Yleinen vaiva saa Nean, 18, näyttämään raskaana olevalta – tuntemattomien käytös satuttaa

Toimittaja matkasi suusta vessanpönttöön: Kurkkaa suoliston sisään 2:42
Kuinka hyvin tunnet suolistosi toiminnan? Videolla tutustutaan Heurekan Suoliston salaisuus -näyttelyyn ja matkataan suusta vessanpönttöön.

Ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsivä Nea Havasara toivoo, etteivät ihmiset tuomitsisi toisiaan ensivilkaisun perusteella. Suolistovaivan aiheuttaman turvotuksen vuoksi Nean on useamman kerran luultu olevan raskaana.

18-vuotias Nea Havasara on kärsinyt ärtyvän suolen oireyhtymästä yläkouluikäisestä asti. Ärtyvän suolen oireyhtymä, jota kutsutaan myös englanninkielisestä termistä johdetulla lyhenteellä IBS, aiheuttaa hänelle turvottelua, ummetusta, ripulia, ylävatsaoireilua ja pahoja ilmavaivoja.

Virallista diagnoosia Nealla ei ole. Hän kuitenkin pitää äitinsä IBS-diagnoosin vuoksi selvänä, että samanlaisten oireiden taustalla on sama ominaisuus.

Oireet pahenevat aika ajoin, mikä on tyypillistä ärtyvän suolen oireyhtymälle. Tietyt ruoka-aineet ja stressi voivat laukaista ikävät vatsavaivat nopeastikin. Turvotus on voimakasta etenkin iltaisin.

– Vaate, joka on aamulla sopiva, puristaa illalla joka paikasta, kun on melkein kaksi kokoa isompi, Nea kertoo.

Vatsan pinkeäksi palloksi muuttava turvotus on aiheuttanut kiusallisia hetkiä, kun tuntemattomat ovat luulleet Nean olevan raskaana. Hän toivoo, ettei toisia tuomittaisi pelkän ensivilkaisun perusteella.

Turvotusta luullaan raskaudeksi

Hiljattain Nea oli nauttimassa kesästä terassilla alkoholipitoinen virvoke edessään. Ihmiset tuntuivat katsovan vihaisesti Neaa ja hänen pömpöttävää vatsaansa. Hän epäilee tuimien katseiden johtuneen siitä, että hänen luultiin olevan raskaana.

– Tuntuuhan se pahalta, kun ihmiset tuomitsevat väärin perustein, vaikka eivät tiedä, mistä on kyse. Muuten se on vaan kiusallista, Nea sanoo.

Kiusallisia ovat esimerkiksi vastaantulijoiden hellivät myhäilyt, kun he katsovat Nea vatsaa. Kerran tuntematon mies tarjosi hänelle istumapaikkaa bussissa, mutta Nea päätti olla ottamatta sitä vastaan.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Toistaiseksi kukaan ei ole kehdannut kysyä Nealta suoraan, onko hän raskaana. Se on hänen mielestään vain hyvä asia, sillä tilanne olisi nolo molemmille. Ärtyvästä suolesta kärsivälle jo turvotus sinällään sekä paljon puhuvat katseet aiheuttavat riittävästi häpeää.

Pahin oire ei kuitenkaan ole turvotus vaan ilmavaivat, Nea paljastaa.

– Sitä joutuu aina vähän piilottelemaan ja se vain pahentaa oloa.

Ärtyvä suoli vaivaa etenkin naisia

Vaikka ärtyvän suolen oireyhtymä ja siitä aiheutuvat oireet eivät ole vaarallisia, hankaloittavat ne elämää monin tavoin. Nolojen tilanteiden lisäksi Nea on joutunut olemaan poissa koulusta, sillä ei ole vatsaoireiltaan kyennyt oppilaitokseen menemään.

Hän ei ole ongelmien kanssa yksin. Ärtyvän suolen oireyhtymä on yleinen toiminnallinen suolistovaiva, josta kärsii noin joka kymmenes suomalainen – naiset miehiä useammin.

Ärtyvän suolen oireyhtymän taustalla uskotaan olevan monia tekijöitä, joista moni liittyy länsimaiseen elämäntapaan. Esimerkiksi kaupungistuminen, runsas lääkkeiden ja antibioottien käyttö, passiivinen elämäntapa, prosessoitu ruoka, epäsäännölliset ruokailuajat, hotkiminen ja stressi pistävät suoliston koville.

Naisten yleisempää oireilua selittävät hormonitoiminta, endometrioosi, gynekologiset leikkaukset sekä suolen pidempi mitta verrattuna pituuteen.

Ärtyvän suolen hoito

Ärtyvän suolen oireyhtymään ei ole parantavaa hoitoa, mutta oireiden voimakkuuteen voi vaikuttaa omilla elintavoillaan.

Itsehoidon kulmakivi on sopivan ruokavalion etsiminen. FODMAP-ruokavalion, jossa vältellään huonosti imeytyviä hiilihydraatteja, on todettu vähentävän ärtyvään suoleen liittyviä oireita.

Myös liikunta, liukoisten kuitujen lisääminen ruokavalioon sekä maitohappobakteereita tai muita mikrobeja sisältävien ruoka-aineiden käyttö voi auttaa vatsaoireisiin. Stressiä lievittävillä rentoutumismenetelmillä ja riittävällä unella on oma osansa oireiden hillitsemisessä.

Avoimempaa puhetta suolistovaivoista

Nea toivoo, että suolistovaivoista- ja sairauksista puhuttaisiin enemmän. Se vähentäisi niihin liittyvää häpeää.

– Ikävää, että ne ovat edelleen tabu, vaikka jokainen meistä joutuu käymään vessassa.

Suolisto-oireista on tärkeää puhua siksikin, että niiden taustalla saattaa olla jotain vakavampaa – esimerkiksi tulehduksellinen suolistosairaus tai suolistosyöpä, jotka molemmat ovat yleistyneet väestössä vauhdilla.

Tutkimuksiin kannattaa hakeutua, jos vatsaoireet jatkuvat hankalina omahoidosta huolimatta tai niihin liittyy muita oireita, kuten laihtumista, väsymystä tai veristä ulostetta.

Tunnetko suolistosyövän merkit? Katso videolta, millaisista oireista kannattaa hakeutua tutkimuksiin.

Tällaisia ovat suolistosyövän oireet 1:44

Osittaislähteet: Terveyskirjasto, Terveystalo

Lue myös:

    Uusimmat