Mikä on Rydmanin kuvaama klassinen rasismin määritelmä? Yhdenvertaisuusvaltuutettu vastaa

Rasismi ja vihapuhe ovat yhdenvertaisuusvaltuutetun mukaan normalisoituneet Suomessa – mutta mitä on klassinen rasismi? 16:23
Katso video: Rasismi ja vihapuhe ovat yhdenvertaisuusvaltuutetun mukaan normalisoituneet Suomessa – mutta mitä on klassinen rasismi?

Yhdenvertaisuusvaltuutettu Kristina Stenman vastaa, mitä on klassinen rasismi ja miten rasismi määritellään.

Rasistista kieltä vanhoissa viesteissään käyttänyt elinkeinoministeri Wille Rydman sanoi Verkkouutisten Sanna Ukkola Show’ssa viime viikolla, että hän irtisanoutuu rasismista "sellaisena kuin se on klassisesti ymmärretty". Mitä on tämä "klassinen rasismi"?

– Rasismin määritelmä liittyy siihen, että ihmisiä arvotetaan heidän alkuperänsä, kielensä, kansalaisuutensa tai kulttuurinsa perusteella jollakin tavalla huonommaksi, vastaa Kristina Stenman.

Rydman on kieltäytynyt kommentoimasta viestejään tai edes vahvistamaan julki tulleiden viestien olevan hänen kirjoittamiaan. Niiden sisältöä voi verrata yhdenvertaisuusvaltuutetun kertomaan rasismin määritelmään täältä.

Arvottamisen seurauksena voi syntyä rasistista puhetta, häirintää ja jopa tekoja, joilla ihmiset asetetaan eri asemaan.

Stenmanin mukaan  Suomessa on tehty rasismin vastaista työtä jo vuosikymmenten ajan. Hän pitää edellä esitettyä kuvausta relevanttina määritelmänä, jota Suomessa on käytetty vakiintuneesti.

Katso koko haastettelu ylälaidan videolta.

Lue myös:

    Uusimmat