Mika Häkkinen nousi syvästä epäilyksen suosta: antaa Valtteri Bottakselle kultaisen neuvon mestariksi kasvamiseen

Valtteri Bottas avaa rengastestien merkitystä 3:18
Videolla Valtteri Bottas puhuu raskaan kautensa päättymisestä Abu Dhabin rengastesteissä.

Valtteri Bottaksen vaikea toinen kausi Mercedeksellä jätti suomalaiskuskin isojen kysymysten eteen tulevaa vuotta ajatellen. F1-mestari Mika Häkkinen muistuttaa itsekin olleensa vuosia omien ja muiden epäilysten kohteena.

Bottas jäi kaudella 2018 kokonaan ilman kisavoittoja yllettyään sitä ennen kolmeen GP-voittoon ensimmäisellä Mercedes-kaudellaan. Isoin vuori kiivettävänä on kuitenkin oma tallikaveri Lewis Hamilton, joka vain nosti tasoaan jouduttuaan alkukaudesta uhatuksi.

Häkkinen muistuttaa, että hän metsästi itse seitsemän vuotta ensimmäistä voittoaan. Sitä seurasi kaksi mestaruutta McLarenilla. 

– Seitsemän vuotta analysoit jatkuvasti itseäsi. Mitä teen väärin? Miksi en voita? Sitten on tietysti paine tiimiltä, yhteistyökumppaneilta, johtoportaalta ja medialta: onko tämä Mika tarpeeksi hyvä ollakseen formula ykkösissä? Häkkinen sanoo podcastissaan F1-asiantuntija Mark Gallagherille.

"Älä koskaan anna periksi"

Häkkisen mukaan avainasemassa on analysoida ja ymmärtää keinot, miten tulla paremmaksi kuljettajaksi.

– Ja tietysti se, ettet koskaan anna periksi, Häkkinen lisää.

– Valtterilla oli tänä vuonna vaikea kausi. Hän on voittanut kisoja ja todistanut lahjakkuutensa. Hän on mahtava tallikaveri. Mutta kyllä, hänellä oli vaikea vuosi.

– Hän auttoi Lewista ja aina kun tiimi sanoi, että ”Valtteri, nosta jalkaa kaasulta ja päästä Lewis ohi”, hän teki sen. Totta kai tämä saa sen näyttämään pahalta, suoraan sanottuna. Ja vau, kuinka vahva täytyy olla, että voit tehdä jotain tuollaista, Häkkinen hämmästelee.

Kaikki mahdollinen tietotaito löydettävä avuksi

Bottas joutui aloittamaan taipaleensa Mercedeksellä erittäin vaikeassa tilanteessa, kun Nico Rosbergin yllättävä lopetuspäätös pakotti tallin hoitamaan kuskivaihdoksen talven aikana uuden auton suunnittelun oltua jo hyvinkin pitkällä.

Tätä taustaa vasten ensimmäinen Mercedes-kausi oli Bottakselta jättimenestys, ja kun hän sai hyvän valmistautumisen kautta keskittyä rauhassa toiseen vuoteensa, kaikki näytti menevän suunnitelmien mukaan. Alkukausi olikin erittäin vahva, mutta jo muutaman kisan jälkeen Bottas alkoi vähitellen menettää asemiaan Hamiltoniin nähden.

Miten tällaisesta tilanteesta voi nousta henkisesti, kun vastassa on tallikaveri, joka on kasvanut yhteen autonsa kanssa? Häkkisen mukaan kuljettajana kasvaminen vaatii parhaan tietotaidon haalimista ympärilleen joka osa-alueella.

– Käännä jokainen kivi ja katso jokainen näkökulma siitä, miten voit tulla paremmaksi, Häkkinen ohjeistaa.

– Käytä näitä ihmisiä ja kerää (ympärillesi) niitä, jotka voivat auttaa sinua. On se sitten henkistä tai fysiikkavalmennusta, jotain teknisempää jousituksesta, vaihdelaatikosta tai moottorin ajettavuudesta. Mitä tahansa. Maksimoi siis työkalusi, joita sinulla on käytettävissäsi.

Lue myös:

    Uusimmat