Miljoonakaupunki Lontoon halki virtaava Thames-joki täyttyi haista – taustalla yllättävä ja iloinen syy

Miljoonakaupunki Lontoon halki kiemurtelevassa Thames-joessa on jälleen elämää. Veden laadun parantumisen ansiosta joessa uiskentelee nyt muun muassa haita, merihevosia, ankeriaita ja hylkeitä.

Kookkain Thamesin uusista asukkaista on harmaakoirahai. Se voi kasvaa noin kahden metrin mittaiseksi. Muita Thamesissa viihtyviä hailajeja ovat tähtikoirahai ja piikkihai.

Vaikka haiden ilmestyminen vilkkaan suurkaupungin keskelle kuulostaa hurjalta, tilannetta ei ole syytä säikähtää. Ensinnäkään Thamesin eväkkäät eivät ole ihmiselle vaarallisia, vaan niiden ruokavalio koostuu lähinnä muista kaloista. Toisekseen hait ovat ilmaantuneet vesistöön hyvästä syystä.

Ilmastonmuutos uhkaa hyvää kehitystä

Thames julistettiin vuonna 1957 "biologisesti kuolleeksi” joeksi, koska sen veden laatu oli mennyt niin huonoksi. 

Nyt se on kohentunut niin paljon, että joessa suorastaan kuhisee elämää. Siinä asuu yli 115 kala- ja 92 lintulajia. Joki tarjoaa juomavettä, ruokaa, toimeentuloa ja suojaa myös sitä ympäröiville eläinyhteisöille.

Toisaalta eläintieteellinen seura varoittaa taas uudesta uhasta: ilmastonmuutos on nostanut Thamesin lämpötilaa keskimäärin 0,2 astetta vuodessa. Lisäksi joki on täynnä roskaa ja sen pinta nousee jatkuvasti. 

1:08
Valas jäi jumiin Thames-jokeen toukokuussa – tältä erikoinen pelastusoperaatio näytti.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja