Migreenikolle leikkaus on tavallista suurempi riski – aivoinfarktin vaara kasvaa

Leikkauspotilaan riski sairastua aivoinfarktiin leikkauksen jälkeen on tavallista suurempi, jos potilas sairastaa migreeniä. Varsinkin aurallinen migreeni liittyy suurentuneeseen sairastumisriskiin, tuore tutkimus osoittaa.

Migreeniä sairastavien on tiedetty sairastuvan aivoinfarkteihin muita todennäköisemmin, mutta tätä ennen yhteyttä ei ole havaittu leikkauspotilailla. Tutkimukseen osallistui 125 000 leikkauspotilasta, joista kahdeksalla prosentilla oli migreeni.

Migreenipotilaiden riski sairastua aivoinfarktiin kuukauden sisällä leikkauksesta oli 60–75 prosenttia suurempi kuin muiden potilaiden. Riski oli suuri etenkin aurallista migreeniä sairastavilla. Migreenipotilaat myös joutuivat takaisin sairaalaan muita todennäköisemmin muistakin syistä kuin vain aivoinfarktien takia.

Käytännössä tulokset tarkoittavat sitä, että kun 10 000 potilaasta keskimäärin 24 sairastui aivoinfarktiin, migreeniä potevista sairastui 39 ja aurallista migreeniä potevista 63.

Tulokset olisi hyvä varmistaa lisätutkimuksissa, mutta ne viittaavat migreenin olevan merkki suurentuneesta vaarasta sairastua aivoinfarktiin leikkauksen jälkeen.

Migreeniä sairastaa noin viisi prosenttia miehistä ja 15 prosenttia naisista.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Mistä migreenin tunnistaa?

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja