Miksi apinarokko leviää juuri miesten välisessä seksissä? Infektiolääkäri kertoo, mitä kaikkien pitäisi nyt muistaa

Miten pitää toimia, jos epäilee apinarokkoa? 0:24
KATSO VIDEO: Miten pitää toimia, jos epäilee apinarokkoa?

MTV Uutiset Livessä pohdittiin, mistä apinarokon poikkeuksellinen leviäminen kertoo ja miten tulevat tartunnat voidaan estää.

Tyypillisesti apinarokkoa tavataan Länsi- ja Keski-Afrikassa, mutta viime aikoina tapauksia on todettu länsimaissa, joissa tautia ei yleensä näin runsaissa mitoin esiinny. Suomessa varmistettuja tapauksia on todettu kaksi.

Maailman terveysjärjestö WHO on ilmaissut huolensa poikkeuksellisesta tilanteesta. Infektiolääkäri Ville Holmberg Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä sekä Helsingin yliopistosta kertoo, ettei tavallisten kansalaisten kuitenkaan pidä huolestua tilanteesta.

– Sen sijaan on hyvä, että ihmiset tietävät, että tällainen tauti on olemassa ja millaisia oireita tähän voi liittyä, Holmberg sanoo.

Lisäksi hän pitää tärkeänä, että viranomaiset suhtautuvat tilanteeseen vakavasti ja tekevät tarpeellisia valmisteluita. Asian tiedostaminen, oireisten testaaminen ja tartuntojen jäljittäminen ovat korona-ajalta tuttuja työkaluja, joilla tartuntojen leviämistä pystytään hillitsemään.

Yllä olevalla videolla Holmberg kertoo, millaisia ovat apinarokon oireet ja miten tartuntaa epäilevän tulisi toimia.

Miksi apinarokko tarttuu nimenomaan miesten välisessä seksissä?

Apinarokko vaatii tarttuakseen hyvin läheisen kontaktin. Suurimmassa osassa nyt havaittuja tapauksia tartunnat on yhdistetty miesten väliseen seksiin.

Esimerkiksi Isossa-Britanniassa varmistetuista 190 tapauksesta 110 liittyy miesten väliseen seksiin ja vain kaksi on todettu naisilla. Myös hivin ja kupan kaltaisissa seksitaudeissa miesten välinen seksi tiedetään erityiseksi riskitekijäksi.

– Mutta ei ole mitään syytä epäillä, että [apinarokko] tarttuisi pelkästään miesten välillä. Voi olla sattumaakin mukana, että se on päässyt leviämään verkostossa ihmisillä, joilla on useita seksikumppaneita ja sitä kautta päässyt nopeasti leviämään, Holmberg sanoo.

Tällaisista niin sanotuista superlevittäjistä on puhuttu myös koronaviruksen kohdalla.

Holmberg pitää tärkeänä, että erilaisten uusien iho-oireiden tai rakkuloiden ilmetessä ihmiset pidättäytyisivät harrastamasta seksiä tai olemasta muuten läheisessä ihokontaktissa muihin ihmisiin. Kosketusta tulisi välttää niin kauan kuin infektoivat rakkulat ovat lähteneet. Tämä voi kestää 3–4 viikkoa.

Maailmalta on kantautunut epäilyjä siitä, että apinarokko olisi tarttunut saunasta, mutta Holmberg ei pidä viruksen tarttumista lauteilta todennäköisenä. Periaatteessa apinarokko voi levitä lakanoiden tai vaatteiden välityksellä, mutta riski on paljon pienempi kuin suorassa ihokosketuksessa.

Myöskään kaupungilla liikkumista tai kaupassa käymistä ei siis tarvitse apinarokon vuoksi pelätä. Tutkimuksissa ei ole saatu viitteitä siitä, että apinarokon perimässä olisi tapahtunut muutoksia, jotka tekisivät siitä helpommin leviävän.

Tulevatko eläinten kantamat virukset hyppäämään yhä useammin ihmisiin? Alla olevalla videolla Holmberg kertoo One Health -ajattelusta, ja mihin tulevaisuudessa pitää varautua.

Aiheuttavatko eläinperäiset virukset tulevaisuudessa yhä useammin tartunta-aaltoja? 1:29
KATSO VIDEO: Aiheuttavatko eläinperäiset virukset tulevaisuudessa yhä useammin tartunta-aaltoja?

Kuinka vaarallinen apinarokko on?

Apinarokko on vielä 1970-luvulla kauhua kylväneen isorokon sukulaisvirus. Isorokossa jopa kolmannes sairastuneista menehtyi, mutta apinarokko on onneksi paljon lievempi sairaus. Valtaosassa nyt havaituista tapauksista potilaat ovat sairastaneet kotona eikä kukaan ole kuollut.

Suurin riski vakavaan ja esimerkiksi tehohoitoa vaativaan sairauteen on ihmisillä, jotka ovat muutenkin alttiita rankoille virustaudeille. Esimerkiksi immuunipuutteisten ja raskaana olevien pitäisi olla apinarokkotartunnan saadessaan valppaina.

Pitäisikö kansalaisia nyt alkaa rokottaa isorokkorokotteilla? Alla olevalla videolla Holmberg kertoo, keille rokotteita ensisijaisesti annettaisiin.

Pitäisikö isorokkorokotteet kaivaa varastoista ja antaa kansalaisille? 1:38
KATSO VIDEO: Pitäisikö isorokkorokotteet kaivaa varastoista ja antaa kansalaisille?

Lue myös:

    Uusimmat