Mikä on vetovoiman salaisuus? Psykologi vastaa

Miksi yksi ihminen viehättää, mutta toinen ei? Psykologi Tony Dunderfelt uskoo, että tyytyväiseen parisuhteeseen tarvitaan kolme melko erilaista tekijää.

Moni meistä miettii, mikä on vetovoiman salaisuus. Miksi yksi ihminen viehättää, mutta toinen ei? Psykologi Tony Dunderfeltin mukaan voimakkaasti yleistäen voi sanoa, että rakkaus syntyy samanlaisuuden lämmöstä, seksuaalisuus erilaisuuden jännitteestä.

– Rakkauden ydin on avoimuus toista kohtaan. Sitä voi symbolisoida avoimella sylillä: vaikka sinulla on ollut huono päivä tänään, niin minä rakastan sinua ja yritän olla avoin sinulle. Se on rakkautta: vaikka juuri nyt kaikki ei ole hyvin, niin yritän ainakin avata sylini sinulle, Dunderfelt kuvaa.

Hän on kirjoittanut aiheesta teokset Mitä on rakkaus? ja Rakas parisuhde.

– Rakkaus on avoimuutta ja samanlaisuutta. Seksuaalinen jännite on jotain muuta. Se on sitä, että ollaan erilaisia.

Seksuaalinen jännite haastetta, erilaisuutta ja arvoituksellisuutta – siis sitä, ettei aiokaan olla samanlainen ja aina samaa mieltä toisen kanssa. Seksuaalinen jännite nauttii siitä, ettei pariskunta tapaa joka päivä.

"Kun rakastamme toisiamme, seksinkin pitäisi toimia"

Kumpi sitten on tärkeämpää? Rakkautta on parisuhteessa hyvä vaalia, mutta seksuaalinen jännite syntyy Dunderfeltin aivan toisenlaisesta käyttäytymisestä kuin perinteinen rakkaus.

– Tätä ihmiset eivät yleensä ymmärrä. Kun ollaan yhdessä ja rakastetaan, niin siihen pitäisi tulla jonkinlainen jännitysmomentti tai arvoituksellinen juttu. Tänä päivänä ihmiset ovat paljon yhdessä, asutaan samassa talossa ja tavataan hirveän paljon, ja tällaista ei ole ennen ihmisillä ollut. Tästä on viime aikoina paljon puhuttu, että jännitystä, mystiikkaa ja erilaisuutta tulisi myös ylläpitää parisuhteessa. Tätä ihmiset eivät yleensä hoksaa tehdä. He ajattelevat, että nyt kun rakastamme toisiamme, seksinkin pitäisi toimia.

Rakkauden ja seksuaalisen jännitteen lisäksi myös käytännön asioiden hoitamisen tulisi olla sujuvaa. Käytännön asioita ovat esimerkiksi raha-asiat ja se, että lasten kasvattaminen onnistuu yhteisymmärryksessä. Samalla tavalla kumppanin tulee voida luottaa siihen, ettei toinen mene ostamaan uusia sohvakalusteita, jos rahaa on kuukaudeksi vain viisi sataa euroa.

– Tyytyväisen parisuhteen kolme tekijää ovat, että käytännön asiat sujuvat, että on rakkautta eli avoimuutta, ja on jännitettä, eli seksuaalista leikkiä, kiusoittelua, huumoria ja erilaisuutta. Nämä kolme asiaa ovat tämän päivän parisuhteen A ja O, Dunderfelt sanoo.

– Monesti käy niin, että kun pariskunta niin rakastaa toisiaan, he ajattelevat, ettemme me tarvitse mitään käytännön sopimuksia. Sitten raivostutaan toiselle, kun toinen on lepsu lasten kanssa. Samalla tavalla kuin ihmiset luulevat, että rakkaus johtaa aina hyvään seksiin, he luulevat, että rakkaus takaa sen, että meillä ei ole mitään käytännön erimielisyyksiä. Tämähän on todella harhaluulo, Dunderfelt kuvaa.

Onnellisena koko elämän ajan?

Hyvään parisuhteeseen tarvitaan siis kolme aivan erilaista asiaa. Kaikilla ei välttämättä ole kaikkea.

– Jollakin parilla voi olla hyvin jännittävää, intohimoista seksiä, mutta he eivät jaksa hoitaa käytännön juttuja yhdessä. Toisella voi olla hirveän ihanaa rakkautta, mutta seksuaalista jännitettä ei ylläpidetä.

Jos kaikkia kolmea osa-aluetta huoltaa huolellisesti, parisuhde voi säilyä onnellisena koko elämän. Miään takuuta tästä ei kuitenkaan voi antaa.

– On kuitenkin hyvät mahdollisuudet, paremmat mahdollisuudet kuin sellaisella parilla, jossa ollaan vain rakastuneita ja ajatellaan, että kyllä tämä tästä. Tai sanotaan, että hoidetaan vain nämä käytännön asiat ja kyllä se rakkaus sitten pulppuaa jostain. Mutta voi olla, ettei se pulppua, kun päivät täyttyvät arkipuuhista.

Lue myös:

    Uusimmat