Miksi pelko on toiselle lamaannuttava ongelma ja toinen taas janoaa sitä? Psykologi: "Toisilla tunneaaltoilu on laimeampaa"

Ruutukasvot kertovat, mikä kauhuleffa on pelottanut heitä eniten 1:05
MTV Uutisten ruutukasvot kertovat, mikä kauhuelokuva on pelottanut heitä eniten.

Osalle halloween on vuoden parasta aikaa, toiset taas kiertävät esimerkiksi kauhuelokuvat kaukaa.

Pelko on tunne, joka voi liiallisena tehdä ihmisen elämästä hyvin vaikean. Samaan aikaan esimerkiksi kauhuelokuvaa katsellessa koettu pelko tuo osalle ihmisistä suurta nautintoa. 

Viiden jälkeen -ohjelmassa vierailleen psykologin ja tietokirjailijan Katja Myllyviidan mukaan osalle ihmisistä pelosta muodostuu todellinen ongelma.

– Pelko jää päälle ja on vaikea rauhoittua. Jos pelko ohjaa ihmistä eikä ihminen pysty sitä säätelemään, silloin se muuttuu hankalaksi, Myllyviita selittää.

Pelkoa silti myös janotaan ja moni nauttii esimerkiksi pelottavien elokuvien katselusta. Miksi toinen kaipaa pelkoa ja toinen välttelee sitä?

– Voisin kuvitella, että hyvin herkät ihmiset, kokevat pelkoa pitkin päivää. Kaikki eivät tarvitse niin voimakkaita ärsykkeitä kokeakseen tunteita. Toisilla taas se tunneaaltoilu on laimeampaa ja he ehkä hakevat voimakkaampia ärsykkeitä saadakseen sen tunteen, että sydän alkaa hakkaamaan, Myllyviita pohtii.

Myllyviita muistuttaa, että pelko on todella tärkeä tunne. Siksi se ei varmasti jää kokijaltaan huomaamatta.

– Vereen virtaa adrenaliinia ja kortisolia, mikä saa sydämen hakkaamaan ja hikoiluttamaan. Tulee hutera olo ja hengitys muuttuu pinnallisemmaksi. Tällä on se funktio, että me olemme valmiita pakenemaan paikalta. Olemme reagoivampia, kun pelkäämme, Myllyviita kertoo.

Katso yllä olevalta videolta, mitä kauhuelokuvaa MTV Uutisten tutut ruutukasvot pitävät kaikkien aikojen pelottavimpana. Alla olevalta videolta näet Katja Myllyviidan haastattelun kokonaisuudessaan.

Pelko on kauhea tunne, mutta sitä etsitään tietoisesti pieninä paloina 6:53
Pelko on kauhea tunne, mutta osa nauttii siitä. Viiden jälkeen -ohjelma paneutui pelon mysteereihin.

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

Lue myös:

    Uusimmat