Yhdenvertaisuusvaltuutettu huolissaan uhkakuvasta: Vihapuhe ja rasismi normalisoitumassa politiikassa

Yhdenvertaisuusvaltuutettu oli tiistaina kuultavana valtioneuvoston työryhmässä.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu Kristina Stenman on huolestunut Suomen tämänhetkisestä tilanteesta, jossa rasismi ja vihapuhe uhkaavat normalisoitua politiikassa.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu kommentoi Suomen tilannetta lausunnossaan työryhmälle, joka valmistelee valtioneuvoston tiedonantoa yhdenvertaisuuden, tasa-arvon ja syrjimättömyyden edistämisestä suomalaisessa yhteiskunnassa. Stenman oli työryhmän kuultavana tiistaina.

– Tapa, jolla maahanmuuttajista viestitään erittäin kärkevästi ja yleistäen, herättää huolta ja pelkoakin erityisesti tässä osassa Suomen väestöä. Kyseessä voi myös olla yhdenvertaisuuslain kieltämä häirintä, tai tilanne jossa syrjintärikoksen tunnusmerkistö täyttyy, Stenman sanoi lausunnossaan.

– Nyt tarvitaan vahvaa johtajuutta valtioneuvoston ministereiltä, kansanedustajilta sekä kaikista puolueorganisaatioista, jotta kriittistäkin keskustelua voidaan käydä esimerkiksi kotoutumisen edistämisen toimenpiteistä ilman että ihmisistä tai ihmisryhmistä puhutaan loukkaavasti tai halventavasti, Stenman jatkoi.

"Merkittävä yhteiskunnallinen ongelma Suomessa"

Yhdenvertaisuusvaltuutetun mukaan rasismi on merkittävä yhteiskunnallinen ongelma Suomessa. Perusoikeuksien tehokkaaksi toteutumiseksi on välttämätöntä, että hallitus ryhtyy toimiin rasismin estämiseksi ja yhdenvertaisuuden edistämiseksi, yhdenvertaisuusvaltuutettu painottaa.

Stenman kertoo toimittaneensa hallitusneuvottelujen yhteydessä neuvottelijoille muistion rasismista, ilmiötä koskevasta tutkimuksesta ja rasismin vaikutuksista mielenterveyteen ja sisäiseen turvallisuuteen.

Stenman kiinnittää huomiota siihen, että rasismia tai sen vastaisia toimia ei kuitenkaan mainita hallitusohjelmassa.

– Rasismin vastaista ohjelmaa ei tarvita nyt eikä koskaan vain julistuksena. Suunnitelmallisia toimia valtionhallinnon ja viranomaisten toimesta tarvitaan muun muassa rasistisen ja syrjivän häirinnän kitkemiseksi kouluissa, etnisen syrjinnän poistamiseksi rekrytoinneissa sekä turvallisuusviranomaisten ja vartijoiden etniseen profilointiin puuttumiseksi, Stenman sanoi.

– Rakenteellisen rasismin tunnistaminen on tärkeä osa-alue näiden toimien eteenpäinviemiseksi, hän jatkoi.

Työryhmä asetettiin heinäkuussa

Valtioneuvosto asetti heinäkuussa valtiosihteereistä ja kansliapäälliköistä koostuvan työryhmän valmistelemaan hallituksen tiedonantoa yhdenvertaisuuden, tasa-arvon ja syrjimättömyyden edistämisestä suomalaisessa yhteiskunnassa.

Tiedonantoon on määrä kirjata esityksiä siitä, miten rasismin vastaista työtä edistetään niin Suomessa kuin kansainvälisesti.

Työryhmän toimikausi päättyy elokuun lopulla, minkä jälkeen tiedonanto on määrä antaa eduskunnalle sen syysistuntokauden alkaessa.

Tiedonannon antamisesta sovittiin hallituspuolueiden puheenjohtajien kesken sen jälkeen, kun valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) oli pyytänyt anteeksi noin 15 vuoden takaisia kirjoituksiaan eduskunnan nykyisen puhemiehen Jussi Halla-ahon (ps.) Scripta-blogin vieraskirjassa.

Tiedonantoa valmistelevan työryhmän puheenjohtajana toimii pääministeri Petteri Orpon (kok.) valtiosihteeri Risto Artjoki ja varapuheenjohtajana valtiovarainministeri Purran valtiosihteeri Riikka Slunga-Poutsalo.

Juttua päivitetty kauttaaltaan pidempään versioon 9.8.2023 kello 11.31.

Lue myös:

    Uusimmat