Mikä olisi keskustan haastajaehdokkaiden työllisyystoimi, jos he saisivat olla diktaattoreita? "Ensin pitää hommata työpaikka ja työnantaja maksaa koulutuksen"

8:54
Katso koko Uutisaamun keskustelu yllä olevalta videolta.

Keskustan syyskuussa ratkeavan puheenjohtajakisan ennakkosuosikkeina on pidetty Annika Saarikkoa sekä istuvaa puheenjohtajaa Katri Kulmunia. Tänään Uutisaamussa vierailivat heidän haastajansa Petri Honkonen sekä Ilkka Tiainen.

Kukaan ei osannut odottaa Tiaisen lähtöä kisaan. Hän on toiminut aiemmin keskustan nuorisojärjestössä pari kymmentä vuotta sitten.

– Ensinnäkin tällaista tilaisuutta ei varmasti tule toiste. Puolue on tippunut pieneksi puolueeksi ja olemme täysin poikkeuksellisessa tilanteessa maana. Kun heitin keväällä tällaisen idea ilmoille, rupesikin tulemaan kannustusta, Tiainen avasi kisaan lähdön taustoja.

Honkosen ilmoittautuminen ei ollut niin suuri ennätys. Hän kertoi jo eilen tiedotustilaisuudessa kyllästyneensä keskusta päivänpolitikointiin.

– Suomalaisille on tällä hetkellä epäselvää, mitä keskusta tavoittelee ja mitä keskusta haluaa. Keskusta pääsee ainoastaan eteenpäin, kun keskitymme isoihin yhteiskunnallisiin ongelmiin. Ykkösasia on hyvinvointiyhteiskunnan pelastaminen, Honkonen linjasi puolueen ongelmia.

Työllisyystoimissa eroja

Molemmat olivat samaa mieltä siitä, että Suomen ja suomalaisten tulee vaurastua, jotta hyvinvointivaltio nykyisessä mittakaavassa voidaan säilyttää.

Vaurastumistoimet erosivat ehdokkailla ainakin työllisyysasioissa.

Juontaja Ivan Puopolo penäsi kandidaateilta yhtä työllisyystoimea, jos he saisivat olla diktaattoreita.

– Muuttaisin ammattikorkeakoulujärjestelmän vastaamaan tarkoitusta, jota varten se on Saksassa luotu. Ensin pitää hommata työpaikka, työnantaja maksaa koulutuksen ja kouluttaudut korkeasti ammattiin kolme ja puoli vuotta, Tiainen visioi.

– Mielestäni paikallinen sopiminen ja työmarkkinoiden uudistaminen sen kautta. Pienissä yrityksissä voitaisiin sopia työehdoista paikallisesti. Työllisyystoimena tällä olisi kaikista suurin vaikutus, Honkonen pohti.

Keskustan puheenjohtaja valitaan Oulun puoluekokouksessa syykuun ensimmäisenä viikonloppuna.

Katso koko keskustelu yllä olevalta videolta.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja