Sota Ukrainassa lisäsi kyselyjä jodista – näissä tilanteissa joditabletit tulisivat ajankohtaisiksi Suomessa

STUK: Jodiohjeen päivittämistä kiiruhdettiin, koska Ukrainan sota lisäsi kyselyitä jodista 6:25
Katso koko haastattelu videolta.

Venäjän hyökkäyssodan alkaminen Ukrainassa joudutti uuden jodisuosituksen päivitystä, sillä kansalaisissa heräsi niin runsaasti kysymyksiä jodiin liittyen. Muuta vaikutusta sodalla ei Säteilyturvakeskuksen (STUK) mukaan ohjeistuksen päivittämiseen ole: edes ydinaseen käyttö Ukrainassa ei välttämättä johtaisi toimenpiteisiin Suomessa.

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) uudisti tänään ohjeen lääkejodin käytöstä säteilyvaaratilanteessa ja mainitsi tiedotteessa säteilyvaaratilanteeksi esimerkiksi ydinvoimalaonnettomuuden.

Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa kyllä vaikutti ohjeen päivityksen ajankohtaan, mutta lähinnä siten, että kansalaisissa heräsi sodan alettua niin paljon kysymyksiä joditabletteihin liittyen, että ohjeen päivittämistä haluttiin jouduttaa, sanoo STUKin pääjohtaja Petteri Tiippana.

– Ukrainan sota nosti kysymyksiä jo keväällä jodin käyttöön liittyen ja silloin todettiin, että työtä ohjeen päivittämiseksi pitää kiirehtiä, jotta voidaan antaa oikeita ohjeita, Tiippana selventää.

– Nyt ohje valmistui ja se julkaistiin. 

Jodin hätävaraa suositellaan ydinvoimalaitosturman varalta

Tiippana mainitsee todennäköisimpänä tilanteena, jossa joditabletteihin jouduttaisiin turvautumaan, juuri kotimaan tai lähialueen ydinvoimalaitosonnettomuuden.

– Silloin radioaktiivista jodia voisi vapautua sen verran, että toimenpiderajat ylittyisivät ja viranomaiset päättäisivät, että jodia tarvitsee ottaa, Tiippana sanoo.

– Tällä hetkellä Suomen ja Euroopan säteilyturvallisuustilanne on kuitenkin normaali.

Zaporizhzhja ei kuulu lähialueen voimaloihin

Esimerkiksi Zaporizhzhjan ydinvoimala Ukrainassa ei kuulu Tiippanan mukaan Suomen lähialueen ydinvoimaloihin.

Lisäksi sen reaktorit ovat olleet suljettuna jo syyskuun alusta saakka, jolloin radioaktiivinen jodi ei muodosta voimalan osalta uhkaa.

– Jodi puoliintuu seitsemässä päivässä eli vaikka sieltä onnettomuus tapahtuisi, jodin kannalta siellä ei tarvittaisi suojaustoimenpiteitä, Tiippana selittää.

– Lähialue kuitenkin saastuisi. Ukrainassa siitä tulisi hankala tilanne, mutta Suomessa ei, kun ollaan niin kaukana Ukrainassa.

Ydinaseen käyttö Ukrainassa ei johtaisi suojaaviin toimenpiteisiin Suomessa

STUKin arvion mukaan Venäjän suorittama ydinkoe tai edes ydinaseen käyttö Ukrainassa ei edellyttäisi evakuoitumisen tai joditablettien ottamisen tarvetta Suomessa.

– Olemme sen verran kaukana, että tuulet laimentavat päästöt matkalla, Tiippana kommentoi tilannetta, jossa Venäjä käyttäisi taktista ydinasetta Ukrainassa.

– Sama lopputulema koskee myös ydinkokeita. Alueet, joilla testejä perinteisesti on tehty, ovat kaukana ja niitä tehdään maan alla, veden alla tai ilmassa.

Ilmaräjähdys voisi Tiippanan mukaan teoriassa kulkeuttaa radioaktiivisia aineita Suomeen, mutta koska Suomi on niin kaukana alueista, joilla ydinkokeita on perinteisesti tehty, niidenkään vuoksi tuskin jouduttaisiin turvautumaan suojelutoimenpiteisiin.

"Akuuttia tarvetta jodikaupoille ei ole"

Tiippana kehottaakin suhtautumaan ohjeistuksen päivittämiseen rauhallisesti.

Ohjeistus on jo aiemmin ollut, että kotivara pitäisi ydinvoimalaitosonnettomuuden varalta olla ja ohjeistusta kannattaa noudattaa, mutta tablettien hankkiminen ei ole akuutti asia.

– Ihmiset toki toimivat, kuten parhaaksi näkevät, mutta akuuttia tarvetta ei säteilyturvallisuuden näkökulmasta ole jodikaupoille rynnätä.

Lue myös:

    Uusimmat