Eikö kakka kulje? 10 mahdollista syytä

Elämäntavat ja sairaudet heijastuvat suolen toimintaan.

Ummetuksella tarkoitetaan tilannetta, jossa suoli tyhjenee harvemmin kuin kolme kertaa viikossa. Ummetuksesta on kyse myös silloin, kun uloste on niin kiinteää, että ulostaminen on tavallisesti vaikeaa.

Ummetus on kurja vaiva kipuineen ja turvotuksineen. Terveistä aikuisista siitä kärsii 1–6 henkilöä sadasta. Iäkkäämmillä ummetus on yleisempää: vähän liikkuvista vanhuksista jopa kahdeksaa kymmenestä vaivaa ummetus.

Mikä sitten estää normaalin suolen toiminnan?

1. Loma

Ummetus lomamatkalla on tavallinen vaiva. Syy matkaummetukseen piilee arkirutiinien, kuten syömä- ja juomatapojen muutoksesta. Ongelmaa voikin lievittää syömällä lomalla mahdollisimman normaalisti. Vaikka ajatus perusruoan puputtamisesta saattaa kuulostaa tylsältä, on vielä mälsempää kärsiä koko matka ummetuksesta.

2. Liikunnan puute

Vähäinen liikunta on yleinen ummetuksen aiheuttaja. Moni saattaa kesällä huomata suolen toiminnan hidastuvan, kun liikunnan korvaa grillailu ja löhöäminen. Ratkaisu on liikunnan lisääminen arkeen.

3. Stressi

Stressi näkyy kehossamme monin eri tavoin. Pitkittynyt, krooninen stressi vaikuttaa aineenvaihduntaa säätelevän kilpirauhasen toimintaan, mikä voi johtaa ummetukseen. Liikunta on lääke myös stressin aiheuttamaan ummetukseen, kuten myös kunnon nesteytys sekä riittävä kuitujen saanti ruokavaliosta.

4. Nesteytys

Liian vähäinen nesteiden saanti voi aiheuttaa ummetusta – varsinkin, jos ruokavalioon kuuluu paljon ummetukseenkin auttavia kuituja. Kuidut nimittäin sitovat ulosteeseen vettä, ja näin massasta tulee pehmeämpää. Jos kehossa ei ole tarpeeksi vettä, tulee ulosteesta kovaa ja ulostamisesta vaikeaa.

Hoida ummetusta nimenomaan vedenjuonnilla. Kahvi ja sokeriset limonadit voivat nimittäin sekoittaa suolen toimintaa entisestään.

5. Lääkitys

Monet lääkkeet aiheuttavat ummetusta. Esimerkiksi voimakkaat opioidi-kipulääkkeet kovettavat vatsaa, kuten myös monet psyykenlääkkeet, eräät Parkinsonin taudin lääkkeet, rautavalmisteet ja nesteenpoistolääkkeet. Mikäli lääkkeistä aiheutuva ummetus vaivaa, on asiasta syytä puhua lääkärille.

6. Kilpirauhasen vajaatoiminta

Kilpirauhasen vajaatoiminnan yhtenä oireena voi esiintyä ummetusta, sillä kilpirauhanen säätelee ihmisen aineenvaihduntaa.

7. Raskaus

Raskaus muuttaa naisen hormonitoimintaa ja yleensä myös ruokailutapoja, minkä lisäksi se saattaa stressata odottavaa äitiä. Ei siis ihme, että ummetus on tavallinen vaiva raskaana olevilla naisilla.
 

Raskauden aikaista ummetusta kannattaa hoitaa sen ilmenemistä tarkkailemalla. Jos huomaa ummetuksen iskevän esimerkiksi juustoisen pizzan tai jäätelökipon jälkeen, voi syy vaivaan piillä liiallisessa maitotuotteiden saannissa. Tällöin niitä on syytä välttää tai ainakin vähentää.

8. Ärtyvän suolen oireyhtymä

Ärtyvän suolen oireyhtymässä ihminen kärsii tyypillisesti epämääräisistä vatsakivuista ja niihin liittyvistä suoliston toiminnan häiriöistä – ripulista ja ummetuksesta tai molemmista. Jos epäilee ummetuksen johtuvan ärtyvän suolen oireyhtymästä, on asiasta syytä puhua lääkärille.

9. Pidättely

Ummetus voi johtua liiallisesta vessassa käymisen pitkittämisestä. Pytylle pitäisi mennä heti, kun siltä alkaa tuntua, sillä muuten tarve saattaa poistua ja aiheuttaa näin ummetusta. Istuntoa ei tulisi kuitenkaan venyttää yli vartin mittaiseksi, ellei sitten toivo peräpukamia.

10. Mielenterveyden häiriöt

Syömishäiriöistä kärsivien ruokavalio saattaa olla pahasti rempallaan, minkä vuoksi esimerkiksi ruoansulatusta parantavien kuitujen saanti vähenee. Tämä saattaa aiheuttaa ummetusta, kuten myös laksatiivien väärinkäyttö. Syömishäiriöstä kärsivän tulee hakea ummetuksen sijaan hoitoa syömishäiriöön.

Vatsan toimintaa saattaa hidastaa myös masennus. Myös tässä tilanteesta ummetusta kannattaa hoitaa sen juurisyihin pureutumisella, masennuksen itsensä hoidolla.

***


 

Lue myös:

    Uusimmat