Et kai haksahtanut joditablettiansaan? Hamstraushuuma aiheutti väärän tuotteen menekin kasvun: "Tuhatkertainen ero"

Apteekeista ja luontaistuotekaupoista on hamstrattu myös joditabletteina myytäviä ravintolisätuotteita. Niistä ei käytännössä ole mitään apua ydinlaskeumatilanteessa.

Suurin osa suomalaisista saa jodia tarvittavan määrän ruokavaliostaan. Sitä kertyy muun muassa jodioidun suolan kautta. Jodiravintolisää saattavat sen sijaan tarvita esimerkiksi vegaanista ruokavaliota noudattavat, sillä vegaanin ruokavaliossa jodin lähteitä on vähemmän kuin sekaruokavaliossa. Kaikille jodi ei kuitenkaan sovi ja sillä voi olla yhteisvaikutuksia esimerkiksi tiettyjen lääkkeiden kanssa.

MTV Uutiset kertoi helmikuun lopussa suomalaisten hamstranneen apteekit tyhjiksi Jodix-joditableteista. Joditablettien hamstraus alkoi, kun Venäjä aloitti sotatoimet Ukrainassa. Jodix-joditabletteja käytetään ainoastaan viranomaisten ohjeesta ydinlaskeumatilanteessa.

Ravintolisänä myytäviä joditabletteja myös hamstrattu

Tilanne näyttäisi vaikuttaneen myös muiden jodituotteiden menekkiin. MTV Uutisten havaintojen perusteella monet ovat Jodix-tablettien loputtua kääntyneet Googlen puoleen ja löytäneet apteekkien sekä luontaistuotekauppojen ravintolisänä myytävät joditabletit. Ne näyttäisivät olevan myös paikoin loppu eri verkkokaupoista.

Yliopiston Apteekin farmaseuttinen johtaja Kati Vuorikallas vahvistaa MTV Uutisille, että ravintolisäjodien kysyntä kasvoi Jodixin vanavedessä viime viikon lopulla. Nyt ravintolisäjodin myyntisivuille onkin lisätty tarkentava teksti ravintolisän ja Jodix-joditabletin erosta.

– Ohjeteksti on lisätty verkkoapteekkiin siitä syystä, että haluamme asiakkaidemme tietävän, että ravintolisäjodi ja vahva jodi ovat täysin eri tuotteita ja tarkoitettu eri käyttötarkoituksiin. Ravintolisäjodia ei ole tarkoitettu säteilyvaaratilanteisiin, Vuorikallas painottaa.

Jodix-joditabletteja on Vuorikallaksen mukaan tulossa pieni erä myyntiin tällä viikolla.

– Tukusta saamamme tiedon mukaan seuraava erä on tulossa viikoilla 10–11.

Joditablettien erot: Ravintolisällä tuhatkertainen ero Jodixiin

Suomen Apteekkariliiton farmaseuttinen johtaja Charlotta Sandler selventää MTV Uutisille jodiravintolisän ja Jodixin eron.

– Niissä on vahvuusero. Jodixin vahvuudessa on tuhatkertainen ero ravintolisään verrattuna. Yhdessä Jodix-tabletissa on käytännössä kolmen vuoden jodiannos. 

Ravintolisäjoditabletissa on sen sijaan yleensä yhden päivän jodiannos. Lyhyelläkin matematiikallakin on selvää, että ero Jodix-tablettiin on huomattava.

Videolla: Mitä haittaa ravintolisien turhasta käytöstä on? Juttu jatkuu videon alla.

Mitä haittaa ravintolisien turhasta käytöstä on? 2:09

Jodix-joditabletti otetaan ainoastaan viranomaisen ohjeistuksesta ydinlaskeuman aikana. Sen sisältämä jodi kertyy kilpirauhaseen ja "täyttää sen" niin, että radioaktiivinen jodi ei pääse enää imeytymään kilpirauhaseen.

Joditabletteja turha hamstrata: "Ei se ole mikään ihmepilleri"

Suomen Apteekkariliiton farmaseuttinen johtaja Charlotta Sandler muistuttaa myös, että ei ole mitään tarvetta Jodix-joditablettien hamstraamiselle.

– Itse ajattelen, että jodi on yksi tapa suojautua säteilyltä. On kuitenkin paljon tehokkaampia ja tärkeämpiäkin tapoja. Joditabletti suojelee vain ja ainoastaan kilpirauhasta. Viranomaiset toki suosittelevat, että tabletteja olisi osana varautumista. Mutta ei se ole mikään ihmepilleri.

Sandler suosittelee myös kysymään aina apteekista apua lääkkeiden hankintaan. Muuten voi käydä esimerkiksi niin, että tulee hankkineeksi ihan "vääriä joditabletteja" nettikaupasta.

– Menee herkästi pieleen tällaisissa tapauksissa. Sitten jos tulisikin tosipaikka ja ihminen kuvittelee, että se jodiravintolisä riittää, niin menettää sen mahdollisuuden saada suojan kilpirauhaselle.

Miten vallitseva maailmantilanne on vaikuttanut sinuun, entä millaisia ajatuksia tai kysymyksiä se herättää? Vastaa kyselyyn!

Lue myös:

    Uusimmat