Mikä on äänestämisessä parasta? Lasten mielestä tietenkin vaalikahvit! – Klaara, 7: "Mä söin jo mun kakun, haluutko sä ton mustikan?

Tänä sunnuntaina jännitystä riittää kaikenikäisille, kun aikuiset pääsevät äänestämään ja perheen pienimmät virpomaan. MTV Uutiset kävi kuulemassa lasten tunnelmia jännittävän päivän äärellä.

– Aika jännittävältä näytti, 10-vuotias Sissi kommentoi äänestämistä Helsingin keskustassa Kappelin kahvilan herkkujen äärellä. 

Sissi sekä seitsemänvuotiaat Klaara ja Inkeri pääsevät toistaiseksi nauttimaan vain vaalipäivän jälkimmäisestä osasta, vaalikahveista ja -kakuista. 

Tosiasiassa kolmikko odottaa enemmän iltapäivän ohjelmaa, virpomista, minkä kaikki yhteen ääneen myöntävätkin. 

Sissin mielestä äänestäminen näytti niinkin jännittävältä, ettei hän itse edes haluaisi äänestää, ainakaan vielä.

Matti-isän mukaan lapsilta tulee hyviä kysymyksiä yhteiskunnallisista aiheista, varsinkin iän karttuessa. 

– Kyllähän koulun kautta tulee hyviä kysymyksiä. Esimerkiksi kotitehtäviä tehtäessä on kysytty, että mikä on hallitus, mitä se tekee ja tämän tapaisia asioita, Matti kertoo.

"Pitää olla hyvä edustaja"

Klaara ainakin jo tietää, miksi oman ehdokkaan huolellinen valinta on tärkeää.

– Koska pitää olla hyvä edustaja, Klaara tuumaa.

Matille puolueen valinta oli helppo, mutta sopivan ehdokkaan valitseminen oli hankalampaa puolueen sisältä.

– Vaalikoneet onneksi auttoivat. Mutta puolue on tärkein tässä systeemissä, hän summaa.

Äänestämisen jälkeisillä vaaliherkuilla voi parhaimmillaan jättää positiivisia muistoja äänestämisestä.

– Se on sellainen hyvä tapa saada lapset jonkinlaisen aasinsillan kautta kiinnostumaan vähän politiikasta. Jos edes kakun kautta tulee hyvä assosiaatio demokratiaan ja asioihin vaikuttamiseen, lähdetään nyt alkuun lautasen kautta, hän hymyilee.

– Mä söin jo mun kakun. Haluutko sä ton mustikan, tiedustelee Klaara.

Eduskuntavaalien vaalipäivä on tänään sunnuntaina 14. huhtikuuta. Vaalihuoneistot ovat auki kello 20 saakka. Mikäli oma ehdokas on vielä hukassa, sopivia ehdokkaita voi pohtia MTV Uutisten vaalikoneen avulla

MTV:n Tulosillassa seurataan vaalein ääntenlaskentaa hetki hetkeltä sunnuntaina kello 19.30 alkaen. Lähetyksessä kuullaan myös puheenjohtajien kommentit tilanteen edistyessä ja vieraillaan puolueiden vaalivalvojaisissa.

Lue myös:

    Uusimmat