Milloin sähköauto on saman hintainen kuin vastaava polttomoottoriauto? Tuoreen analyysin tarjoama vastaus voi yllättää

Analyytikot uskovat, että uusien sähköautojen myynti kääntyy voimakkaaseen nousuun jo aivan muutaman vuoden päästä. Syynä on niiden valmistuskustannusten putoaminen samalle tasolle polttomoottoriautojen kanssa.

On kiistämätön fakta, että sähköautot ovat polttomoottoriautoja kalliimpia. On kuitenkin syytä tiedostaa, että tämä on asian laita vain toistaiseksi. Akkuteknologian kehitys sekä yksinkertaisesti valmistusmäärien kasvaminen auttavat puskemaan valmistamisen hintaa alas.

Onkin ennustettu, että sähköauton valmistuskustannukset olisivat jo lähivuosina samalla tasolla vastaavan polttomoottoriauton valmistuskustannusten kanssa.

Sveitsiläinen pankkijätti UBS on julkaissut tutkimuksen, jossa ennustetaan, että sähköauton valmistaminen on vastaavan polttomoottoriauton valmistamisen hintaista vuonna 2024. Parin vuoden päästä hintaero on kutistunut keskimäärin vähän runsaaseen 1 500 euroon autoa kohden.

UBS analysoi tutkimuksessaan seitsemän suurimman akkuvalmistajan akustojen hintakehitystä. Akuston hinta muodostaa enimmillään jopa yli neljänneksen auton valmistuskustannuksista, joten merkittävä pudotus siinä auttaa pienentämään myös lopputuotteen hintalappua.

UBS ennustaa, että yhden kilowattitunnin hinta putoaa vuoteen 2022 mennessä alle sadan dollarin eli nykykursseilla alle 84 euroon. Tällöin esimerkiksi sadan kilowattitunnin akuston valmistaminen maksaisi enää 8 400 euroa.

"Hyvin vähän syitä"

Pankkijätin laskelmat antavat myös olettaa, että sähköautojen osuus kaikista maailman uusista autoista tulee nousemaan 17 prosenttiin vuoteen 2025 mennessä ja peräti 40 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä.

– Vuoden 2025 jälkeen on hyvin vähän syitä polttomoottoriauton ostamiselle, UBS:n analyytikko Tim Bush kertoo.

Bushin mukaan akkukustannusten putoaminen ei ole viimeinen naula ainoastaan polttomoottoriautojen arkkuun, vaan se tulee olemaan kuolettava isku myös ladattaville hybrideille.

Lähde: The Guardian

Lue myös:

    Uusimmat