Miksi joidenkin autojen keulat on talvisin peitetty muovilla tai pahvilla? 5 syytä, miksi maskipeitto on fiksu hankinta sinunkin autoosi

Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen vastaa lukijoidemme liikenneturvallisuusaiheisiin kysymyksiin joka perjantai. Lähetä oma kysymyksesi osoitteeseen autot(a)mtv.fi.

Kysymys: Onko maskipeitosta oikeasti apua?

Vastaus: Suosittelen käyttämään kyseiseen automerkkiin ja -malliin tarkoitettua maskipeittoa talvirengaskauden ajan. Osa autonvalmistajista jopa edellyttää maskipeiton käyttöä lämpötilan laskiessa tietyn pakkaslukeman alle.

Jos maskipeittoa ei ole tullut auton mukana, saa sellaisen hankittua yleensä muutamalla kympillä. Autosta ja maskipeitteen valmistajasta riippuen se asennetaan joko auton nokalla olevien ilmanottoaukkojen etu- tai takapuolelle.

Katso alla olevalta videolta, mistä tunnistaa väsyneen kuljettajan ja miten väsymystä voi torjua ratin takana.

3:56

Pääsääntöisesti voidaan todeta, että maskipeiton hankinta kannattaa – monestakin syystä.

Moottori lämpenee nopeammin

Maskipeittoa käyttämällä moottori lämpenee normaaliin käyntilämpötilaansa nopeammin, koska maskipeitto vähentää ajoviiman jäähdyttävää vaikutusta. Näin säästetään polttoainetta ja moottoria sekä vähennetään päästöjä.

Tämän päivän autoissa on paljon tehdasasenteisia polttoainekäyttöisiä lisälämmittimiä, jotka käynnistyvät automaattisesti tarvittaessa myös ajon aikana. Maskipeittoa käyttämällä lämmittimen käyntitarve saadaan minimoitua. Kun lämmitin ei käy, se ei myöskään kuluta tarpeettomasti polttoainetta.

Moottori jäähtyy hitaammin

Moottorin sammuttamisen jälkeen asianmukaisella maskipeitteellä eristetty moottoritila pitää lämmön paremmin.

Näin esimerkiksi kauppareissun jälkeen paluumatkalle saatetaan päästä lämpimällä tai haalealla moottorilla kylmän sijaan. Kyseessä on pieni asia, mutta silläkin on turvallisuus-, mukavuus-, ympäristö- ja taloudellisuusvaikutuksia.

Moottoritila pysyy puhtaampana

Suomen talvessa lentävät vuorotellen kura ja lumi. Maskipeitto estää tehokkaasti molempia pääsemästä moottoritilaan. Näin moottoritila ja siellä olevat liittimet ja tunnistimet säilyvät puhtaampina.

Sähköosiin päässyt suolakura on omiaan edesauttamaan korroosiota ja hapettumista, jotka puolestaan poikivat kontaktihäiriöitä ja saattavat näin vaikuttaa eri järjestelmien toimintaan – ennemmin tai myöhemmin.

Syyläri säästyy kiveniskuilta

Kaduille levitetty hiekoitussepeli tarttuu talvirenkaiden lamelleihin. Erityisesti kiihdytettäessä hieman voimakkaammin tai tehtäessä nopeita ohjausliikkeitä on enemmän kuin todennäköistä, että lamelleihin tarttunut kivi sinkoutuu takana ajavan syyläriin. Maskipeite vähentääkin syylärin vahingoittumisriskiä tuntuvasti.

Myös muut jäätymisongelmat vähenevät

Koska maskipeitto estää hyistä ajoviimaa pääsemästä moottoritilaan, vältytään myös muunlaisilta suorilta ja epäsuorilta jäätymisongelmilta varmemmin.

Pahimmassa tapauksessa moottorin vaurioitumisen aiheuttava huohotinputken jäätyminen saattaa tietyissä automalleissa olla vältettävissä maskipeittoa käyttämällä. Myös täysin kunnossa olevien automaattivaihteistojen toiminnassa on raportoitu esiintyneen ongelmia kovilla (noin 30 asteen) pakkasilla, ilman maskipeittoa ajettaessa. Maskipeiton asentamisen jälkeen ongelmat eivät ole enää toistuneet liikuttaessa vastaavissa ääriolosuhteissa.

Valitse omaan autoosi sopiva malli

Suosittelen unohtamaan entisaikojen pahviviritykset ja panostamaan laadukkaaseen, kyseiseen automerkkiin ja –malliin suunniteltuun, maskipeittoon.

Tämän päivän autoissa on valtavasti erilaisia tutka-, kamera- ja tunnistinjärjestelmiä, joiden olemassaolo on huomioitava maskipeittoa ostettaessa ja asennettaessa. Myös saman automallin eri varusteversioihin saattavat olla omanlaisensa maskipeitteet, jos paremmin varustellussa mallissa on esimerkiksi maskiin upotettu etututka, jota alhaisemmassa varustetasossa ei ole. Ostajan on siis syytä olla tarkkana.

Hyvä nyrkkisääntö on, että maskipeite tai –peitteet (joissakin autoissa kaksi- tai jopa kolmeosainen) kannattaa asentaa paikoilleen talvirengaskauden alkaessa ja poistaa sen päättyessä.

Entä onko maskipeitosta jotain haittaa?

Maskipeittoja on monenlaisia. Pikakiinnitteiset, pehmeät solumuovista valmistetut eivät pysy paikoillaan esimerkiksi konepesussa: Solumuovinen maskipeitto repeää helposti, jolloin sen koukuilla varustetut kiinnikkeet saattavat irrota ja aiheuttaa vaurioita auton maalipintaan lähtiessään liikkeelle pesuharjojen mukana. Tällainen peite tai tällaiset peitteet onkin syytä poistaa ennen pesuun ajoa.

Sen sijaan kovasta muovista valmistetut, tukevammat, maskipeitteet pysyvät todennäköisemmin kiinni myös konepesussa. Jokaisen autonkäyttäjän on kuitenkin arvioitava juuri oman autonsa maskipeitteen tai -peitteiden pysyvyys tapauskohtaisesti ennen pesuun ajoa. 

​​​​​​​

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja