ministeriö vastaa

STM suosittelee hankkimaan lääkejodia kotiin – tässä on syy 6:04
Katso koko haastattelu videolta.

STM on uudistanut ohjeistuksena lääkejodin käytöstä säteilyvaaratilanteessa, sillä aiempi ohjeistus oli 20 vuoden takaa. Enää jodia ei suositella yli 40-vuotiaille – alle 3-vuotiaille puolestaan sitä hankitaan julkisen terveydenhuollon kautta.

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) uudisti tänään ohjeen lääkejodin käytöstä säteilyvaaratilanteessa. Säteilyvaaratilanteeksi mainitaan STM:n tiedotteessa esimerkiksi ydinvoimalaonnettomuus.

Ohjeistuksen päivityksen ajankohta voi herättää huolta, kun esimerkiksi Venäjän ydinaseen käyttöä ja Zaporizhzhjan ydinvoimalan tilannetta on käsitelty mediassa.

Ohjeistusta alettiin kuitenkin päivittää jo ennen Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainassa, sillä edellinen ohjeistus oli vuodelta 2002 ja epätarkka, vakuuttaa STM:n erityisasiantuntija Elina Asola.

– Tätä valmistelutyötä oli aloitettu jo ennen Ukrainan sotaa, mutta saatuamme useita kysymyksiä, huomasimme, että ohjetta oli tarve täsmentää ja päivittää myös näiltä osin, Asola sanoo MTV Uutiset Liven haastattelussa.

– Nyt annettu ohje mukailee hyvinkin pitkälti Maailman terveysjärjestön ohjetta ja vanhakin ohje ohjasi omaehtoiseen varautumiseen.

Iän myötä jodin hyödyt vähenevät

Keskeisin muutos ohjeistuksessa on, että jodia ei enää suositella yli 40-vuotiaille. Tämä johtuu Asolan mukaan siitä, että iän myötä hyödyt jodin nauttimisesta säteilyvaaratilanteessa vähenevät.

– Iän myötä kilpirauhasen herkkyys radioaktiiviselle jodille vähenee, Asola sanoo.

– Uudistuksen myötä joditablettien riittävyys tulee olemaan parempi, hän perustelee.

Alle 3-vuotiaille lapsille sen sijaan jodia aletaan hankkia jatkossa julkisen terveydenhuollon kautta, sillä Suomessa saatavilla oleva jodivalmiste ei sovellu alle 3-vuotiaille.

Uudistetussa ohjeistuksessa painotetaan myös sitä, että sisälle suojautuminen on ensisijainen toimi säteilyvaaratilanteessa.

– Jodi on vaan täydentävä toimi, joka suojaa kilpirauhasta, Asola sanoo.

Jos säteilyvaaratilanne tulisi, ohjeistuksen sisätiloihin siirtymisestä ja jodin ottamisesta antaisi pelastusviranomainen.

"Pääsääntöisesti jodin saatavuus on hyvä"

Asolan mukaan jodia on apteekeissa hyvin saatavilla ja moni on hankkinut sitä jo juuri Venäjän hyökkäyssodan alettua.

Asola myös painottaa, että valmistaja pystyy reagoimaan mahdolliseen kasvavaan kysyntään.

– Pieniä katkoksia oli keväällä ja tämä toki on mahdollisia nytkin, mutta pääsääntöisesti saatavuus on hyvä.

Varmuuden vuoksi Asola ei silti kehota jodia ottamaan.

– Ei missään tilanteessa oma-aloitteisesti, hän sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat