HS: Wille Rydmanin vanhoissa yksityisviesteissä runsaasti rasistista kieltä – Riikka Purra MTV:lle: "Viestit ovat epäasiallisia"

Helsingin Sanomat uutisoi torstaina elinkeinoministeri Wille Rydmanin (ps.) käyttäneen rasistista kieltä vuonna 2016 kirjoitetuissa yksityisviesteissään.

Tuolloin kokoomuksen kansanedustajana toiminut 30-vuotias Rydman lähetti viestit silloiselle seurustelukumppanilleen Amanda Blickille. Rydman toimi tuolloin myös perustuslakivaliokunnan ja hallintovaliokunnan jäsenenä, sekä Helsingin kaupunginvaltuutettuna ja useissa muissa luottamustehtävissä.

HS on julkaissut esimerkiksi viestejä, joissa Rydman keskustelee seurustelukumppaninsa kanssa kukkapenkin istutuksista. Rydmanin silloinen seurustelukumppani kirjoittaa HS:n julkaiseman viestin mukaan, että hän haluaisi säilyttää osan kieloistaan kukkapenkissä.

Rydman sanoo, että ei suosittele tätä, koska kielo ”leviää holtittomasti rikkaruohon lailla ja syrjäyttää tieltään muut".

– Mutta kun se kielonpentele on tälle tontille kerran tuotu, niin sitähän löytyy kaikkialta, kun se leviää ja lisääntyy kuin somali, Rydman kirjoittaa viestissä HS:n mukaan.

Rydman: "Kestämätöntä selittää yksityisviestejä"

Lisäksi HS on julkaissut muun muassa viestejä, joissa silloinen seurustelukumppani kirjoittaa ilahtuneensa Belgiaa koskevasta uutisesta, jonka mukaan työnantaja saattaa saada oikeuden kieltää muslimeja käyttämästä päähuivia työpaikalla.

Rydman kirjoittaa, että hän kieltäisi mieluummin huiveja käyttävät ihmiset kuin ne huivit.

Eräässä viestissään Rydman pohtii ruskean silmienvärinsä periytyvyyttä.

– Vaikka lisääntyisin pikimustan Nigerian neekerin kanssa, niin lapsella olisi silti 26% chanssi saada vihreät silmät, hän kirjoittaa.

Rydman ei suostunut kommentoimaan viestejä HS:lle.

Elinkeinoministeri kuitenkin kommentoi asiaa Twitterissä ja kertoo harkitsevansa oikeustoimia.

– On täysin kestämätön ajatus, että kukaan olisi tilivelvollinen selittämään yksityisten viestien kontekstia tai niihin liittyvän toisen osapuolen roolia viestittelyssä – tai ottamaan kantaa viestien aitouteen. Hävettävää on vain yksityisviestien levittäjällä ja julkaisijalla, elinkeinoministeri kirjoittaa yhdessä tviiteistä.

Purra: "Viestit ovat epäasiallisia"

Valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) kommentoi HS:n Rydman-artikkelia MTV Uutisille tekstiviestitse.

– Viestit ovat epäasiallisia. Kyseessä on silloisen pariskunnan välinen yksityinen viestinvaihto. Sellaiseen en voi enkä halua ottaa kantaa, Purra sanoo.

– Poliitikko on julkinen henkilö, mutta hänelläkin on yksityinen piirinsä. Aiemmin ilmitulleiden seikkojen perusteella toisella osapuolella on selvä vahingoittamistarkoitus suhteessa Rydmaniin.

MTV Uutiset ei tavoittanut kesälomalla olevaa pääministeri Petteri Orpoa (kok.) sijaistavaa sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasosta (kok.), kristillisdemokraattien puheenjohtajaa Sari Essayahia eikä RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henrikssonia kommentoimaan aihetta.

Lue myös:

    Uusimmat