Ministeri Antti Kurvinen MTV:n Uutisextrassa: Metsäkeskustelu on liian ilmastokeskeistä – Suomeen perustetaan uusi tieteellinen metsäpaneeli

Näin ministeri Antti Kurvinen perustelee uutta metsäpaneelia 2:35
Näin ministeri Antti Kurvinen perustelee uutta metsäpaneelia.

Maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvisen (kesk.) mukaan Suomeen perustetaan ensi vuoden alussa tieteellinen metsäpaneeli, jotta ilmastonäkökulman lisäksi myös metsätieteen asiantuntemus pääsee esille metsistä puhuttaessa.

Maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen toivoo suomalaiseen metsäkeskusteluun lisää sävyjä. Siihen pyritään perustamalla Suomeen uusi tieteellinen metsäpaneeli.

Maa- ja metsätalousministeriön lisäksi uutta asiantuntijapaneelia tukee myös työ- ja elinkeinoministeriö.

– Minun mielestäni on erikoista, että metsien ympärillä käytävässä tieteellisessä keskustelussa ei ole ollut mukana metsätutkijoita ja metsätieteen ammattilaisia, vaan asiaa on lähestytty pelkästään ilmaston näkökulmasta, totesi Kurvinen MTV:n Uutisextrassa.

– Keskustelua pitää saada monipuolisemmaksi ja siksi ensi vuoden alusta starttaa tieteellinen metsäpaneeli, ministeri perusteli.

Ei mikään lobbarien kerho

Ministerin mukaan kyse ei ole vastavoimasta Suomen ilmastopaneelille, vaan metsäkeskustelun tieteellisen pohjan laajentamisesta.

Kurvisen mielestä ilmastopaneeli on tehnyt arvokasta työtä, mutta metsäkeskustelussa pelkkä ilmastonäkökulma ei ministerin mielestä riitä. Kurvinen sanoo saaneensa asiasta palautetta myös metsätieteilijöiltä.

Ministeri tähdentää, että mistään lobbausneuvottelukunnasta ei ole kysymys.

– Kysymys on nimenomaan itsenäisestä tieteellisestä paneelista eli ei mistään Kurvisen neuvonantajaryhmästä. Eikä se ole sellainen, että sinne voisi vaikkapa metsäteollisuus nimetä edustajia. Siinä on tutkimuslaitosten ja yliopistojen nimeämiä meritoituneita tutkijoita, kuvailee Kurvinen.

Maatalouteen valmistellaan uutta tukipakettia

Maa- ja metsätalousministeriössä valmistellaan myös uutta tukipakettia maatalouden ahdingon lievittämiseksi.

Ministerin mielestä tuki pitäisi suunnata sinne, missä sitä eniten tarvitaan.

– Ei käytettäisi olemassa olevia tukia, vaan luotaisiin jonkinlaiset täsmätuet juuri niille tiloille, joissa kustannukset ovat aidosti nousseet. Kysymys on silloin pääsääntöisesti kotieläintiloista, kalankasvatuksesta ja kasvihuonetuotannosta. Näillä kolmella alalla - sikalat, maitotilat ja kasvihuonehommat ja niin edelleen - heillä on noussut sähkön hinta ja lannoitekustannukset. Ei joka tilalla, mutta sellainen täsmäpaketti voisi olla kohdallaan, muotoili Kurvinen näkemystään.

Ennakkoon on puhuttu jopa 300 miljoonan euron lisätuesta maataloudelle.

Summasta sen paremmin kuin koko tukipaketistakaan ei hallituksessa kuitenkaan vielä ole päätetty.

Katso Antti Kurvisen koko haastattelu tästä.

Lue myös:

    Uusimmat