Jokereiden timantti on koko Euroopan paras – NHL-legenda Jari Kurri: ”Helposti voi sanoa noin”

26:21
Videolla juttua Jokereiden edellisestä ottelusta.

Helsingin Jokereiden timantti Mikko Lehtonen aiheuttaa leveän hymyn NHL-legenda Jari Kurrin suupielille. Eikä Kurri ole ainut, joka kokee saman reaktion. Lehtonen herättää ihailua ympärillään.

Viime viikolla 26 vuotta täyttänyt Lehtonen ei ole hurmannut pelkillä tehopisteillään. Vaikka ne melkoiset ovatkin.

47 ottelua, 15+22=37. KHL:n puolustajien pistepörssin kärkimies.

Lehtonen on ollut isossa kuvassa Jokereiden arvokkain pelaaja tällä kaudella. Hänen panoksensa isossa kuvassa on ollut valtava.

Se välittyy arvostuksessa. Yksi myhäilijä on viisinkertainen Stanley Cup -voittaja, Jokereiden pääomistaja ja GM Jari Kurri, joka innostuu välittömästi, kun hänelle mainitsee seuran timantin nimen.

– Yleisliike, peli-ilme, sitoutuminen ja se, miten hän toimittaa kiekkoa maalille. Nuo kaikki ovat ihan huikealla tasolla. Hänestä voi nostaa esille ihan pelkästään jo tuon, miten hän pystyy ohittamaan vastustajan blokkaajat. Iso syy sille on se, miten hän pystyy ampumaan rannelaukauksia niin pienellä liikkeellä, vahvojen käsien takia. Jos miettii puolustajia, niin hänen maalivainunsa on harvinaisella tasolla. Ihan jo tehtyjen maalien määrä on todella kova, Kurri hehkuttaa Lehtosta MTV Urheilulle.

Jokereiden päävalmentaja Lauri Marjamäki vie kehut vielä astetta pidemmälle. Hän viittaa samaan elementtiin kuin Kurri.

– Lehtonen on Euroopan paras puolustaja toimittamaan kiekkoa maalille. Tuo ominaisuus on sellainen, jota nykypäivän huippupakki tarvitsee.

– Hänen pelinsä tukipilari on kuitenkin luistelutaito. Se mahdollistaa huippupelaamisen. Samalla hänen itseluottamuksensa on kasvanut koko ajan, kun hän tietää, miten tärkeä jätkä hän on meille, Marjamäki pohtii.

Aivan kaikille jäätävät otteet eivät ole tulleet yllätyksenä. Jokereiden joukkueesta esille astelee Lehtosen vanha, mutta varsin kookas tuttu.

– Kyllä mää melkein tiesin jo etukäteen sen, että hän pystyy pelaamaan näin hyvällä tasolla. Sen verran hyvin tunnen hänet jo pitkältä ajalta ja tiedän hänen taitonsa. En ihmettele yhtään, että näin on käynyt. Hänellä on hirveä halu kehittyä ja hän on nuori kaveri vielä, Jokereiden kolossihyökkääjä Marko Anttila sanoo.

Viime viikolla vuoden jääkiekkoilijaksi valittu Anttila viittaa kaksikon yhteisiin aikoihin Turussa. Tuolloin Lehtonen oli vielä nuori pelaaja, joka haki paikkaansa SM-liigaympyröistä.

– Hänen kokonaisvaltainen pelaamisensa on mennyt isoin harppauksin eteenpäin sen jälkeen. Sitä on hienoa katsoa, Anttila toteaa tyytyväisenä.

Onni

Lehtosen alkukauden dominoivat otteet ovat johtaneet yleiseen toteamukseen. ”Hän pelaa väärässä sarjassa”.

Kurri naurahtaa kuullessaan kyseisen näkemyksen.

– Aika monesta pelaajasta voi sanoa, että he joskus pelaavat väärässä sarjassa. Mun mielestä se on kuitenkin vähän tyhmää keskustella tuollaisesta, kun kausi on kesken. Se jää vähän höpöpuheeksi, Kurri näkee.

Nauru muuttuu taas iloksi. Kurrista huokuu ylpeys.

NHL-legenda ei edes lähde jarruttelemaan näkemystä siitä, että Lehtonen on tällä hetkellä Euroopassa pelaavista pelaajista paras puolustaja. Eli Euroopan paras.

– Helposti voi sanoa noin, Kurri nyökyttelee päätänsä.

– Ei tarvitse katsoa kuin kevään MM-kisat ja sitä, että miten hän on jatkanut otteitaan nyt KHL:ssä. Täältä löytyvät kuitenkin ne Euroopan parhaat pelaajat. Ihan huoletta voi sanoa noin, Kurri jakaa hyväksyntää.

Jokereiden päävalmentaja Marjamäki kääntää väärässä sarjassa pelaamisen päälaelleen.

– Hän tarvitsee tämän kokemuksen ennen seuraavia. Pitää muistaa, että KHL:ssä yhteensä 10 joukkuetta pelaa pienessä kaukalossa, eikä hän ole pelannut parhaita pelejään niissä. Siinä on vielä yksi kehittymisen paikka, Marjamäki näkee.

Tämä on kuitenkin vain pieni elementti kultaharkon kyljessä.

– Hänellä on paljon vahvuuksia, mutta ei hirveästi mitään isompia heikkouksia. Pienessä kaukalossa pelaaminen on vain yksittäinen juttu. Se toki liittyy niihin seuraaviin askeleihin, joita hänen pitää miettiä. Hän lähtee sitten, kun sen aika on ja hän lähtee valmiina. Hän ei mene vain kokeilemaan sinne mitään vuoden tai kahden AHL-NHL-rallia, Marjamäki viittaa Lehtosen NHL-huhuihin.

Myös Marjamäen suupielille hiipii orastava hymy. Hän ei peittele tyytyväisyyttään, kun hän miettii käytössä olevaa työkaluaan.

– Onneksi olimme ajoissa liikkeellä viime vuonna, että saimme hänet tänne. Pari kuukautta myöhemmin hän olisi voinut olla jossain aivan muualla.

– Hienoa, että hän on nyt meillä. Ja uskon, että hän pystyy vielä parantamaan, Marjamäki väläyttelee. 

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja