Asiantuntijan mukaan suurin osa ihmisistä pyyhkii takapuolensa väärin – teetkö sinäkin nämä virheet?

Uutissivusto Insiderin haastatteleman asiantuntijan mukaan suurin osa ihmisistä pyyhkii takapuolensa väärällä tavalla. 

Meidät opetetaan pienestä pitäen toimimaan vessassa omatoimisesti. Vanhempien antamista opeista huolimatta yllättävän moni ei tiedä, kuinka tarkkaa puuhaa pyllynpyyhintä loppupeleissä on.

– Kukaan ei puhu siitä, miten p*skotaan tai pylly pyyhitään oikein, kolorektaalikirurgiaan erikoistunut kirurgi Evan Goldstein valittelee.

Moni pyyhkii liian kovalla voimalla

Kirurgi kertoo, että hänen vastaanotolleen tulee ällistyttävän usein potilaita, joiden peräsuolen ja -aukon oirehtiminen on perujaan nimenomaan vääränlaisesta pyyhkimismekanismista.

Tämä johtuu pääasiassa siitä, että peräaukon ympärillä oleva iho on ohut ja herkkä alue etenkin naisilla. Moni pyyhkii takamustaan liian kovalla voimalla, minkä vuoksi takalistoon voi tulla haavaumia tai iho ärtyy.

– Monet saattavat pyyhkiä liian monta kertaa tunteakseen olonsa puhtaammaksi, vaikka tapa voi repiä herkkää ihoa, Golstein jatkaa listaa.


Ruokavaliolla osansa talkoissa

Goldstein huomauttaa, että ruokavalio on myös syynä peräaukon oireisiin.

– Etenkin opiskelijat eivät syö oikein ja juovat paljon alkoholia, Goldstein toteaa.

Paha ummetus voi pahimmillaan vahingoittaa peräsuolta tai saada peräaukon repeämään. Samankaltainen skenaario voi toteutua, mikäli ulostetta yrittää punnata ulos ennen varsinaista kakkahätää.

– Älä pakota kakkaa tulemaan, sillä se voi aiheuttaa kyyneliä, kirurgi vihjaa.

Unohda puhdistusliinat – ota avuksi käsisuihku

Liiallisen voimankäytön lisäksi moni syyllistyy käyttämään liian karheaa vessapaperia, joka ärsyttää peräaukkoa ja sitä ympäröivää ihoa.

Toiset taas käyttävät erilaisia puhdistusliinoja, kuten vauvapyyhkeitä. Asiantuntijan mukaan kannattaa kuitenkin pitäytyä tavallisessa vessapaperissa.

– Yleinen väärinkäsitys on se, että puhdistusliinat tekisivät vessapaperia puhtaampaa jälkeä. Todellisuudessa ne poistavat takapuolesta hyviä bakteereja, jotka suojaavat hiiva- bakteeri- ja sieni-infektioilta, Goldstein muistuttaa.

Miten pyyhkiä pylly oikeaoppisesti?

Lue kaikki uusimmat lifestyle-aiheiset artikkelit!

Lue myös:

    Uusimmat