Miksi nälkäisenäkin turvottaa? Pömppövatsan syy ei välttämättä löydy lautaselta

Raskaan aterian jälkeen etenkin keskivartalon alue voi tuntua pöhöttyneeltä. Vatsan turvotus voi kuitenkin vaivata myös nälkäisenä.

Yleensä vatsa turpoaa suoleen kertyneiden kaasujen vuoksi, Terveyskirjasto kertoo. Suurin osa kaasusta syntyy paksusuolessa majailevien bakteerien tuottamana. Suolistoon voi päätyä kaasua myös nielemisen seurauksena, minkä vuoksi esimerkiksi hotkimisen jälkeen maha saattaa näyttää pallolta.

Yksi mahdollinen selitys turvonneelle mutta tyhjälle vatsalle on stressi, joka voi joko lisätä tai jarruttaa suolen toimintaa. Esimerkiksi ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsivillä elimistön stressireaktio on herkistynyt, Työterveyslaitoksen julkaisema Työpiste-verkkolehti kertoo.

Jatkuvan turvonneen olon taustalla voi olla myös runsassuolainen ruokavalio, sillä suola kerryttää kehoon paljon nestettä. Aamun ja päivän raskas syöminen voi turvottaa, vaikka nälkä ehtisi syntyä ennen seuraavaa ateriaa.

Mahdollinen mutta epätodennäköisempi selitys samanaikaisille nälän ja turvotuksen tunteille on aliravitsemus. On myös mahdollista, että turhan pitkäksi venyneen ateriavälin seurauksena vatsaan kertyy turvotusta aiheuttavaa ilmaa, gastroenterologi Harvey Hamilton Allen sanoo Yahoo Lifestyle -sivuston mukaan.

Naisilla myös kuukautiset, niitä edeltävä PMS-oireyhtymä sekä endometrioosi voivat aiheuttaa aterioihin liittymätöntä vatsan turvottelua.

Katso video: Mitä ovat PMS-oireet ja miten niitä voi helpottaa? Juttu jatkuu videon alla.

2:28

Näin hoidat turvonnutta vatsaa

Säännölliset pienet ateriat, omalle vatsalle sopivan ruokavalion noudattaminen, riittävä veden juominen sekä hiilihapotettujen juomien välttäminen auttavat vähentämään turvotusta. Jatkuvaan turvotuksen auttaa myös suolan käytön vähentäminen.

Liikunta pistää suolikaasut liikkeelle, joten pitkien istumajaksojen välttämisestä voi olla hyötyä turvotuksen hoidossa. Liikunnan lisäämisen helpottava vaikutus näkyy kuitenkin yleensä vasta päivien ja viikkojen jälkeen.

Vatsan turvotus voi olla oire myös jostain vakavammasta, kuten suolistosyövästä. Vatsan turvotuksen vuoksi kannattaa hakeutua lääkärin pakeille, jos turvotus ilmenee yhtäkkiä ilman aiempaa taipumusta tai jos siihen liittyy muitakin oireita, kuten laihtumista tai verta ulosteessa, lääkärikeskus Aava neuvoo.

1:44

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja