MTV apteekissa: Suomalaiset ryntäsivät välittömästi tyhjentämään joditablettihyllyt

STM:n tuore jobitablettisuositus on näkynyt heti apteekeissa. Helsingin keskustan Yliopiston Apteekista joditabletit loppuivat jo aamupäivän aikana.

STM suosittelee hankkimaan lääkejodia kotiin – tässä on syy 6:04
Katso videolta ministeriön uusi jodiohjeistus suomalaiskoteihin.

STM tiedotti tänään aamupäivällä päivitetystä joditablettiohjeistuksesta, jossa kehotetaan kaikkia 3–40-vuotiaita varautumaan säteilyvaaratilanteisiin hankkimalla kotiin joditabletteja.

Helsingin keskustan Yliopiston Apteekin johtava proviisori Mikaela Pammo kertoi aamupäivällä MTV Uutisille, että uutisointi uudesta suosituksesta sai aikaan kysyntäpiikin saman tien.

– Ihmiset ovat lähteneet liikkeelle kysymään joditabletteja, Pammo vahvistaa.

Tavallista suurempaa kysyntää on ollut Pammon mukaan havaittavissa jo aiemmin lokakuun aikana. Helsingin Yliopiston Apteekissa joditabletteja oli "rajallinen määrä" jo ennen tämänaamuista ryntäystä.

Helsingin Yliopiston Apteekilla oli Pammon arvion mukaan aamupäivällä vielä joditabletteja saatavilla. Kyseisessä myymälässä varastot kuitenkin hupenivat nopeasti.

– Juuri tällä hetkellä loppuivat, Pammo kertoi MTV Uutisille aamupäivällä.

Helpotusta ryntäykseen ei odotettavissa

Joditablettien saatavuus on Helsingin Yliopiston Apteekeissa parantunut selkeästi sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan keväällä. Vastaavan kaltaista viranomaisten antamaa kehotusta joditablettien hankkimiseen ei kuitenkaan ole aiemmin ollut.

Lisää joditabletteja on Pammon mukaan tulossa apteekkeihin, mutta samalla todennäköisesti myös niiden ostajia.

– Uskoisin, että ryntäystä voi olla vielä tulossa.

Pammo muistuttaa, ettei joditabletteja ole tarpeen varastoida kotiin turhaan.

– Tietysti me haluamme painottaa, että suositus on 3-40-vuotiaille. Toivomme, että asiakkaat ottavat huomioon suosituksen.

Kiinnostus joditabletteja kohtaan on ollut merkillepantavaa.

– Jonkin verran tulee asiakkailta kysymyksiä. Ohjeistamme sen mukaan, miten viranomainen ohjeistaa. Yleisin kysymys on, kuinka paljon sitä tulisi kerralla ottaa.

Verkkosivut kaatuilleet asiakasryntäyksen vuoksi

Lisääntynyt kysyntä on näkynyt myös Yliopiston Apteekin verkkokaupassa suurena kävijämääränä. Se on Yliopiston Apteekin farmaseuttien johtajan Kati Vuorikallaksen mukaan aiheuttanut nettisivujen hidastumista ja hetkittäin jopa kaatumista.

Jodivarastoja pyritään täydentämään, mutta tarkempaa aikataulua tablettien saamisesta hyllyille ei vielä ole, Vuorikallas sanoo.


Lue myös:

    Uusimmat