5 asiaa, jotka rasvainen ruoka tekee kehollesi

rasvaisia ruokia
Mieli kiittää rasvaisesta pikaruoasta, keho ei niinkään. Kuvituskuva. Shutterstock

Silloin tällöin rasvaa tirisevän ruoan nauttiminen on täydellisen sopivaa, mutta säännöllisesti syötynä terveysriskit voivat olla vakavat.

Time-lehti kysyi laillistetulta ravitsemusterapeutilta, Ayla Barmmerilta, miten rasvainen ruoka vaikuttaa ihmiskehoon. Selvisi, että sormien lisäksi se tuhrii elimistön.

Rasittaa ruoansulatusta

Rasvaa, hiilihydraatteja ja proteiineja verrattaessa käy selväksi, että rasva imeytyy näistä ravintoaineista hitaimmin. Se myös tarvitsee sulaakseen entsyymejä ja mahanesteitä, kuten sappea ja mahahappoa.

Stressi ja lääkitys saattavat kuitenkin heikentää näitä rasvan pilkkojia, minkä vuoksi ruoansulatus joutuu kamppailemaan rasvan kanssa aiempaakin kauemmin. Tämä voi johtaa turvotuksen, pahoinvoinnin ja epämukavan olon tunteisiin.

Laittaa ravaamaan vessassa

Sen lisäksi, että rasvainen ruoka joutuu odottamaan mahalaukussa pilkkomistaan, se saattaa päätyä suolistoon huonosti sulatettuna. Tämä voi tarkoittaa rasvan siirtymistä koko kehon läpi niin, että ranskalaisten lopputuloksena on öljyinen uloste. Rasvainen ruoka saattaa aiheuttaa myös ripulia ja mahakipuja.

Tappaa mahan hyvät bakteerit

Yhä useammat tutkimustulokset puhuvat sen puolesta, että ihmisen ruokavalio vaikuttaa selvästi tämän mahan mikrobeihin. Pikaruoka ja muut runsaasti kovaa, tyydyttymätöntä rasvaa sisältävät ruoat eivät tee näille mikrobeille palvelusta.

Toisin on asian laita pehmeiden, tyydyttyneiden rasvojen kohdalla. Esimerkiksi kalan, oliiviöljyn, pähkinöiden ja avokadojen sisältämät rasvahapot muuttavat kehon rasvahappotasapainoa. Tällä saattaa olla myönteinen vaikutus jopa hormonitasoihin ja vastustuskykyyn.

Voi aiheuttaa aknea

Hormonien sekä bakteerien epätasapaino on syy esimerkiksi aknen puhkeamiseen. Tämän vuoksi rasvainen ruoka saattaakin aiheuttaa näppylöitä syöjälleen. Yhdestä juustopurilaisesta ei naama puhkea kukkaan, elleivät syömistavat ole muutoinkin kovalla rasvalla kuorrutettuja. Pidemmän ajan kuluessa rasvaisen ruoan kulutus kuitenkin näkyy myös ihossa.

Lisää riskiä sairastua vakaviin sairauksiin

Sen lisäksi, että jatkuva rasvaisen ruoan syöminen aiheuttaa kosmeettisia haittoja, on sillä myös vakavampia seurauksia. Esimerkiksi riski sairastua sydänsairauksiin kasvaa.

Muitakin riskejä on. Harwardin yliopistossa muutama vuosi sitten tehdyn tutkimuksen mukaan rasvaisten ruokien syöminen neljästä kuuteen kertaan viikossa nosti herkuttelijoiden riskiä sairastua diabetekseen liki 40 prosentilla. Sepelvaltimotaudin riski heillä kasvoi 23 prosentilla. Ihmiset, jotka söivät roskaruokaa vielä tätäkin useammin, saivat vielä huolestuttavammat tulokset.

Runsaasti kovaa rasvaa sisältävät ruoat kannattaakin jättää satunnaiseen herkutteluun, eikä ottaa niitä osaksi jokapäiväistä ruokavaliota.

Lähde: Time

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat